Cili házi sütijei: Farsangi fánkok

Cili házi sütijei: Farsangi fánkok

farsangi fánk
PUBLIKÁLÁS: 2018. február 24. 06:00
Fogadjátok szeretettel Cilit, aki házi készítésű süteményeket alkot, és mindig van egy-két története is a témában. Első posztja farsangi süteményekről szól, fánk recepteket hozott nektek.

Herőke (Csörögefánk)

Anyu farsangi sütije a Herőke. Házi baracklekvárral párosítva az igazi. A farsangi bálokra ezt vittem mindig, hiszen kiadós, ezért mindenkinek jutott. A bálok világa és a jelmezek titokzatossága mindig vonzott. Magával ragad, mint egy tánc. Aki táncol, az megváltozik, megszépül, azzá válik, aki. Csak önfeledt és szabad. Farsangkor mindig szép akartam lenni. Királylány és tündér. A szépséget kerestem akkor is. Ez nem változott. Most itt szépítem a sütijeimet, ezt porcukrozom.

Recept:

Hozzávalók:

  • 20-25 dkg liszt
  • 3 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 1-2 kanál tejföl
  • 1 kanál rum vagy pálinka (el is maradhat)
  • pici cukor

Elkészítés:

A három tojássárgáját kikeverjük az egy tojással. Aztán hozzáadjuk a lisztet, a tejfölt, a pici cukrot és az egy kanál rumot. Levestésztához hasonló állagú tésztát készítünk. A tésztát vékonyra nyújtjuk, téglalap alakúra felszeleteljük, közepükbe két csíkot vágunk. Forró olajban ropogósra sütjük, majd porcukorba forgatjuk.

Fánk

Ehhez a régi fánk recepthez türelem kell. Édesmamámnak a konyhában volt türelme a sütijeihez, nagypapámnak a beszélgetésekben. A Papám csak akkor volt türelmetlen, mikor megkérdezte tőlem:

„Hogy állsz a szerelemmel?”

Tudom, gyors választ akart. Nem szerette a szószaporítást. Ebben egyformák vagyunk. A szerelem jön, türelmetlen és azonnali választ akar.

Recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 3-4 dkg élesztő
  • késhegynyi só
  • 2 tojás sárgája
  • 4-5 dkg Rama
  • fél liter langyos tej
  • pici cukor

Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Ezt a szobahőmérsékletű liszthez hozzáadjuk. Ezután a sót, a két tojás sárgáját, és az olvasztott Ramát hozzáadjuk. Langyos tejjel lágy tésztát készítünk. Meleg helyen háromnegyed óráig kelesztjük letakarva. A tésztát kinyújtjuk, pohárral kiszaggatjuk, belsejébe mélyedést készítünk ujjunkkal. Meleg olajban mindkét felét jól átsütjük. Baracklekvárt kínálunk hozzá. Kb. 15-20 db lesz belőle.

Jó étvágyat!

Cili

Bezzeganya az Instagramon!


Ha szereted a humort, a vicces képeket, Insta-oldalunkon terhességgel, gyerekneveléssel, anyasággal, családdal kapcsolatos, szórakoztató tartalmakat találsz.

Ha van Insta-fiókod, követheted is a Bezzeganyát>>>

Családtervezés, terhesség, szülés, gyereknevelés, egészség-betegség, szórakozás – ezekben a kategóriákban témánként tudsz böngészni a tartalmaink között. Kövesd a Bezzeganyát a Google+ -on is!

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.