Zsuzsi főz - Receptek halakból nagypéntekre (is)

Zsuzsi főz - Receptek halakból nagypéntekre (is)

hal
PUBLIKÁLÁS: 2011. április 22. 10:00
A mai poszt nem igazán fog kötődni a húsvéthoz, mert nem a sonkáról-tojásról lesz szó. Legnagyobb örömömre múltkor többen is írtátok kívánságként a halból készülő recepteket. Örülök neki, mert egyfelől nagyon szeretem a halat, másrészt pedig tisztában vagyok azzal is, hogy Magyarországon az éves átlagos halfogyasztás kimerül a karácsonyi halászlé és rántott ponty elpusztításában, holott ez az alapanyag sokkal többet érdemelne.

A hal húsa nagyon egészséges, a zsírosabb (lazac, tonhal, makréla) tengeri halakban található omega-3 zsírsavak hozzájárulnak az agy, az idegsejtek, a szem egészséges fejlődéséhez, többek közt ezért is javasolják a terheseknek a fogyasztását.

E tartalmát a feldolgozás során is megőrzi, ezért a halkonzervek fogyasztása is egészségesnek mondható. Emellett a hal könnyű fehérjeforrás, nem terheli meg a gyomrot, gazdag A-, D-, és B- vitaminokban, és ásványianyag-tartalma is jelentős (vas, szelén, cink, jód).

Hazai halaink közül a busa és a kecsege rendelkezik a legnagyobb telítetlen zsírsavtartalommal.

A legtöbben azért nem esznek halat, mert nem kedvelik a szagát (ez megfelelő elkészítéssel és fűszerezéssel tompítható, illetve megszüntethető), vagy félnek a szálkáktól, pedig 7-8 éves gyerekeket simán meg lehet tanítani akár a sült keszeg evésére is (saját magam vagyok a példa), ha pedig nem megy, filézve kell megvásárolni, de a szálkákat akár mi magunk is eltávolíthatjuk. Kicsiknek halat egy éves kor után ajánlják, mert allergiát okozhat.

Most pár recepttel szeretnék ezúttal hozzájárulni a gyakoribb halfogyasztáshoz. Ha a hal elkészítéséről van szó, alapelvem az, hogy nem szabad az ételt túlbonyolítani, erősen fűszerezni, hagyni kell érvényesülni a hal természetes ízét. A felhasznált hal fajtáját csak támpontként adom meg, mert a receptek másféle hallal is elkészíthetők.

Fűszeres sült hal egészben

Egy másfél kilós márna vagy más egész hal (tengeri is lehet)
Egy szál újhagyma
Két karika citrom
Egy-két bazsalikomszár

A páchoz


Négy gerezd fokhagyma
2 cm gyömbér
egy teáskanál szárított rozmaring
egy teáskanál szójaszósz
3-4 evőkanál joghurt
4-5 evőkanál olaj

vaj a tepsi kikenéséhez

A konyhakész halat 2 mm-enként beirdalom. Ennél a műveletnél nagyon fontos, hogy a kést – ami legyen borotvaéles – ne a törzsre merőlegesen tartsuk, hanem kicsit átlósan, mert az Y-szálkákat csak így tudjuk hatástalanítani. Ha helyesen irdalunk, minden metszésnél hallatszik a szálka ropogása. A beirdalt hal hasüregét enyhén sózom, majd kívülről is megsózom, de csak enyhén, mert a pác is sós lesz. (Én kívülről nem sóztam, de kellett volna, mert a pácból nem szívott fel elegendő sót.) A márna hasüregébe beletömöm az újhagymát, a citromkarikákat és a bazsalikomszárat, majd a halat kivajazott tepsire fektetem úgy, hogy a hasa érintkezzen az edénnyel (mintha úszna). A páchoz a lereszelt fokhagymát és gyömbért összekeverem a többi hozzávalóval, majd a keveréket a márnára öntöm, és a vájatokba jól be is dörzsölöm. A pácolt halat egy óráig pihentetem. A sütőt 180 fokra előmelegítem, és a márnát kb. 30-35 percig sütöm. Tovább sütni nem kell és nem is érdemes, mert a soványsága miatt kiszáradhat. Krumplipürével tálaltam.

Halpogácsa

50 dkg tengeri halfilé
2 darab főtt krumpli (kisméretű)
2 tojás
liszt
egy fej hagyma
egy gerezd fokhagyma
fél citrom leve és reszelt héja
só, bors
olaj a sütéshez

A halat és a krumplit mixerben pépesítem. Hozzáadom a felaprított hagymát, a lereszelt fokhagymát, a citromlevet és -héjat, sózom, borsozom. Belekeverem a két tojást, és annyi lisztet adok hozzá, hogy jól formálható masszát kapjak (mint a tócsninál). Serpenyőben kevés olajat forrósítok, és ebben sütöm ki a pogácsákat. Lehet belőle előétel valamilyen mártással (chiliszósz, majonéz), főétel főzelékkel, körettel, de akár szendvicsbe is tehető. Ez gyakorlatilag egy alaprecept, a fűszerezésen mindenki tetszés szerint változtathat.

