Sütő Enikő nem beszél zöldségeket, inkább megeszi őket. A modell 15 éve vegetáriánus, pedig korábban a húst is hússal ette – azt mondja, nem is hiányzik neki régi kedvence, a csirkepörkölt.
Sütő Enikőt, illetve először csak a hátát 16 évesen ismerhette meg az ország, de az azóta eltelt években is mintha nem fogott volna rajta az idő. Akár elölről, akár hátulról vizslatjuk azóta, alakját a nála 10–20 évvel fiatalabbak is megirigyelhetnék, de szemmel láthatóan valósággal ki is csattan az egészségtől.
A modell lapunknak elárulta, étrendjének köszöneti ezt a kirobbanó formát, ugyanis 15 éve vegetáriánus.
Nem csoda, hogy őt kérték fel a hamarosan kezdődő Vegetáriánus Fesztivál „arcának”. A rendezvényen főzőtanfolyamok és kóstolók is várják az életforma iránt érdeklődőket.
– Annak idején mindenféle bajom volt, emésztőrendszeri bajok kínoztak, és a gyermekáldás érdekében is sok mindent kipróbáltam. Végül a vegetarianizmusnál kötöttem ki. Nagyon radikális elvekkel kezdtem, semmit nem ettem, ami állati eredetű: sajtot, tojást sem. Mára ezek az elvek lazultak, most már csak húst és halat nem eszem – avatta be konyhatitkaiba munkatársunkat Enikő, aki elmondta, bár annak idején roppant mód szerette a húst (kedvence például a csirkepörkölt volt), egyáltalán nem volt nehéz lemondania a zsíros falatokról.
– Amint elhagytam a húsételeket, egyből éreztem, hogy jobban vagyok. A hústól állandóan kipattogzottam. Nem is kívánom, érzem, hogy ez az én életem – mondta a modell, akinek könnyű dolga volt az életmódváltásban, ugyanis férje már akkor is csak zöldségeket evett, s azóta az édesanyja is váltott.
– Egyedül apu hiszi azt még, hogy ő nem vegetáriánus, pedig anyu is mindent hús nélkül főz – mondta mosolyogva Enikő.
Kedvenc recept: a tabulé
Enikő gyakran készít tabulét, vagyis petrezselyemsalátát. Íme a recept:
A bulgurt, vagyis a tört búzát sós vízben megfőzzük. A paradicsomot, paprikát, fokhagymát, vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, mint ahogy a legalább két csokor petrezselymet is. Az egészet összekeverjük kevés olívaolajjal, zöld citrom levével, mentával, korianderrel, sóval és borssal. Hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.