Cili házi sütijei: Linzerek

Cili házi sütijei: Linzerek

recept
PUBLIKÁLÁS: 2018. március 10. 11:00
A farsangi fánkok után Cili most linzer recepteket hozott nektek.

Linzerkarika

Lekváros linzer. Nemcsak a sütit szeretem, hanem a két szót is kimondani. Dallama van. A házi barack- és feketeribizli-lekvár készítés hangulata ennél a sütinél mindig előjön. Amolyan régiesen készítettük, sokáig kavargattuk. Ha unalmas volt a kevergetés, átadtuk egymásnak Anyuval a fakanalat. Nagymamám barátnőjét is elhívtuk. Kedveltem őt, mert mindig nevetve énekelt. Két sora a fülemben cseng:

„Kutyából nem lesz szalonna. Nem leszek ember bolondja.”

Akkor nem értettem. Ma már tudom, mennyire fontosak a választásaink, mint a linzerkarikánál. Pontosan kell illeszkedniük, csak így mutatnak jól. Finom tésztához csak a legjobb lekvár passzolhat. Most ezt sütöttem ki.

Linzerkarika recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 8-10 dkg kristálycukor
  • 25 dkg Rama
  • 1 egész tojás
  • (esetleg vaníliás cukor)

Elkészítés:

Az alapanyagokból tésztát gyúrunk, majd ezután félórát pihentetjük. Fél cm vékonyra nyújtjuk, és kisebb szaggatóval karikákat készítünk a tésztából. Minden második karika közepéből kiszaggatunk egy kisebb kört. Tojásfehérjével megkenjünk a karikák tetejét, majd diós cukorba mártjuk őket. Előmelegített sütőben sütjük kb. 15 percig. Vigyázzunk, mert gyorsan sül. Inkább világosabb színű legyen. A kihűlt korongokat házi lekvárral ragasztjuk össze. Hosszú ideig eláll. Nutellával is tölthetjük.

Reszelt linzer baracklekvárral

Cili linzer recept süti

A reszelt linzered volt a legjobb sütid, Édesmamám, akkor nem tudtam elmondani. Elkéstem vele. Az érzelmeket mindig időben kell kimondani! „Szeretem őt” – így beszélt Papám Édesmamámról, és mindvégig vele maradt. Megható, mint egy péntek délutáni „szívemből szeretlek”. Egy kislány mondta nekem az iskolában. Most nem késtem el. Kimondtam a „szeretlek én is"-t.

Reszelt linzer baracklekvárral recept

Hozzávalók:

tészta:

  • 40 dkg sima liszt
  • 12 dkg cukor
  • 1 sütőpor
  • 1 citrom héja és leve
  • 3 tojás sárgája
  • 14 dkg disznózsír vagy 25 dkg Rama

töltelék:

  • 15 dkg darált dió
  • 6 kanál lekvár
  • fél üveg lekvár
  • 3 tojásfehérje
  • 6 kanál porcukor

Elkészítés:

Tészta: A 40 dkg lisztet elmorzsoljuk a Ramával. Hozzáadjuk a cukrot, sütőport, citromhéjat, a citrom levét és a három tojás sárgáját. Kemény lesz a tészta, de így jó, mert reszelni kell. Félórát pihentetjük.

Töltelék: A 15 dkg diót összekeverjük a 6 kanál lekvárral, és hozzáadunk 3 kanál porcukrot. A tojásfehérjét felverjük habnak, ha már nagyon kemény, akkor adjuk hozzá a 3 kanál porcukrot. Fakanállal a diós töltelékkel finoman elkeverjük. Vigyázzunk, hogy ne törjön a hab.

A tészta felét kizsírozott, kis méretű tepsibe belereszeljük.(Nagy lyukú reszelőn).Fél üveg baracklekvárral megcsurgatjuk. A habos-diós keveréket rásimítjuk. Majd a tészta másik felét ráreszeljük a tetejére. Előmelegített sütőben, közepes hőfokon 25-30 percig sütjük. Porcukorral vagy lekvárral díszíthetjük.

Cili

Cili linzer recept süti
Bezzeganya az Instagramon!

Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz.
Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

Családtervezés, terhesség, szülés, gyereknevelés, egészség-betegség, szórakozás – ezekben a kategóriákban témánként tudsz böngészni a tartalmaink között. Kövesd a Bezzeganyát a Google+ -on is!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.