Íme pár kiváló emésztésjavító gyógyital

gyógynövény
PUBLIKÁLÁS: 2018. április 17. 15:02
30 g ánizsmagot, 30 g édesköménymagot és 30 g köménymagot mozsárban megtörünk, adunk hozzá 100 g kandiscukrot (el is hagyható), amit szintén megtörtünk. 3 ág borsmentával együtt üvegbe tesszük és 1 liter gyümölcspálinkával felöntjük.3 hétig langyos helyen tartjuk, ez idő alatt a cukor teljesen felolvad. Ha nem teszünk hozzá cukrot, akkor is 3 hétig érleljük. Sűrű szövésű ruhán átszűrjük, friss mentaágat teszünk az üvegbe és lezárva a helyére tesszük. Azoknak ajánlott, akik puffadásra hajlamosak.
A házi gyógy-és fűszernövénykertek kora tavasztól ontják az illatos-aromás növényeket, amelyeket sokféle módon feldolgozhatunk és hasznosíthatunk. Készíthetünk például gyógyitalokat, többek között emésztésjavító italokat. Kevés munkával remek hatású házi gyógykészítményeket raktározhatunk el.

Lássunk néhány példát pár emésztésjavító italra:

Kömény-ánizs- édeskömény pálinka

30 g ánizsmagot, 30 g édesköménymagot és 30 g köménymagot mozsárban megtörünk, adunk hozzá 100 g kandiscukrot (el is hagyható), amit szintén megtörtünk. 3 ág borsmentával együtt üvegbe tesszük és 1 liter gyümölcspálinkával felöntjük.3 hétig langyos helyen tartjuk, ez idő alatt a cukor teljesen felolvad. Ha nem teszünk hozzá cukrot, akkor is 3 hétig érleljük. Sűrű szövésű ruhán átszűrjük, friss mentaágat teszünk az üvegbe és lezárva a helyére tesszük. Azoknak ajánlott, akik puffadásra hajlamosak.

edeskomeny

Fűszeres kerti pálinka

10 friss zsályalevél, 3 friss orbáncfűvirágzat, 6 szál friss fehér üröm, 3 szál friss nehézszagú ruta, 3 szál friss borsmenta kerül az üvegbe, ráöntünk 1 liter gyümölcspálinkát. Kb. 2 hét alatt a pálinka méregzölddé válik, és jól megkeseredik. Leszűrhetjük, de aki akarja, nyugodtan benne hagyhatja a növényeket. Fogyasztáskor hígítsuk vízzel, 1:1 arányban. Étkezés előtt fogyasztva javítja az étvágyat, étkezés után gyorsítja az emésztési folyamatot.

Ánizsos tárkony pálinka

15 szál friss tárkonyt és 20 g tört ánizsmagot felöntünk 1 liter száraz ginnel. Sötét helyen érleljük 3 hónapig, ez alatt bezöldül a gin. Átszűrve tároljuk. Nem túl erős hatású emésztéskönnyítő ital.

tárkony

Borsika füves pálinka

100 g friss borsikafű, 20 g friss izsóp, 10 g szemes bors (lehet fekete, fehér, zöld vagy rózsa), 2 fokhagymagerezd kerül az üvegbe, majd 1 liter gin. 4 hét múlva leszűrjük, az elkészült italokhoz tehetünk 1-1 szál friss izsópot és borsikafüvet. Fertőtlenítő, görcsoldó, emésztéskönnyítő hatású italt kapunk.

Aromás fűszerpálinka

3 szál friss tárkony, 3 szál friss borsmenta, 12 levél friss zsálya, 5 édeskömény levél, 10 szem kardamom, 10 szemszegfűbors, 1 rúd fahéj kerül az üvegbe, amit felöntünk 1 liter vodkával vagy gyümölcspálinkával. Világos helyen érleljük 4 hétig, utána átszűrjük. A sokféle fűszertől nem keserű ez az ital, ugyanakkor remek emésztésjavító.

Ribizli-boróka pálinka

50 g tört borókabogyót, 200 g friss ribizlit (ha van, feketét), 8 friss ribizli levelet, 2 rúd fahéjat, 1 kisebb darab friss gyömbért üvegbe teszünk és 1 liter ginnel felöntjük. Világos helyen 4-5 hétig érleljük, naponta felrázzuk. 4 hét után leszűrjük és újabb 4 hétig pihentetjük. Minél tovább áll, annál finomabb. Nagy, nehéz étkezések után segíti a gyomor működését és hamar enyhülést hoz.

ribizli

Herbáció, a népi gyógyreceptek magazinja Herbáció a népi gyógyreceptek magazinja. Keresse az újságárusoknál!

www.herbacio.hu

 
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.