30 g ánizsmagot, 30 g édesköménymagot és 30 g köménymagot mozsárban megtörünk, adunk hozzá 100 g kandiscukrot (el is hagyható), amit szintén megtörtünk. 3 ág borsmentával együtt üvegbe tesszük és 1 liter gyümölcspálinkával felöntjük.3 hétig langyos helyen tartjuk, ez idő alatt a cukor teljesen felolvad. Ha nem teszünk hozzá cukrot, akkor is 3 hétig érleljük. Sűrű szövésű ruhán átszűrjük, friss mentaágat teszünk az üvegbe és lezárva a helyére tesszük. Azoknak ajánlott, akik puffadásra hajlamosak.
10 friss zsályalevél, 3 friss orbáncfűvirágzat, 6 szál friss fehér üröm, 3 szál friss nehézszagú ruta, 3 szál friss borsmenta kerül az üvegbe, ráöntünk 1 liter gyümölcspálinkát. Kb. 2 hét alatt a pálinka méregzölddé válik, és jól megkeseredik. Leszűrhetjük, de aki akarja, nyugodtan benne hagyhatja a növényeket. Fogyasztáskor hígítsuk vízzel, 1:1 arányban. Étkezés előtt fogyasztva javítja az étvágyat, étkezés után gyorsítja az emésztési folyamatot.
15 szál friss tárkonyt és 20 g tört ánizsmagot felöntünk 1 liter száraz ginnel. Sötét helyen érleljük 3 hónapig, ez alatt bezöldül a gin. Átszűrve tároljuk. Nem túl erős hatású emésztéskönnyítő ital.
100 g friss borsikafű, 20 g friss izsóp, 10 g szemes bors (lehet fekete, fehér, zöld vagy rózsa), 2 fokhagymagerezd kerül az üvegbe, majd 1 liter gin. 4 hét múlva leszűrjük, az elkészült italokhoz tehetünk 1-1 szál friss izsópot és borsikafüvet. Fertőtlenítő, görcsoldó, emésztéskönnyítő hatású italt kapunk.
3 szál friss tárkony, 3 szál friss borsmenta, 12 levél friss zsálya, 5 édeskömény levél, 10 szem kardamom, 10 szemszegfűbors, 1 rúd fahéj kerül az üvegbe, amit felöntünk 1 liter vodkával vagy gyümölcspálinkával. Világos helyen érleljük 4 hétig, utána átszűrjük. A sokféle fűszertől nem keserű ez az ital, ugyanakkor remek emésztésjavító.
50 g tört borókabogyót, 200 g friss ribizlit (ha van, feketét), 8 friss ribizli levelet, 2 rúd fahéjat, 1 kisebb darab friss gyömbért üvegbe teszünk és 1 liter ginnel felöntjük. Világos helyen 4-5 hétig érleljük, naponta felrázzuk. 4 hét után leszűrjük és újabb 4 hétig pihentetjük. Minél tovább áll, annál finomabb. Nagy, nehéz étkezések után segíti a gyomor működését és hamar enyhülést hoz.
Herbáció, a népi gyógyreceptek magazinja Herbáció a népi gyógyreceptek magazinja. Keresse az újságárusoknál!
www.herbacio.hu
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.