Celeb

Tóth elhappolta Cipő utolsó dalát a Republictól

K. B. V.

Létrehozva: 2013.11.09.

Jogosan használja Cipő utolsó számát Tóth Zoltán, a Republicból kilépett gitáros. A zeneszerző és az énekes közös alkotását egy időre visszavonták a boltokból a jogvita miatt, de végül Tóthé lett a dal.

Az exrepublicos Tóth Zoltán győzelmével zárult az a vita, amely még a leghűségesebb Republic-rajongókat is megosztotta. A Bors megtudta: péntektől a gitáros jogszerűen és mindenféle anyagi ellenszolgáltatás nélkül használhatja, forgalmazhatja saját kiadványain és adhatja elő koncertjein a Felfedezni várost című nótát, amit a márciusban elhunyt Bódi László Cipő énekel.

Fotó: Cser Dániel

Mint ismert, Tóth évekkel ezelőtt, egy felsőoktatási intézmény kérésére írta a számot. Zenésztársát, Cipőt kérte meg, hogy énekelje fel. A szerzemény eddig sehol nem volt hallható, a legtöbben úgy emlegetik, mint Cipő utolsó dalát, így komoly érték. A Republic egykori gitárosának és a fiatalon elhunyt énekesnek korábban is voltak a bandától független munkái, ezért Tóth Zoltán azt gondolta, őt illeti a szám, szabadon felhasználhatja első szólólemezén.

Az album azért készülhetett el, mert az alapító tag kilépett az együttesből, teljesítve Cipő akaratát: ha bármelyikük kiválik, oszlassák fel a Republicot. Mint kiderült, nemcsak ő gondolta, hogy a szám az övé, a Republic többi tagja is magáénak érezte. Tóth Zoltán és a zenekar kiadó­ja, vagyis a GrundRecords és Universal Music között hosszas egyezkedés folyt arról, valójában kié a három perc nyolc másodperces szám.

A polémia miatt a szerző korongját két hétre levették a lemezboltok polcairól. A vita a napokban zárult le, mégpedig Tóth számára kedvezően: tovább forgalmazhatja a lemezt, amelyen már az Universal engedélyével szerepel Cipő utolsó balladája.

Cipő édesanyja, Gizi néni is elégedett a döntéssel. – Tóth Zolinál van jó helyen a nóta – fogalmazott sommásan a nehéz anyagi körülmények között élő édesanya, akit Cipő halála óta folyamatosan támogat a gitáros anyagilag is. 

Részlet a dalból

Jöjj velünk, ha indulunk felfedezni várost
Elmenő nap útjain üldözünk világost
A képzelet papírhajón megkerül világot
Tévedés ne rontsa el bennem ezt az álmot
Úgy légy szép, ahogy a tűz ég
Úgy légy szép, ahogy az árnyék

(A New York-i út emlékére)

Felfedezni várost

A szám hangzásvilága – bár ahhoz a Republicnak csak a szerzőpáros miatt van köze – tipikusan „republicos”. Ez nem is csoda, hiszen az együttes egyik alapító tagja, Tóth Zoltán szerezte a zenekar legtöbb számát is.
 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek