A paprika és a paradicsom a magyaros lecsó alapja. Most mégsem hazai vizeken evezünk, úgy gondoltam, érdemes megnézni, hogy más népek mit kezdenek ezekkel a zöldségekkel.
Mind a mediterrán, mind a közel-keleti térségnek megvan a maga „lecsója”. Ezek az ételek paprikát, paradicsomot mindig tartalmaznak, de rendszerint kerül melléjük valamilyen tökféle, padlizsán, és természetesen a fűszerezés az, ami leginkább megkülönbözteti ezeket a mi lecsónktól és többi hasonló fogástól. Igyekeztem az ismertebb receptek mellé kevésbé elterjedteket is válogatni, hogy legyen mindenkinek valami újdonság, amiből válogathat.
Hozzávalók
A felaprított hagymát forró olajban pirítani kezdem. Ha félig megpirult, hozzáadom az apróra vágott paprikát. Ha ezek megpirultak, az olajból kiszedem, félreteszem. A visszamaradt olajban megsütöm az apróra vágott, de nem hámozott cukkinit, utána kiszedem, félreteszem. Ezután a hámozott, kockázott krumplit sütöm ki, és egy agyagtálba, vagy serpenyőbe teszem.
A sütéshez használt olaj felét kiöntöm, a maradékban megsütöm a feldarabolt paradicsomot is, majd finom szitán átnyomom. A kisütött hozzávalókat a krumplihoz teszem, hozzáadom az átnyomott paradicsomot és a négy felvert tojást, sózom, borsozom, majd folyamatos kevergetés közben megsütöm. Pirítós darabkákkal és petrezselyemzölddel megszórva tálalom.
Ez a közel-keleti lecsó, Libanonban, Izraelben, Szíriában egyaránt ismerik és készítik.
Hozzávalók
Egy deci olajon megpárolom a felkarikázott hagymát. Beleteszem a felcsíkozott paprikát, pár percig kevergetem, majd felöntöm a paradicsomlével. Hozzáadom a kis kockákra vágott paradicsomot, a zúzott fokhagymát, aprított chilit és a fűszereket, és fél óra alatt összefőzöm. Ha a paradicsom megfőtt, rálocsolom a maradék olajat, elkeverem, beleütöm a tojásokat és lassú tűzöm még pár percig főzöm, amíg a tojás fehérje megkeményedik.
Ez az étel a török reggeli egyik elmaradhatatlan fogása. Ha van, érdemes hozzá a mi hegyes erős zöldpaprikánkhoz hasonló, de húsosabb, édes zöldpaprikát használni, mert ez az autentikus, de természetesen a magyar zöldpaprika is megfelel hozzá.
Hozzávalók
Egy serpenyőben felhevítem az olajat, és az aprított hagymát pár percig pirítom benne. Hozzáadom az apróra vágott paprikát, ezzel is pirítom két-három percig. Ekkor hozzáadom az apróra vágott fokhagymát és a kis kockákra darabolt paradicsomot, sózom, borsozom, ízesítem a pirospaprikával és a zöldfűszerekkel, öntök alá fél deci vizet és tíz perc alatt összeforralom. Kanállal három mélyedést alakítok ki a szószban, beleütöm a három tojást és közepes lángon sütöm, amíg a tojás megkeményedik. Lepénykenyérrel kimártogatva szokták enni.
Talán ez a recept a legismertebb az összes közül, lényege a padlizsán és a cukkini, az elkészítésnél pedig az a legfontosabb, hogy minden hozzávalót külön kell megsütni, és utána állítható össze az étel. Ezért kicsit macerásabb is, de megéri a fáradságot.
Hozzávalók
A padlizsánt másfél centis kockákra, a cukkinit másfél centi vastag szeletekre vágom. A paprikát falatnyi darabokra szeletelem, a paradicsomok héját lehúzom (a tetején kereszt alakú bemetszést ejtve, forró vízbe téve a legegyszerűbb, de akár ez el is maradhat), és felnegyedelem, a magokat kiszedem, és a húsát felaprítom.
Egy serpenyőt felforrósítok, beleöntök két kanál olajat, a padlizsánt aranybarnára sütöm benne, kiszedem, félreteszem. Újabb kanál olajat teszek a serpenyőbe, és a cukkinit is megsütöm, kiszedem, majd így járok el a paprikával is. Fontos, hogy a zöldségek inkább ropogósak legyenek, mint szottyadtak.
Ha minden megsült, a hagymát megpirítom a maradék olajon, hozzáadom a fokhagymát és ezzel is pár percig sütöm. Belekeverem az ecetet, és a cukrot, hozzáadom a paradicsomot és a bazsalikom felét, beleteszem a sült zöldségeket, ízesítem sóval, borssal, és kb öt perc alatt készre főzöm. A maradék bazsalikommal megszórva, bagettel főételként, vagy grillezett húsok mellé köretként tálalom.
Zsuzsi főz
További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán. Tetszik?