Liptai Claudia férje felfedte a titkot: így nem reped meg a bejgli

karácsony
PUBLIKÁLÁS: 2023. december 04. 16:00
Pataki Ádám elárulta, mit kell csinálni, hogy ne repedjen szét a karácsonyi bejgli.

Közeleg a karácsony, az ajándékok hada, a finom falatok, és persze ami egyetlen ünnepi asztalról sem hiányozhat, a bejgli. Azonban ez a kényes sütemény sok fejfájást okozhat még a legtapasztaltabbaknak is, hiszen a bejgli a sütés során egy óvatlan pillanatban könnyen szétrepedhet. Hétfő reggel a Retro rádióban Bochkor Gáborék is már karácsonyi lázban égtek, és a hagyományokról is szó esett. A műsorvezetők nem mehettek el szó nélkül amellett sem, hogy mi a titka a tökéletes bejglinek.

Bejgli recept
Komoly fejtörést tud okozni ez a finomság a legtapasztaltabb szakácsoknak is (Fotó: Unsplash)

Pataki Ádám elárulta a titkát

Na de ki is lenne a legalkalmasabb arra, hogy felfedje a karácsonyi sütemény titkát? Bochkor Gáborék nem mást kérdeztek meg erről, mint Liptai Claudia férjét, Pataki Ádámot. A sztárcukrász nem hazudtolta meg magát és élő adásban rántotta le a leplet a tökéletes bejgli receptjéről, ezzel is megkönnyítve, az amúgy is stresszes ünnepi készülődést.

Én már éltem meg drámát otthon, amikor szétrepedt a bejgli, és abból könnyek lettek – vallotta be Bochkor Gábor, akit a sztárcukrász beavatott a bejglikészítés ezen titkában.

Szerintem a tölteléknél kezdődik! Mert ha túl magas a töltelék nedvesség-tartalma, nyilván a sütés során gőzzé alakul át, és szétrépeszti a bejglit. 

Másrészt nem szabad túl szorosan tekerni a bejglit, mert ha túl szorosan tekered, az előbb említett gőzképződésnél szintén szétreped. Harmadrészt sütés előtt közvetlenül, de a második kenés után, vagy ki hogyan keni, meg kell szurkálni egy vékonytűvel a bejglit, hogy a keletkező gőz eltudjon távozni belőle. Nagyjából ezek, amikre figyelni kell, és nem szabad túl tölteni töltelékkel – mondta Pataki Ádám, akinek a kijelentésére a műsorvezető kontrázott rá, hogy van, aki pedig sok töltelékkel szereti.

A feleségének köszönheti kreativitását  Pataki Ádám (Fotó: Nagy Zoltán)

Vannak más lehetőségek is?

Mint kiderült, Bochkor Gábor szereti, ha a bejgliben jó sok töltelék van. Ezért kérdezte, hogy lehet-e úgy sütni a bejglit, mint a hurkát.

– Nem lehet átvenni a hurka sütési receptemet a bejglire? Ez úgy néz ki, berakod 60 majd, 100 fokra, húsz-húsz percig, és ezt így folytatom 160, esetleg 180 fokig. Tehát van lassan ideje, mindennek távoznia, aminek távoznia kell, és egyben marad – vázolta fel az ötletét a szakértőnek a műsorvezető.

– Hát a kolbász esetében ez biztos fantasztikus technológia, de a bejglinél kicsit más a történet – válaszolta Pataki Ádám aki nem várt választ kapott. – Dehát a bejgli is kolbász, csak édes – viccelődött Bochkor Gábor.

– Így van, de ebben van élesztő, a kolbászban meg nincs. Az élesztő amikor elkezd 60 fokon megindulni meg 120 fokon, abból tényleg egy amorf hurka lesz, és nem egy szép csigavonalú bejgli – fordította komolyra a szót. Pataki Ádám megígérte a műsorvezetőnek, hogyha a későbbiekben kérdése adódna a bejlgisütéssel kapcsolatban, akkor telefonon bármikor a segítségére lesz. 

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.