A paradicsomimádja az ültető zsákokat, megtalálja benne az össze fontos tápanyagot, amire szüksége van. Eszméletlenül könnyű használni, amikor már kint elég meleg van, vethetjük bele a magokat. Két-három tő paradicsomot is ültethetünk egy ilyen zsákban, de fontos hogy a zsák jó minőségű tápanyag dús keverékkel legyen megtöltve.
Ha magról vetjük a paradicsomot már február végén, március elején érdemes elszórni őket kis cserépbe, vagy ültető edénybe, amelyeket szerves komposzttal töltünk meg. Ezeket a kis cserepeket utána tegyük világos 15-20 fokos védett helyre, majd öntözzük meg őket. Egy edénybe két szem magot vessünk kb. 1 cm mélyen. Néhány hét múlva, amikor a palánta eléri a 6-8 cm magasságot érdemes őket külön cserépbe ültetni. Ezután még egy hónapig bent nevelgetjük, dédelgetjük őket, amíg elég erősek nem lesznek.
Kora nyáron, május elején már kilehet őket ültetni a szabadba is, akár ültető zsákba akár szabadföldbe. Nagyon fontos hogy a paradicsomot csak akkor ültessük, ki ha az idő, már elég meleg, mert hidegben nem fejlődik, így ha éjszaka még 5 fok alá csökken, a hőmérséklet inkább várjunk még a kiültetéssel.
Ha kisebb kerttel vagy egy nagyobb terasszal rendelkezünk akár nagyméretű dézsába is ültethetjük a paradicsom a palántákat, de fontos hogy jó minőségű tápanyag dús keverékkel töltsük meg ezeket is. A paradicsomok 10-12 hét múlva kezdenek el beérni, és hónapokon át fognak újabb és újabb ízletes szép piros terméssel megajándékozni minket.
Ahhoz hogy a paradicsom zamatos lédús legyen, hagyjuk, teljesen beérni a tövön ne szedjük le korábban. A legtöbb hipermarketben található korai paradicsomokat még zölden szedik, le majd egy speciális szerrel permetezik le, és etilén gázzal felgyorsítják az érés folyamatát. Ha kertünkben a paradicsom véletlenül zöld állapotban lepottyan, tegyük be a konyhába, zacskóba egy köteg banán mellé így hamar bepirosodik, mert a banánból természetesen úton szabadul fel ez a gáz.
A paradicsomot soha ne tároljuk hűtőszekrényben, mert sokkal gyorsabban megromlik, főleg az éretlen egyedeket. Tartsuk őket 12-15 fokos helyiségben, naptól és fénytől védve, kivéve az érett paradicsomokat, amelyeket viszont már érdemes hűtőben tárolni.
Ha cserépbe vagy dézsába ültetünk paradicsom a legjobb, ha félig megtöltjük trágyával, majd a másik felét ültető komposzttal töltjük meg, és ebbe ültetjük el a paradicsom palántákat, amelyek megindulnak, mint a bolondgomba a növekedésben.
Ha szabadföldbe ültetünk, paradicsomot soha ne ültessük kétszer egymás után ugyanarra a helyre, mert így kikerülhetjük a betegségeket. A kártevőket, lisztecskéket és más bogarakat úgy tarthatjuk távol a paradicsomtól, ha más növényeket társítjuk ültetéskor. Ilyen növényvédő lehet a fokhagyma, a bazsalikom, a snidling, a répa, és a spárga is.
Ha van elég víz napfény meleg és egy jó tápanyag dús ültető közeg nagyszerű paradicsomtermésünk lesz egész nyáron.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.