Marilyn Monroe mellé temetik Gábor Zsazsát

Hiába kérte, mégsem nyugodhat magyar földben a vasárnap elhunyt világsztár. Valószínűleg Los Angelesben, Monroe és más hírességek mellett helyezik végső nyugalomra.
Hiába kérte, mégsem nyugodhat magyar földben a vasárnap elhunyt világsztár. Valószínűleg Los Angelesben, Monroe és más hírességek mellett helyezik végső nyugalomra.

Hercegek, diplomaták, milliárdos üzletemberek, Hollywood és a fél világ hevert évtizedeken át a lába előtt, de utolsó kívánsága mégsem teljesülhet Gábor Zsazsának. A Bors úgy tudja, nem nyugodhat magyar földben a vasárnap, századik születésnapja előtt két hónappal elhunyt színésznő, akinek itthoni rokonai sem hiszik, hogy az édesapja mellé temethetik el a budapesti Kozma utcai temetőben. Zsazsa és férje, Frederick von Anhalt örökbe fogadott fia, Marcus is úgy tudja, anyját Los Angelesben, a Pierce Brothers Westwood Memorial Parkban, pár sírhelynyire Marilyn Monroe kriptájától helyezik majd végső nyugalomra. A herceget Németországban, telefonon értük el.

– Február 6-án töltötte volna be az anyám a 100. életévét – mondta a Borsnak Marcus, aki kétmillió eurót fizetett egykor Zsazsának és Anhaltnak, hogy a nevére vegyék és hercegi rangot kapjon, s aki 2005 és 2013 között kint is élt velük Los Angelesben. – A kislányom, Shanaya hercegnő 7-én lesz hétéves. Frédérickel már szerveztük, hogy Bel Airben együtt ünnepeljük meg őket. Sajnos a magyarországi temetés valószínűleg nem valósul meg. Már meglátogattunk egy temetőt kint Los Angelesben, azt, ahol Marilyn Monroe is nyugszik. Feltehetőleg ott veszünk majd tőle végső búcsút. A temetés időpontjáról még nincs információm – mondta Marcus.

Fogadott fia szerint Zsazsa Marilyn Monroe közelében nyugszik majd a Los Angeles-i sírkertben. Korábban szó volt arról, hogy apja mellé temetik a Kozma utcai zsidó temetben

Gábor Zsazsa utolsó hazalátogatásakor beszélt arról, hogy halála után szívesen nyugodna Magyarországon, bár erről az itthoni rokonok is csak közvetve szereztek tudomást.

– Mi sem ismerjük a nagynéném végakaratát, az újságokból értesültünk arról, hogy Zsazsa azt kérte, itthon temessék el – nyilatkozta a Borsnak Gábor Márton, a művésznő unokaöccse. – Természetesen a család áll Anhalt rendelkezésére, ha úgy döntenek, hogy mégis hazahozatják a földi maradványokat, de ez ügyben mi nem tudunk intézkedni. Ezzel együtt számos bonyolult logisztikai kérdés is fennáll, amelyek a hazahozatal ellen szólnak.

Zsazsa édesapja, Vilmos a Kozma utcai zsidó temetőben nyugszik, amelynek vezetője, Streit Sándor szerint sem valószínű, hogy a színésznő földi maradványai hazakerülnek.

– Gábor Zsazsa nevén nincsen lefoglalt sírhely – mondja lapunknak Streit. – Nem ismerjük a végrendeletet, azt sem tudjuk, hogy Zsazsa pontosan milyen viszonyban volt az édesapjával, de én azt gondolom, igen kevés az esély arra, hogy hazahozzák. Inkább azt valószínűsítem, hogy az édesanyja mellé temetik majd el – tette hozzá Streit, aki szerint a sztár csak udvariasságból és nem komoly szándékból mondta azt, hogy magyar földben szeretne nyugodni.

A Los Angeles-i temető, ahol az örökbe fogadott fiú szerint már érdeklődtek a temetés ügyében, logikus választásnak tűnik, hiszen Zsazsa édesanyja és szintén színésznő testvére, Eva is ott nyugszik 1995 óta. A Pierce Brothers sírkertben Marilyn Monroe mellett olyan hírességek közé kerülhetne a sztár, mint Peter Falk, Natalie Wood vagy Roy Orbison.

Felpofozta a rendőrt

Vasárnap délután kapott szívinfarktust Los Angeles-i otthonában Gábor Zsazsa. A magyar származású amerikai sztárt megpróbálták újraéleszteni, de már nem tudtak segíteni rajta. Zsazsa szinte az összes hollywoodi kortársát, barátnőjét túlélte. Elizabeth Taylor halálhírére pár éve még teljesen összetört, attól rettegett, ő lesz a következő.

A fiatal Zsazsa lábai elôtt hevert egész Hollywood

Kilenc férjet fogyasztott el

Gábor Zsazsa sokszor és jól házasodott, bár a kiszemelt férfiak mellett sosem tartott ki sokáig. A lista mindenesetre impozáns:

  • 1937–41 Burhan Asaf Belge
  • 1942–48 Conrad Hilton
  • 1949–54 George Sanders (ő később Zsazsa húgával, Magdával házasodott össze)
  • 1962–66 Herbert Hunter
  • 1966–67 Joshua S. Cosden Jr.
  • 1975–76 Jack Ryan
  • 1976–82 Michael O'Hara
  • 1983 Felipe de Alba
  • 1986- Frédéric von Anhalt

A jómódú családba született Zsazsa szépségkirálynőként került ki Nyugatra, ahol megismerkedett egy török diplomatával, akihez gyorsan hozzá is ment. Később Éva nővérét követte Hollywoodba, első házasságát pedig anuláltatta. Hamar befutott, szép volt és sikeres, a filmrendezők imádták. Az első celebként emlegették, aki arról híres, hogy híres ember. A rendőrséggel is meggyűlt a baja: 1989-ben Rolls-Royce-ával megállították, lejárt a jogsija és találtak nála egy bontott üveg vodkát, ráadásul felpofozta az őt igazoltató rendőrt. 2002-ben a fodrásza vezette kocsi karambolozott, Zsazsa részlegesen lebénult és kerekesszékbe került. Ki-bejárt a kórházból, öngyilkosságot kísérelt meg, majd később agyvérzést kapott. 2010-ben fertőzés miatt amputálták jobb lábszárát.

A filmjeiért járó pénzből 1974-ben megvásárolta Elvis Presley egykori Bel Air-i villáját, akkoriban ötezer ruhája volt. Hatalmas vagyona az elmúlt években erősen megcsappant. A The Richest korábban 12 milliárd forintra becsülte vagyonát, de 2011-ben férje azt mondta, el kell zálogosítaniuk házukat, hogy fizethessék Zsazsa kórházi számláit.

Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors