Megfejtették a Beatles-örökzöldek titkát

Noha Lennon és Harrison már a túlvilágon zenél, újabb és újabb érdekességek derülnek ki a Beatles múltjából, egy-egy legendás dal története talán a mindentudó Beatles-hívőknek is újdonság.
Noha Lennon és Harrison már a túlvilágon zenél, újabb és újabb érdekességek derülnek ki a Beatles múltjából, egy-egy legendás dal története talán a mindentudó Beatles-hívőknek is újdonság.
Meglehet, a Beatles nem minden idők legnagyobb popzenekara, ám az a tény, hogy 1,6 milliárd eladott lemezükkel – ide értve az internetes kalózletöltések számát is – a négy liverpooli géniusz holtversenyben éllovas Elvis Presleyvel, s ez jelzés arra, hogy nem téved nagyot az, aki őket tartja a legjobbnak.

Vita a parkolóőrrel
A csapat 1967 első felében az Abbey Roadon lévő stúdióban dolgozott. Egy alkalommal a munkáját éppen befejező Paul McCartney kocsijára 10 schillinges büntetőcédulát helyezett el a parkoló őre. Paul összetépte a fecnit, cserébe felajánlotta a Meta Davis nevű hölgynek, tekintsen el a fizetéstől, inkább ír róla egy dalt. Az egészet hamar elfeledte, amikor egy Amerikából érkezett barátja autóját is „megtűzték”. McCartney a homlokára csapott, zongorához ült, s lekottázta a „Lovely Rita” című dalt. Az 1967. február 23- án elkészült felvételen hallható, amint George Harrison egy fésűre illesztett vécépapírdarabkával csalt elő érdekes hangokat. Évtizedekkel később Meta Davist megkérdezték, milyen érzés dal főszereplőjének tudnia magát.

– Sose voltam Beatles-rajongó, a „Lovely Rita” sem tett azzá, az viszont végképp nem igaz, amit a dalszöveg sugall, miszerint Paul szerelmes volt belém – válaszolta Davis szárazon.

Varázstabletták
Úgy tudtuk, a Lucy In The Sky With Diamonds című felvétel LSD-imádatukra igazolás. Tévedés! Az igazság az, hogy John Lennon fia, Julian rajzolt egy színes képet „Lucy a felhőkben, gyémántokkal” fantáziacímmel, s ez volt az ötletadó. Az LSD-élvezetet cáfolta az együttes, az viszont nyílt titok, hogy az 1964. október 8-án felénekelt She’s A Woman a kábítószer-élvezet terméke. A Fab Four korábbi hamburgi útkeresése éveiben a Drinamil, a Benzedrin és a Plerudin amfetamintartalmú gyógyszerrel „tuningolta” magát. A híres amerikai énekes, Bob Dylan 1964-ben a New York-i Hotel Delmonicóban vezette be őket a marihuánaélvezet titkaiba, így nem kizárható, hogy említett felvételüket bódult állapotban komponálták.

Nem a terrorra
Az 1968 májusi párizsi diákmozgalmak, a számos más országot érintő politikai, szociológiai erjedés szele meglegyintette a Beatlest is, főleg Lennont jellemezte az igazságtalanságok felé való nyitottság. Kapta hát bőven a kéréseket a Lenin, Trockij és Mao eszméit követőktől, ugyan, támogassa már őket állásfoglalásaival, de főként a pénzével... Lennon ezt visszautasította, mondván, a „világmegváltásra” a történelem során sokan tettek kísérletet, csakhogy ír, orosz és francia példák tanúsága szerint az utcai fegyveres csetepaték sehová sem vezettek. A terror helyett erkölcsi megújulást ajánlott. Annyit megtett, hogy 68-as hevületében megírta a „Revolution” című dalt. Mindez kiváltotta a szélsőbaloldali sajtó dühét, árulónak bélyegezték Lennont, a Revolutiont úgy értékelték, hogy az „a burzsuj Lennon félelmi jajongása”.