Sokunknak probléma, hogy a nyári-őszi dömping után egyre szegényesebb piaci kínálatból hogyan főzzünk finom és egyszerű fogásokat, mert hát a magyaros konyha ezeket a zöldségféléket eléggé mostohán kezeli.
Én törekszem arra, hogy minden időszakban a szezonális terményeket használjam a konyhában, így erre bátorítanék mindenkit. A mostani összeállításban tehát sütőtökkel, kelbimbóval, csicsókával és céklával készülő ételek receptjei szerepelnek, remélem, mindenki talál köztük kedvére valót. Sajnos fotó nem minden recepthez készült, mert egy másfél és egy négyéves gyerek mellett gyakorlatilag képtelenség a gyors elkészítés és tálalás mellett egyebet is csinálni az étellel.
Egyszerű sós leveles sütemény, kevésbé megszokott töltelékkel. Vendégváróként és önálló vacsoraként is megállja a helyét. A sonkát jól kisütött baconnel, esetleg főtt füstölt hússal is lehet helyettesíteni, ezekkel karakteresebb ízű ételt kapunk.
Hozzávalók:
A lepény töltelékéhez olajon megfonnyasztom a hagymát és fokhagymát, rádobom a felcsíkozott sonkát, valamint az elfelezett kelbimbókat, sóval, borssal ízesítem. Addig párolom, amíg a kelbimbó majdnem puha nem lesz. Kicsit hagyom hűlni.
A leveles tésztával kibélelek egy jénaifedőt, vagy tűzálló tálat, a tésztán elosztom a kelbimbós-sonkás ragut.
A tejszínből és a tojásokból öntetet készítek, sózom, szerecsendióval fűszerezem, hozzáadom a reszelt sajt felét és ráöntöm a tésztára. A maradék sajtot elosztom a tetején és közepesen meleg sütőben kb. 35-40 percig sütöm.
Ez a szuperegészséges zöldség-összeállítás kétféleképpen is fogyasztható: ivóléként és salátaként is ehetjük. A hozzávalók ugyanazok, de a salátára egy könnyű citromos-olajos öntet is kerül.
Ivólé:
A hozzávalókat kisebb darabokra vágva turmixgép poharába teszem, felöntöm 3-4 deci vízzel, és összeturmixolom. Ezután megiszom. Nem fog sikerülni teljesen simára mixelni, darabos marad, ezért akinek ez nem szimpatikus, szűrve fogyassza.
Saláta:
A hozzávalókat lereszelem, kevés sóval ízesítem, citrommal, olívaolajjal megcsepegtetve tálalom. Érdemes kiegészíteni lilahagymával, és kisebb darabokra vágott naranccsal is, hogy izgalmasabb, változatosabb legyen.
A csicsóka nagyon egészséges, könnyen termeszthető, szinte kiirthatatlan növény, amellyel számos kedvező élettani hatása miatt érdemes megismerkedni. Íze a krumpliéra hasonlít, így a felhasználása is hasonló.
Hozzávalók:
A tálaláshoz:
A csicsókáról ledörzsölöm a földet, ez egyszerűbb, ha előtte fél órát ázik meleg vízben. Mivel a gumók fehér héjúak, én nem hámoztam meg őket, de ha valakinek így szimpatikusabb, meg is pucolhatja.
A vajat felforrósítom, rádobom a felaprított hagymát, fokhagymát, kevés sót és pár percig kevergetve sütöm. Ekkor hozzáadom a feldarabolt csicsókát és ezt is megfuttatom a hagymás vajon. Ezt követően felöntöm az egészet a zöldséglével, ízesítem sóval, borssal, szerecsendióval, és addig főzöm, amíg a gumók teljesen megpuhulnak. Ekkor a csicsókát pár merőkanál lével kimerem, és botmixerrel pürésítem. A pürét visszaöntöm a lábosba, felforralom a levest, hozzáadom a tejszínt, a sajtot és a citromlét, és addig főzöm, amíg a sajt elolvad. Tálalásnál a levest zsiradék nélkül pirított zsemlekockára merem és megszórom reszelt sajttal. Levesbetétként zörgősre sütött bacont is használhatunk.
Nagyon egyszerű húsmentes fogás, alig kell hozzá valami, és a formázást leszámítva nagyon gyorsan meg is van.
Hozzávalók:
A tálaláshoz:
A héjában megsütött, kihűlt tököt egy mély tálba kaparom, hozzáadom a túrót, sajtot, fűszereket és a tojást, és annyi lisztet, hogy lágy, de gyúrható tésztát kapjak. Lisztezett felületen hengereket sodrok belőle, ezeket egyforma, két-három centis darabokra vágom, kézzel meggömbölyítem és picit pihentetem. (Nem kell megijedni, a tészta elég ragadós, a formázásnál további liszt felhasználása szükséges lesz minden bizonnyal.)
Pihentetés után éppen csak forrásnak induló, sós vízbe dobom a gnocchikat, megvárom, amíg feljönnek a víz színére, és onnantól számított egy-két percig főzöm.
Közben a vajat felolvasztom, üvegesre sütöm benne a felszeletelt fokhagymát, rádobom a rozmaringot, és erre az ízesített vajra szedem a tésztát. Lehet tálalni sajttal-tejföllel, másik verzió, hogy a már kiszedett gnocchira ráöntöm a tejszínt, pár perc alatt összeforralom, ízlés szerint sózom, és reszelt parmezánnal meghintve kínálom.
Kicsit keleties fűszerezésű fasírtszerű húsétel, de aki ezt az ízvilágot nem kedveli, olaszos zöldfűszerekkel is ízesítheti a masszát. Ebben az esetben lehet bele tenni apróra vágott mozzarella sajtot is. A gyerekek biztosan kedvelik majd mindkét verziót.
Hozzávalók:
A kenyeret kisebb darabokra vágom, kevés vízzel megöntözöm és állni hagyom, míg megszívja magát. Az újhagymát felkarikázom és egy kiskanál olajon lassú tűzön megfonnyasztom.
A húst mély tálba teszem, hozzákeverem a párolt újhagymát, a kenyeret, a sütőtököt, a reszelt fokhagymát és gyömbért, és a fűszereket. Végül a tojással is jól összedolgozom, mert ez fogja össze a masszát. Sütés előtt fél órát pihentetem, hogy az ízek jobban összeérjenek.
Serpenyőben kevés olajat forrósítok, a masszából kis golyókat formálok és mindkét felüket kb. két-két percig sütöm, hogy kapjanak egy kis kérget. A golyókat papírtörlőn lecsepegtetem, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatom, és 160 fokos sütőben 10-15 perc alatt készre sütöm. Akár melegen, akár kihűtve is tálalható, salátákkal, mártogatósokkal.
Zsuzsi főz