Mocsárba öklelte hercegszántói gazdáját a megvadult bika

Második születésnapjaként tekinthet a vasárnapra egy hercegszántói gazda, miután kis híján megölte őt saját bikája. H. Istvánt egy csatornába lökte a megvadult behemót, a férfi egy vasdarabba kapaszkodva várta, hogy megmentsék őt.

Második születésnapjaként tekinthet a vasárnapra egy hercegszántói gazda, miután kis híján megölte őt saját bikája. H. Istvánt egy csatornába lökte a megvadult behemót, a férfi egy vasdarabba kapaszkodva várta, hogy megmentsék őt.

Saját bikája öklelt fel egy gazdát vasárnap este Hercegszántónál. H. István életét készenléti rendőrök és katonák mentették meg. A férfit végül többé-kevésbé súlyos sérülésekkel kórházba szállították. H. István élete jelentős részét az állatok között töltötte. A hercegszántóiak elmondása szerint szinte senki nem értett jobban az idős férfinél az állatokhoz. Sokan tőle kértek tanácsot azzal kapcsolatban, hogy miképpen kell bánni a patásokkal. Úgy tűnik, olykor a legmélyebb tudás sem elegendő ahhoz, hogy a bajt elkerüljük. István bácsi vasárnap este két tehenét és kedvenc bikáját legeltette, amikor nem tudni milyen okból, az irdatlan erejű állat hirtelen megvadult, gazdáját a földre teperte, majd mintegy harminc méteren keresztül görgette.

A bika úgy játszott a gazdájával, mint macska az egérrel (képünk illusztráció) © Shutterstock

A férfi a patakban kötött ki, ahol egy vasdarabban sikerült nagy nehezen, hihetetlen lélekjelenléttel megkapaszkodnia. István bácsinak még arra is maradt ereje, hogy segítségért kiáltozzon. Hangját meghallották a közelben tartózkodó katonák és rendőrök, akik azonnal tudták, hogy a helyzetet komolyan kell venni. Ak­ciófilmbe illő jelenetek következtek. Az egyenruhásoknak katonai gépkocsikkal sikerült a megvadult négylábút elszeparálniuk, majd halált megvető bátorsággal a férfi után a vízbe vetették magukat. Hiába nőtte be az iszapos területet a nád, tudták: cselekedniük kell. Istvánt a partra emelték és látták, hogy testét számtalan kisebb-nagyobb sérülés borítja. István bácsit kórházba szállították. A jelek szerint minden esélye megvan a teljes gyógyulásra. Az incidenst a bika is ép bőrrel úszta meg.

A hatalmas állat ide lökte be az idős férfit © Végh István/Bors

Csodálkozom rajta, hogy mindez pont H. úrral történt meg. Sajnos a bika igen alattomos állat és egyáltalán nem ritkaság, hogy emberre támadjon. Szinte megköveteli a tiszteletet. A természetet és az erőt képviseli és most megmutatta, hogy nem feltétlenül az ember a főnök – mondta az egyik helybéli, aki nagyon aggódik a köztiszteletben álló szomszédért. A Bors kereste a férfi hozzátartozóit, ők azonban nem kívántak nyilatkozni.

Ez is érdekelheti!

Bikáknak készített potencianövelőt vett be, három nap után sírva könyörgött az orvosoknak, hogy szüntessék meg az erekcióját

Egy nemzet aggódik azért a bikáért, amelyik megszökött egy vágóhídról - most is szökésben van

Talajművelő gépbe szorult a bikabébi

Több oka lehet egy bika támadásának – mondta a Borsnak Kaltenecker Endre, a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesületének a titkára. – Az is előfordulhat, hogy a saját gazdáját ökleli fel. A magyar tarkáknál gyakrabban fordult már elő ilyen baleset. Főleg az idősebb állatokra jellemző, hogy egy idő után agresszívvé válnak. Ennek kiváltó oka lehet, ha egy hirtelen mozdulatot ért félre az állat. Amikor valaki hirtelen közeledik hozzá, akkor ettől olyan dolgot vél felfedezni, amiért meg kell védeni a csoportjába tartozó teheneket.

Esélye sem volt

Icának Tavaly szeptemberben Tolnanémediben egy fejőnőt öklelt fel egy megvadult tenyészbika. Az 50 éves asszony épp a fejősteheneket hajtotta ki a karámból, amikor váratlanul rátámadt az elképesztő erejű, felbőszült állat. A 700 kilós bika támadását Ica nem élte túl. A telep vezetője ellen eljárás indult.