Sült keszeg

Olcsó, a balatoni nyarakat idéző étel, horgászok figyelmébe!

6 keszeg
3 evőkanál liszt
2 evőkanál kukoricaliszt
1 csapott evőkanál pirospaprika
3 gerezd fokhagyma
1 dl buborékos ásványvíz
só, bors
a sütéshez olaj

A konyhakész halakat – mert a tisztítás a horgász feladata – legalább 5 mm sűrűségben ferdén beirdalom. A hangsúly a ferde irdaláson van, ugyanis csak így vághatók át a kellemetlenséget okozó ipszilon-szálkák, melyek így szinte felszívódnak sütésnél. Ezután megsózom a halak mindkét oldalát, és hagyom húsz percig pihenni őket. A lisztet összekeverem a kukoricaliszttel, pirospaprikával és kevés frissen őrölt borssal. Fontos, hogy ne tegyünk túl sok pirospaprikát – néha ki is hagyom –, mert megéghet az olajban. A keszegeket a fűszeres lisztbe forgatom és annyi olajban, amennyiben úszhat, aranybarnára, zörgősre sütöm. Ez halanként kb. 3-4 perc, mindkét oldalon. Amíg a halak sülnek, muzsdéjt készítek. Ehhez a három gerezd fokhagymát lereszelem, meghintem egy csipet sóval, és felöntöm az ásványvízzel. A kisült halakat konyhai papírtörlőn lecsepegtetem, és azon melegen megkenem a muzsdéjjal, majd tálalom. Aki fokhagymásabban szereti, még evés előtt kenhet rá az ízesítőből. Igazi nyári ropogtatnivaló.

Fish & chips egészségesebben

Az angolok mártótésztában sült hala sült krumplival nagyon finom, de nincs túl jó hatással a vonalainkra. Itt egy egyszerűbb és egészségesebb változat, gyakorlatilag a mi sült keszegünk egzotikusabb formája. A krumplit sütőben készítsük el, így sokkal kímélőbb lesz az étel.

fejenként két, kb. 25 dekás sárga tőkehal egészben
liszt, só
olaj és vaj keveréke a sütéshez
köretnek sült krumpli

A citromos salsához

egy egész és egy fél citrom
egy csokor petrezselyem
négy-öt ág menta letépkedett levelei
egy közepes fej hagyma (legjobb a lila)
só, bors
1 deci olívaolaj

A salsát készítem el először, hogy legyen ideje lehűlni, összeérni a tálalásig. Ehhez a hagymát, a petrezselymet és a mentaleveleket finomra aprítom, ráfacsarom a fél citrom levét. Az egész citromot meghámozom úgy, hogy a fehér belső héja se maradjon rajta, majd a gyümölcs húsát kisebb kockákra vágom, és beleforgatom a hagymás fűszeres keverékbe. Sózom, borsozom, felöntöm olívaolajjal, és a hűtőben érlelem kb. egy órán át.

Étkezés előtt frissen sütöm meg a krumplit és a halat. A halakat a sütés előtt bevagdalom – oldalanként 3-4 vágás elég –, besózom és kb. 10 percig állni hagyom. Utána lisztbe forgatom, majd forró vaj és olaj keverékén aranybarnára sütöm. A sült halat a krumplival és a citromos salsával tálalom.

Zöldfűszeres vajjal sült hal

2 tengeri durbincs (kb. 50-50 dekásak) vagy más egész hal
10 dkg vaj
egy citrom
fél csokor petrezselyem
egy ág bazsalikom
egy ág rozmaring
egy gerezd fokhagyma
egy szál póréhagyma
só, bors

A halak elvileg konyhakészen kerültek hozzám, de mindig hagynak rajta pikkelyt, úgyhogy meg kellett kapargatnom őket. Ezután előkészítettem őket, ami abból áll, hogy oldalanként négy bevágást ejtek rajtuk a gerincig, anélkül, hogy átvágnám, majd bedörzsölöm a halakat kívül-belül sóval, és rájuk facsarom a citrom felének a levét. Amíg állnak, a vajból a felaprított fűszerekkel és fokhagymával fűszervajat készítek, adok hozzá citromlét és egy fél citrom reszelt héját is, majd ezzel a vajjal megmasszírozom a halak oldalát úgy, hogy a vágásokba is jusson, ami marad, azt pedig a hasüregükbe tömöm. Egy tepsibe beleteszek fél citromot felkarikázva, a négy-öt centis darabokra vágott pórét, majd belefektetem a halakat is. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütöm őket. Közben párszor meglocsolom a fűszeres vajjal. Javaslom, hogy a hal mellett sült citromot is együk meg, én imádom…

Ha van rá igény, szívesen írok magyarosabb jellegű halételekről is.

Jó sütést-főzést kívánok a hétvégére, és várom a további témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.