Aktuális

Magyar találmány: baleset esetén magától kihívja a mentőket a mobil

H. R.

Létrehozva: 2019.02.06.

Segítséget hív magától egy új magyar találmány akkor is, ha az autóbalesetet szenvedő eszméletlen.

Forrás: Thinkstock

Született egy okostelefonra telepíthető alkalmazás, a Save Your Life (SYL), ami képes érzékelni, ha baleset történik a gazdájával. Értesíteni is tudja a mentőket és a hozzátartozókat. A SYL a magyar Kolarovszki Zoltán fejlesztése.

Működésének az az alapja, hogy minden mobilban van egy beépített gyorsulásmérő. Ennek segítségével állapítja meg az alkalmazás, ha a telefon gazdája karambolozott. Hogyan? A SYL képes mérni a készülékre – tehát a használójára – hirtelen ható erőt. Lehet más beállítást is megadni, de alapesetben akkor kezdi a riasztást, ha 2 G erőt érzékel, ami azt jelenti, hogy 72 kilométerről egy másodperc alatt 0-ra csökken a sebességünk, azaz ezzel egyenértékű ütközést mér.

A telefonunk ekkor elkezd szirénázni, hogy a környezetünkben lévők meghallják, illetve elindul a kijelzőjén egy 2 perces visszaszámlálás (ezt le lehet állítani, arra az esetre, ha mégsem történt baleset). Ha leketyegett az idő, a készülék automatikusan üzenetben értesíti azokat a személyeket, akiket előzetesen megadtunk, továbbá segélykérést küld a 112-re.

Ebben megosztja a baleset helyszínének koordinátáit (ehhez engedélyezni kell a telefonon, hogy a helymeghatározást használhassa az alkalmazás) és az általunk előzetesen beírt, más fontos információkat – életkort, nemet, vércsoportot, esetleges gyógyszerérzékenységet –, hogy a kiérkező mentők tudjanak róla. Az üzenetben a telefonszámunk is szerepel, aminek segítségével ellenőrizhető, hogy valóban vészhelyzet történt-e.

„Az alkalmazás célja, hogy nagyobb esélyünk legyen túlélni egy közlekedési balesetet, hiszen az ezt elszenvedők gyakran nem tudnak segítséget kérni. A szoftver használatával értékes percek takaríthatók meg, amiken emberéletek múlnak” – írja az applikáció ismertetőjében Kolarovszki Zoltán. 

A Save Your Life (SYL) mobil alkalmazást Google play esetén itt, Appstore esetén pedig itt érhetjük el.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek