Magyar találmány: baleset esetén magától kihívja a mentőket a mobil

Segítséget hív magától egy új magyar találmány akkor is, ha az autóbalesetet szenvedő eszméletlen.
Segítséget hív magától egy új magyar találmány akkor is, ha az autóbalesetet szenvedő eszméletlen.

Született egy okostelefonra telepíthető alkalmazás, a Save Your Life (SYL), ami képes érzékelni, ha baleset történik a gazdájával. Értesíteni is tudja a mentőket és a hozzátartozókat. A SYL a magyar Kolarovszki Zoltán fejlesztése.

Az ütközés pillanatában a mobil érzékeli az utast ért erőhatást és akkor is vészjelzést küld, ha a sérült nincs eszméleténél © Thinkstock (képünk illusztráció)

Működésének az az alapja, hogy minden mobilban van egy beépített gyorsulásmérő. Ennek segítségével állapítja meg az alkalmazás, ha a telefon gazdája karambolozott. Hogyan? A SYL képes mérni a készülékre – tehát a használójára – hirtelen ható erőt. Lehet más beállítást is megadni, de alapesetben akkor kezdi a riasztást, ha 2 G erőt érzékel, ami azt jelenti, hogy 72 kilométerről egy másodperc alatt 0-ra csökken a sebességünk, azaz ezzel egyenértékű ütközést mér.

A regisztráció során csak az életmentéshez szükséges adatokat kell megadni, ha valamit nem tudunk, később módosíthatjuk. (Az applikáció magyar nyelven is használható)

A telefonunk ekkor elkezd szirénázni, hogy a környezetünkben lévők meghallják, illetve elindul a kijelzőjén egy 2 perces visszaszámlálás (ezt le lehet állítani, arra az esetre, ha mégsem történt baleset). Ha leketyegett az idő, a készülék automatikusan üzenetben értesíti azokat a személyeket, akiket előzetesen megadtunk, továbbá segélykérést küld a 112-re.

Két percünk van a riasztást leállítani, ha mégsem történt baleset

Ebben megosztja a baleset helyszínének koordinátáit (ehhez engedélyezni kell a telefonon, hogy a helymeghatározást használhassa az alkalmazás) és az általunk előzetesen beírt, más fontos információkat – életkort, nemet, vércsoportot, esetleges gyógyszerérzékenységet –, hogy a kiérkező mentők tudjanak róla. Az üzenetben a telefonszámunk is szerepel, aminek segítségével ellenőrizhető, hogy valóban vészhelyzet történt-e.

Az életmentéshez szükséges adatokat elküldi a 112-es segélyhívó rendszerre

„Az alkalmazás célja, hogy nagyobb esélyünk legyen túlélni egy közlekedési balesetet, hiszen az ezt elszenvedők gyakran nem tudnak segítséget kérni. A szoftver használatával értékes percek takaríthatók meg, amiken emberéletek múlnak” – írja az applikáció ismertetőjében Kolarovszki Zoltán.

A Save Your Life (SYL) mobil alkalmazást Google play esetén itt, Appstore esetén pedig itt érhetjük el.