KORONÁZÁS

Kiderült, ez Károly király terve a kedvenc erdélyi falujával – Videó

Doris

Létrehozva: 2023.05.05.

III. Károlyt igencsak különleges kapcsolat fűzi Zalánpatakhoz, ahol több birtoka és egy bájos háza is van.

III. Károly, akit május 6-án koronáznak királlyá, rajong az erdélyi vidékért, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy tíz évvel ezelőtt, 2013-ban már a negyedik ingatlanját vásárolta meg Románia egyik legszebb részén. Egészen pontosan a székelyföldi Zalánpatakon vett magának egy kis házat, de már van három falusi ingatlanja a bájos településen.

King Charles III coronation
III. Károly évtizedek óta rajong az erdélyi Zalánpatakért / Fotó: PA

Európa ezen pontján nagyon sajátos az ember és a környezet viszonya. Lenyűgöz ez a semmihez sem hasonlítható atmoszféra, amit itt tapasztalok – nyilatkozta korábban a Daily Mailnek Károly, amikor még csak trónörökös volt, és ez örök ígéretnek számított.

A HírTV stábja a május 6-i koronázást megelőző napokban ellátogatott a Kovászna megyében található településre, ahol a helyi íróval, Préda Barnával is találkoztak. Barna elárulta, hogy már többször is találkozott Károllyal, aki 2007-ben vásárolta meg első birtokát a településen.

2007-ben a településen birtokot vásárolt Károly herceg, a mostani III. Károly király. Volt szerencsém többször is találkozni vele. Népzenész lévén volt, hogy muzsikálhattam neki, vagy volt részünk közös gyalogtúrában a természetben. Nagyon szereti a vadvirágokat. Közvetlen embernek ismertem meg én is. Az a szándéka, hogy Zalánpatakot megtartsuk a mai archaikus formájában, persze a mai kornak megfelelően – kezdte Barna a kamerák előtt.

A népzenész-író azt is elmesélte, hogy 2016. májusában nyitott egy falumúzeumot, néhány nappal később pedig Károly a településre érkezett. Ha már ott volt, megnézte magának a múzeumot, és egy remek ötlete is támadt.

Ugyanabban az évben adtam ki első könyvemet, Zalánpatak falumonográfiáját, és megajándékoztam őt egy magyar példánnyal. Akkor azt mondta nekem, hogy fordítsuk le angolra, lévén ő nem tud magyarul – újságolta az író, hozzátéve, hogy a fordítás anyagi költségét Károly állta. 

Az uralkodó akkori titkára később odalépett Barnához, hogy feltegyen néhány kérdést a könyvvel kapcsolatban, amire ő tört angolsággal próbált válaszolni. Ám Károly megelőzte őt a válaszadással, az író innen tudta meg, hogy Károly valóban olvasta a könyvét.

koronázás III károly és kamilla hirtv
A koronázás élőben a HírTV-n! Háttérsztorik, szakértők - minden a királyi családról! Kapcsolj május 6-án a HírTv-re, ahol élőben követheted III. Károly koronázását!

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek