Zsuzsi főz: Pohárkrémek, krémes desszertek

Zsuzsi főz: Pohárkrémek, krémes desszertek

desszert
PUBLIKÁLÁS: 2012. május 18. 14:00
Miután elvileg jön a nyár, de legalább is jönnie kellene, úgy gondoltam, hogy desszertekről lesz szó, méghozzá krémes, sütés nélküli pohárdesszertekről. Ha jól emlékszem, volt már ilyen témájú kérés is korábban.

Ezek a desszertek valamilyen tejtermékkel és gyümölccsel készülnek, hűtve fogyasztandók, tehát a melegben jól jönnek. Az állag szilárdítására általában hidegen keverhető zselatin fixet használok, de lapzselatin is tökéletes. A tejérzékenyek számára nagyon tudom ajánlani desszertekhez a kókusztejet, tejszínhab helyett pedig a növényi tejszínt.

A krémek a legfinomabbak bogyós gyümölcsökkel, érdemes ezekkel kísérletezni, variálni őket, de meggyel, őszibarackkal is lehet próbálkozni. A csokimousse-nál aki nagyon fél a nyers tojás használatától, már nagyobb üzletekben szalmonella ellen kezelt tojást is vásárolhat.

Ribizlis-málnás pohárkrém

Ez egy zselés-habos réteges desszert. Előnye, hogy gyorsan elkészül, nagyon dekoratív, és nem utolsó sorban inkább pikánsan savanykás, semmint édes. Ebből a mennyiségből három nagy kehelyre futotta.

Hozzávalók:

egy kis doboz málna (kb.10-15 dkg)
25 dkg ribizli
25 dkg mascarpone
2 dl tejszín
egy citrom reszelt héja
6 evőkanál cukor
2 zacskó piros tortazselé-por
késhegynyi fahéj

Először a gyümölcszselét készítem el. Ehhez a zseléport négy evőkanál cukorral elkeverem és kevergetés közben felöntöm 6 dl vízzel, de még jobb, ha valamilyen - adott esetben piros – gyümölcslét használunk. Ezt a keveréket kevergetve felforralom és a forrástól számítva 1 percig főzöm. A megtisztított gyümölcsöt tálba teszem, ráöntöm a keveréket, belereszelem fél citrom héját és kb. 8 percig hűlni hagyom, közben néha megkeverem. A tejszínt habbá verem, beleforgatom a 2 evőkanál cukrot, a szobahőmérsékletű mascarponét, ízesítem fahéjjal és a maradék citromhéjjal.
Ha a két alkotóelem kész, kezdődhet a rétegezés. A kelyhek aljára a gyümölcszseléből teszek 3-4 evőkanálnyit, rá ugyanannyi krémet, megint zselét, majd addig folytatom, amíg a hozzávalókból tart. A tetejére zselé került. A desszertet letakarva jól behűtöm, és 4-5 óra múlva kínálom.

Tejszínes sültbarack-krém

Az, hogy a barackból sütés után lesz desszert, Nigella ötlete, aki fagylaltkészítéshez süti meg az őszibarackot. A sült barackból készül az alábbi krém, de melegen, fagyival fogyasztva sem utolsó.

Hozzávalók:

négy nagy sárgabelű őszibarack
4 dl házi tejszín
1 csomag zselatin fix (hidegen keverhető)
3-4 kanál porcukor
fahéj
kristálycukor
a díszítéshez barack

A barackokat félbevágom, a magjukat kiszedem és a magházzal felfelé jénaiba sorakoztatom. A vágási felületet meghintem egy kevés kristálycukorral és fahéjjal és előmelegített sütőben kb. fél óra alatt puhára sütöm. A barackok héját lehúzom, a sütőtálban maradt karamelles levet ráöntöm és botmixerrel pépesítem. Kihűtöm.
A gyümölcspéphez keverem a zselatint, egy percig tovább keverem, hozzáadom a tejszínből vert habot és porcukorral édesítem. Kelyhekbe vagy kis tálkákba töltöm, barackkal díszítem és legalább három órát dermesztem a hűtőben tálalás előtt.

Narancskehely

Saját fejlesztésű recept, hozzá az ötletet a skótok Caledonian Cream nevű desszertje adta.

Hozzávalók:

2 nagyobb narancs
1 kis lime
25 dkg mascarpone
2 evőkanál sárgabaracklekvár
kb. 1 dl tejszín
narancslikőr(elmaradhat)
1 evőkanál porcukor

A narancsok héját lereszelem egy tálba, majd teljesen leszedem róluk a fehér bundát (késsel vékonyan levágtam). Az egyiket kör alakú szeletekre vágom, a másikat pedig kifilézve apró kockákra. A filézés lényege, hogy a gerezdeket elválasztó hártya közül késsel kivágjuk a gyümölcs húsát. A művelet közben keletkező levet a narancshéjra öntöm, a hulladékból is kinyomkodom a nedvességet, rányomom egy fél lime levét és felolvasztom benne a porcukrot. Beleteszem a narancskockákat is. Hozzáadom a lekvárt, a likőrt a szobahőmérsékletű krémsajtot és csomómentesre keverem, ezután hozzáöntöm a tejszínt. Öblös pohár, vagy kehely alját kibélelem a narancskarikákkal és rákanalazom a krémet és két-három órára behűtöm. Díszítem a megmaradt fél lime-ból vágott szeletekkel. Ebből a mennyiségből két nagy adag készíthető.

Kellemesen savanykás, krémtúróhoz hasonlító állagú desszert, nyári melegben bizonyára nagyon hűsítő. Szerintem tortakrémnek is jó lehet.

Kókusztejes-meggyes rizs

40 dkg rizs (kerekszemű)
5 dkg vaj
5 dl tej
egy 400 ml-s kókusztejkonzerv
csipet só
8 dkg cukor
egy mokkáskanál fahéj
50 dkg magozott meggy

A rizst megmosom és felteszem főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Beleteszem a sót és a vajat, addig főzöm, amíg a vizet teljesen magába szívja. Ekkor hozzáöntöm a tejet és a kókusztejet, beleszórom a fahéjat és nagyon kis lángon meg-megkeverve puhára főzöm. Akkor jó, ha krémesre fő, nem szívja fel az összes folyadékot (ha kevés lenne, még öntök hozzá tejet főzés közben).
Ha a rizs már puha, belekeverem a cukrot és hagyom langyosra hűlni, ekkor keverem hozzá a meggyet. Teljesen kihűtöm és hűtőszekrényben tárolom pár órát, hogy az ízek össze-érhessenek. A tetejére mehet meggy - nekem már csak cseresznye jutott, mert a többi meggy lekvárban végezte - friss kókusz megreszelve, pirított kókuszreszelék, vagy ami tetszik.
Ez elég nagy adag, de nálunk kevesebbel nem érdemes nekikezdeni.

Csokimousse (4 kis adag)

Ez a desszert igazi ínyencség a csokirajongóknak, ráadásul könnyen és gyorsan készíthető, össz-vissz két hozzávaló felhasználásával.
Fontos viszont, hogy mindenképp hagyjuk állni a krémet, mivel állás közben a tojáshab összeesik, és a jellegzetes, lyukacsos állagot csak így lehet elérni.

Hozzávalók:

15 dkg étcsokoládé
4 tojás

A csokoládét gőzfürdőn felolvasztom (Vizet forralok egy lábasban, erre ráteszek egy megfelelően illeszkedő másik lábost/fém keverőtálat, amibe az összetördelt csokoládé is belekerül. A tál alja ne érjen bele a vízbe. A forró víz alatt a lángot a legkisebbre állítom, és a gyöngyöző vízből keletkező gőz felett kíméletesen felolvasztom a csokit. )
A felolvadt csokoládét a tojások sárgájával jól kikeverem. A tojásfehérjéből kemény habot verek, és laza mozdulatokkal beleforgatom a tojásos-csokoládés masszába. A krémet kis tálkákba adagolom, majd legalább 5-6 órára behűtöm. Lehet tejszínhabbal kínálni, én csak úgy magában szeretem a legjobban.

Jó főzőcskézést a hétvégére, és továbbra is várom a kommenteket, témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.