Stohl elvitte a pénzt színésztársai elől

Stohl Andrást kifizették, A Tenkes kapitánya sok színészének azonban nem jutott egy forint sem. Mészáros Árpád Zsolt a siklósi polgármesterhez fordult segítségért.
Stohl Andrást kifizették, A Tenkes kapitánya sok színészének azonban nem jutott egy forint sem. Mészáros Árpád Zsolt a siklósi polgármesterhez fordult segítségért.

A Bors információi szerint a Siklósi Várszínház milliókkal tartozik a színészeknek, a korábban nagy sikerrel futó A Tenkes kapitánya című musical szereplői hónapok óta sorban állnak a pénzükért. Van, aki még a két évvel ezelőtti gázsiját sem kapta meg. Többen azt is felháborítónak tartják, hogy a kifizetéseknél osztályozni kezdték a színészeket.

Például Stohl András, Koncz Gábor és Gubás Gabi már hátradőlhet, ők megkapták járandóságukat, de akik nem, azok másod-, harmadrangúnak érezhetik magukat. Jó néhányan csak reménykedhetnek, hátha nekik is csurran valami. Közöttük van az Operettszínház népszerű művésze, Mészáros Árpád Zsolt is, aki bele sem akar gondolni, mikor kapja készhez a gázsiját.

– Csak remélni tudom, hogy egyszer megkapom a pénzem. Rossz, hogy az ember dolgozik ebben a nehéz gazdasági helyzetben, fizetést mégsem kap érte. Évek óta halogatják, de a helyi polgármester ígéretet tett nekem, hogy megpróbál segíteni – számolt be az elkeseredett színész, aki a darab indulása óta a csapat tagja.

A Tenkes kapitányát 2009-ben mutatták be először Siklóson, ami után a színészek időben megkapták pénzüket, a műszaki dolgozóknak azonban már akkor is várniuk kellett. A nagy sikerre való tekintettel egy évvel később megismételték a darabot. A tervezett nyolc előadás helyett azonban csak négyet játszottak le, mert a bevétel nem hozta vissza a musicalre fordított milliókat, s a színészek ekkor már csak a gázsijuk felét kapták meg.

– Nekem az ideivel és a két évvel ezelőttivel együtt 512 ezer forinttal tartoznak – kezdte a Borsnak Makrai Pál színművész. – Balikó Tamás most leváltott igazgató azt ígérte, hogy augusztus 15-ig rendezik a tartozást.

Mészáros Árpád Zsolthoz és Makrai Pálhoz hasonlóan Beleznay Endrének is egyelőre várnia kell, a szerencsésebbek közé tartozik azonban Koncz Gábor. – Rendesen megkaptam a gázsimat. Az igaz, hogy eredetileg hat előadásra szerződtünk, de csak hármat játszottunk, így a várt pénznek csak a felét kaptuk meg – mondta el Koncz.

Stohl Andrást lapzártánkig nem értük el.

Nem tudni, mikor fizetnek

Balikó Tamást a siklósi képviselő-testület július 31-én tartott rendkívüli ülésén menesztette. A művészeti vezetőként továbbra is tevékenykedő volt várkapitányt lapunk nem érte el, ugyanis éppen nyaralását tölti.

Helyette az új igazgatótól, Mojzes Tamástól kaptunk felvilágosítást. Elismerte, bizonyos emberek tényleg elsőbbséget élveznek.

– Valóban vannak olyan színészek, akik kaptak pénzt. A tartozás rendezésére az augusztus 15-i határidőt az elődöm ígérhette, aminek írásos nyoma nincs. Éppen átadás-átvétel zajlik, de utána minél előbb próbáljuk rendezni az elmaradásokat, először azonban a működéshez szükséges számlákat egyenlítjük ki.

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors