Közös jellemzőjük még, hogy főként zöldségekből főztem, a vegetáriánusoknak pedig a főétel köretét akár főfogásként is ajánlom egy könnyű ebédre vagy vacsorára, valamilyen péksüteménnyel, lepénykenyérrel fogyasztva. Persze desszert is van, melyet a szezonalitáshoz híven cseresznyével készítettem el. Nem ragoznám tovább, jöjjenek a receptek.
Erre a hétre egy olyan ebédmenüt hoztam, melynek fogásai hidegen fogyaszthatók. Ez a nyári melegben nagyon jól jöhet – bár most, amikor írok, inkább hűvös és borongós az idő –, sőt, az ételeket előre el lehet készíteni és akár egy pikniken feltálalni.
Hozzávalók:
A tálaláshoz:
Az uborkát meghámozom, négybe vágom, majd felaprítom és a turmix poharába öntöm. Hozzáadom a joghurtot, a sót és a borsot, belereszelem a fokhagymát, ollóval rávagdalom a kaprot, és a vízzel homogén állagúra keverem. Érdemes megkóstolni és ellenőrizni a sűrűségét, ha nem megfelelő, még vízzel lehet hígítani. Ha kész, tálba öntöm és jól behűtöm, de akár azonnal is fogyasztható. Betétnek apróra vágott csemegeuborkát, vagy száraz serpenyőben pirított mandulalapokat adok mellé. Akár magában, akár egy ropogós péksüteménnyel, lepénykenyérrel könnyű ebéd vagy vacsora lehet.
Bátrak víz helyett kovászos uborka levével is hígíthatják, a kapor pedig – tudom, sokan ki nem állhatják – helyettesíthető bazsalikommal vagy petrezselyemmel.
Húspogácsa
Hozzávalók:
A kiflit felkarikázom, vizet öntök rá, hogy felpuhuljon, majd jól kinyomkodom. A hagymát nagyon finomra aprítom, egy kanál olajon, kis lángon puhára párolom. Hozzákeverem a felaprított petrezselymet is, majd azonnal elzárom alatta a lángot.
Egy mély tálba teszem a húst, a kiflit, hozzáadom a párolt hagymát és a tojást, belereszelem a fokhagymát. Ízesítem sóval, borssal, köménnyel, oregánóval, és hogy szebb színe legyen, pirospaprikával. Hozzáadom a tojást is és jól összedolgozom. Fél órára félreteszem, hogy az ízek összeérhessenek, majd 14-16 kis pogácsát formázok belőle, ezeket zsemlemorzsába hempergetem, és forró olajban kisütöm.
Zöldséges lencseköret
Hozzávalók
A lencsét egy-két órára beáztatom.
A hagymát felaprítom, a répákat, zellert felcsíkozom és igyekszem 1x1 centis méretű kockákra vágni.
Két evőkanál olajat felforrósítok, elkezdem benne pirítani a hagymát. Amikor kezd üvegesedni, rádobom a répaféléket, a zellert, hozzáadom a babérlevelet, a felcsíkozott zsályaleveleket, a kakukkfüvet és rozmaringot, majd tovább pirítom-párolom az egészet közepes lángon. Hozzáadom a balzsamecetet is ezzel kicsit le is pirítom, majd az egészet addig párolom, amíg a zöldség félig meg nem puhul. (Ha nagyon kevés lenne a folyadék alatta, mindig kevés vízzel pótolom). Ekkor beleteszem a leszűrt lencsét, felöntöm annyi vízzel, amennyi épp hogy ellepi, sózom, hozzáadom a felszeletelt fokhagymát, a passzírozott paradicsomot és puhára párolom, ügyelek arra, hogy ne főjön szét. Ha minden zöldség puha, a levét elforralom, hogy sűrű mártásszerűség maradjon csak a zöldségek alatt. Ha ez is megvan, kiteszem egy tálba, hozzákeverem a félbevágott koktélparadicsomot és a durvára vágott petrezselyemzöldet.
Szobahőmérsékleten vagy jól lehűtve tálalom natúr húsok, halak mellé.
Hozzávalók:
A cseresznyét kimagozom, megszórom fahéjjal és állni hagyom, amíg a sütemény tésztáját elkészítem. Ehhez a puha vajat a cukor felével habosra keverem. A tojásokat szétválasztom, a sárgákat egyenként a cukros vajba keverem, a fehérjékből a maradék cukorral kemény habot verek. A habot óvatosan beleforgatom a vajas keverékbe, teszek bele egy csipet sót, hozzászitálom a lisztet és egynemű masszává keverem. A tésztát kapcsos tortaformába kanalazom, elegyengetem és a tetejét kirakom a levétől kissé kinyomott fahéjas cseresznyével. Előmelegített 170 fokos sütőben kb. 35 perc alatt aranybarnára sütöm. Langyosan, vagy hidegen tálalom. Piknikezéshez szeletekre vagy kockákra vágva becsomagolva, vagy süteményes dobozban vihetjük magunkkal.
Zsuzsi főz
További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?