Zsuzsi főz: Variációk lecsóra

Zsuzsi főz: Variációk lecsóra

recept
PUBLIKÁLÁS: 2013. június 28. 13:00
A paprika és a paradicsom a magyaros lecsó alapja. Most mégsem hazai vizeken evezünk, úgy gondoltam, érdemes megnézni, hogy más népek mit kezdenek ezekkel a zöldségekkel.

Mind a mediterrán, mind a közel-keleti térségnek megvan a maga „lecsója”. Ezek az ételek paprikát, paradicsomot mindig tartalmaznak, de rendszerint kerül melléjük valamilyen tökféle, padlizsán, és természetesen a fűszerezés az, ami leginkább megkülönbözteti ezeket a mi lecsónktól és többi hasonló fogástól. Igyekeztem az ismertebb receptek mellé kevésbé elterjedteket is válogatni, hogy legyen mindenkinek valami újdonság, amiből válogathat.

Spanyol lecsó (Pisto, 4 adag)

Hozzávalók

  • 1 kg cukkini
  • 2 hagyma
  • ½ kg krumpli
  • egy cső piros színű paprika
  • 25 dkg érett paradicsom
  • 4 tojás
  • 2 dl olívaolaj
  • só, bors
  • a tálaláshoz pirítós

A felaprított hagymát forró olajban pirítani kezdem. Ha félig megpirult, hozzáadom az apróra vágott paprikát. Ha ezek megpirultak, az olajból kiszedem, félreteszem. A visszamaradt olajban megsütöm az apróra vágott, de nem hámozott cukkinit, utána kiszedem, félreteszem. Ezután a hámozott, kockázott krumplit sütöm ki, és egy agyagtálba, vagy serpenyőbe teszem.

A sütéshez használt olaj felét kiöntöm, a maradékban megsütöm a feldarabolt paradicsomot is, majd finom szitán átnyomom. A kisütött hozzávalókat a krumplihoz teszem, hozzáadom az átnyomott paradicsomot és a négy felvert tojást, sózom, borsozom, majd folyamatos kevergetés közben megsütöm. Pirítós darabkákkal és petrezselyemzölddel megszórva tálalom.

Saksuka (Fűszeres Eszter receptje, 6 adag)

Ez a közel-keleti lecsó, Libanonban, Izraelben, Szíriában egyaránt ismerik és készítik.

Hozzávalók

  • egy nagy fej hagyma
  • 6 db kaliforniai paprika
  • 2 dl paradicsomlé
  • 12 db kisebb érett paradicsom
  • só, őrölt bors
  • egy rúd fahéj
  • 2 teáskanál őrölt római kömény
  • 2 gerezd fokhagyma
  • egy kis chilipaprika
  • 6 db tojás
  • 2 dl olívaolaj

Egy deci olajon megpárolom a felkarikázott hagymát. Beleteszem a felcsíkozott paprikát, pár percig kevergetem, majd felöntöm a paradicsomlével. Hozzáadom a kis kockákra vágott paradicsomot, a zúzott fokhagymát, aprított chilit és a fűszereket, és fél óra alatt összefőzöm. Ha a paradicsom megfőtt, rálocsolom a maradék olajat, elkeverem, beleütöm a tojásokat és lassú tűzöm még pár percig főzöm, amíg a tojás fehérje megkeményedik.

Menemen (török recept)

Ez az étel a török reggeli egyik elmaradhatatlan fogása. Ha van, érdemes hozzá a mi hegyes erős zöldpaprikánkhoz hasonló, de húsosabb, édes zöldpaprikát használni, mert ez az autentikus, de természetesen a magyar zöldpaprika is megfelel hozzá.

Hozzávalók

  • egy kisebb hagyma
  • két nagy húsos zöldpaprika
  • két nagy érett paradicsom
  • két gerezd fokhagyma
  • 2-3 evőkanál olívaolaj
  • három tojás
  • só, bors, pirospaprika
  • oregano, menta (szárított)

Egy serpenyőben felhevítem az olajat, és az aprított hagymát pár percig pirítom benne. Hozzáadom az apróra vágott paprikát, ezzel is pirítom két-három percig. Ekkor hozzáadom az apróra vágott fokhagymát és a kis kockákra darabolt paradicsomot, sózom, borsozom, ízesítem a pirospaprikával és a zöldfűszerekkel, öntök alá fél deci vizet és tíz perc alatt összeforralom. Kanállal három mélyedést alakítok ki a szószban, beleütöm a három tojást és közepes lángon sütöm, amíg a tojás megkeményedik. Lepénykenyérrel kimártogatva szokták enni.

Ratatouille (francia lecsó)

Talán ez a recept a legismertebb az összes közül, lényege a padlizsán és a cukkini, az elkészítésnél pedig az a legfontosabb, hogy minden hozzávalót külön kell megsütni, és utána állítható össze az étel. Ezért kicsit macerásabb is, de megéri a fáradságot.

Hozzávalók

  • 2 nagy padlizsán
  • 4 kis cukkini (salátacukkini)
  • 2 piros vagy sárga kaliforniai paprika
  • 4 nagy érett paradicsom
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 8-10 levél bazsalikom
  • egy közepes fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • egy evőkanál vörösborecet
  • egy teáskanál cukor

A padlizsánt másfél centis kockákra, a cukkinit másfél centi vastag szeletekre vágom. A paprikát falatnyi darabokra szeletelem, a paradicsomok héját lehúzom (a tetején kereszt alakú bemetszést ejtve, forró vízbe téve a legegyszerűbb, de akár ez el is maradhat), és felnegyedelem, a magokat kiszedem, és a húsát felaprítom.

Egy serpenyőt felforrósítok, beleöntök két kanál olajat, a padlizsánt aranybarnára sütöm benne, kiszedem, félreteszem. Újabb kanál olajat teszek a serpenyőbe, és a cukkinit is megsütöm, kiszedem, majd így járok el a paprikával is. Fontos, hogy a zöldségek inkább ropogósak legyenek, mint szottyadtak.

Ha minden megsült, a hagymát megpirítom a maradék olajon, hozzáadom a fokhagymát és ezzel is pár percig sütöm. Belekeverem az ecetet, és a cukrot, hozzáadom a paradicsomot és a bazsalikom felét, beleteszem a sült zöldségeket, ízesítem sóval, borssal, és kb öt perc alatt készre főzöm. A maradék bazsalikommal megszórva, bagettel főételként, vagy grillezett húsok mellé köretként tálalom.

Zsuzsi főz

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.