Fábry: mentsük meg a versenylovakat! - képgalériával

Mielőtt mi magunk éhen halnánk, a lovainkat kell vágóhídra küldenünk – mondják a lóversenyben érdekeltek. Tegnap Fábry Sándorral az élen tüntettek a vagyonkezelő székháza előtt.
Mielőtt mi magunk éhen halnánk, a lovainkat kell vágóhídra küldenünk – mondják a lóversenyben érdekeltek. Tegnap Fábry Sándorral az élen tüntettek a vagyonkezelő székháza előtt.
TÜNTETÉS - Kilencszáz magyar versenyló kerülhet vágóhídra, ha nem sikerül megmenteni a magyar lovassportot, állították tegnap azok, akik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Pozsony úti székháza előtt tüntettek. Volt, aki az érintettet, a lovát is hozta.
– Ez nem mehet így tovább! – mondta Fábry Sándor, aki maga is érdekelt a lóversenysportban.
– Évről évre egyre kevesebb a verseny, és miközben mindenütt megszorítások vannak, a lóversenyek állami tulajdonú szervezője két kézzel szórja a pénzt.

– Legalább hetvenen dolgoznak a Lovi igazgatóságán, a két ügyvezető évi 25 milliós fizetést kap, és van egy gazdasági igazgató is – sokallja a vezetőt Winkler Márton, az egyik legnagyobb és legeredményesebb tulajdonos.
– Ausztriában négy pálya is van, de összesen tizenhat munkatárs, akik közül hatan társadalmi munkában dolgoznak. Minek ekkora vízfej? – kérdezte bosszankodva.
– 2006-ban még 73 versenynap volt, tavaly már csak 48. Pedig futamdíjakra az állam tavaly 420 millió forintot utalt át, ezt mind a kifizetésekre kellene fordítani. Sokszor csak késve kapjuk meg a pénzt. Az itt dolgozóknak már rég nem éri meg ez a sport. Lassan mindannyian belebukunk.

Nézzen még képeket az akcióról

S a lovasokból ömlik a szó a Kincsem Parkban: nehezményezik, hogy a pálya nincs csatornázva, hogy a vezetőség milliókat költ utazásra, bezzeg a magyar lóversenypályán ritkán látják őket, hogy havonta 200-240 ezer forint a bérleti díj az istállóért, és akkor még hol van az állatorvos, a nevezési díj, a zab, a szerszám, a szállítás? A panaszosok azonban nevüket, arcukat nem szívesen adják mondandójukhoz, attól félnek, nem kapnak erre az évre versenyzési engedélyt.

– Mi nem támogatást kérünk, csak azt szeretnénk, hogy a magyar lóversenysport pénzét ne szórják el fölöslegesen, ne költsék ingyenélőkre!
– fogalmaznak a lósport szerelmesei. Petíciójukat Winkler Márton adta át a vagyonkezelőnek.

– Nincs szüksége a lósportnak pártkatonákra, nem kérünk az ejtőernyősökből! – mondta.
– Nincsenek jobb- meg baloldali lovak, ezt kellene megérteni!

Vajtó Lajos, a Nemzeti Lóverseny igazgatója úgy gondolja, politikai támadásról van szó.

– Ugyanazok jönnek mindig panaszkodni, és mindig választások előtt – vélekedett.
– Én is szeretném, ha több pénzből gazdálkodhatnánk.

Hozzátette: a Nemzeti Lovardához képest a Nemzeti Lóverseny Kft. szolgáltatásainak díja jóval alacsonyabb, éppen azért, mert figyelembe veszik a futtatók és trénerek pénzügyi helyzetét.
GYLF