Érdemes ezt a diétát követni
Azoknál a hölgyeknél, akik a mediterrán étrend hívei, kisebb eséllyel jelentkezik a szívbetegség – állítják kutatók. Úgy vélik, az okok ma már egyre egyértelműbbek.
Kutatók szerint érdemes váltani erre az étrendre. Megállapításaik szerint ugyanis azok a nők, akik a mediterrán étrend hívei, 25 százalékkal csökkentették esélyüket a szívbetegségre.
„Tanulmányunknak jelentős üzenete van: amennyiben akár csak mérsékelt változtatásokat hajtunk is végre a szív- és érrendszeri betegségek ismert kockázati tényezői terén, különösen azokkal kapcsolatosan, melyek gyulladással, a glükóz anyagcserével és az inzulinrezisztenciával állnak összefüggésben, hosszútávú és jótékony hatást érünk el. Ezt teszi a mediterrán étrend a szív- és érrendszeri betegségek rizikójával” – fejtette ki Shafqat Ahmad, a tanulmány vezető szerzője, a bostoni Brigham és Női Kórház munkatársa.
Mindennek megértése igen komoly következményekkel járhat a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében.
A tanulmányhoz a kutatók 25 ezer amerikai nő egészségét követték nyomon 12 éven át. Aszerint csoportosították őket, hogy milyen mértékben követték a mediterrán étrendet. Ez a diéta a növényi alapú élelmiszereken, olíva olajon alapul, a hús- és az édességtartalma kevés.
Azokkal összehasonlítva, akik csak kismértékben követték ezt az étrendet, a diéta közepes mértékű követőinél 23 százalékkal, a nagymértékben követőinél pedig 28 százalékkal csökkent a szívbetegségek valószínűsége. Az összes csoport kombinálása során 25 százalékos mérséklődést állapítottak meg a kutatók.
A kockázatcsökkentés hasonló a koleszterinszint-csökkentő sztatin hatóanyagok és egyéb gyógyszerek hatásához, melyek a szívbetegség megelőzésére szolgálnak – mondták el a tanulmány szerzői.
Korábbi tanulmányok ugyancsak kötötték a mediterrán étrendet a szívbetegség esélyének csökkenéséhez, ám a konkrét okok nem voltak egyértelműek.
Ahmad csapata kiderítette, hogy a mediterrán étrend összefüggésben áll a gyulladáscsökkentéssel és 29 százalékkal csökkenti a szívbetegség rizikóját. A glükóz-anyagcsere és az inzulinrezisztencia kb. 28 százalékkal mérséklődik, a testtömegindex (BMI) 27 százalékkal lesz kisebb – áll a tanulmányban.
A kutatók találtak kapcsolatot a mediterrán étrend és a vérnyomás, valamint a koleszterin-szint csökkenés között is.
A felfedezéseket a JAMA Network Open szaklapban jelentették meg.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.