Lerántjuk a leplet! Ezen áll vagy bukik az ínycsiklandó lángos

Lerántjuk a leplet! Ezen áll vagy bukik az ínycsiklandó lángos

sütöde
PUBLIKÁLÁS: 2021. augusztus 14. 13:30
Több száz nő esett egymásnak a Facebookon, amikor felmerült a téma, hogy miért jobb és puhább a lángos például a strandokon, mint otthon? Mindenki másra esküszik.
Bors

Annál egyszerűbben elkészíthető étel, mint a lángos, alig van a világon. Talán csak a tojásrántotta vetekedhet vele. Mert mi kell hozzá? Liszt, cukor, só, élesztő és víz, a kisütéséhez pedig olaj. A profi lángososok szerint elhagyhatatlan hozzá a szív és a lélek, illetve még valami, ami otthon vélhetően sosem lesz meg.

Facebook csoportokban estek egymásnak a háziasszonyok és keresték a választ arra, hogy miért finomabb a piacokon és a strandon a lángos, mint otthon? Ki erre, ki arra szavazott, ám amit Molnárné Baki Mária mondott a Borsnak, arra egyikük sem gondolt. Az asszonynak jócskán van tapasztalata, 25 éve süti a lángost nagyüzemben.

– A kézzel dagasztás alap. Lehet ugyan géppel is, de a megfelelő állagot a gyakorlott kéz érzékeli. És van még egy „titok”, amitől az otthoni lángos nem lesz soha annyira „tökéletes”. A tűzhelyen a legnagyobb gázfokozattal sem tudunk olyan forró olajat elérni, mint a sütödékben – árulta el.

A fővárosi Fény utcai piac egyik lángoskészítője, Hriagyel Géza is a dagasztást emeli ki.

– A szüleink 30 éven keresztül készítették a lángost. Édesapánk fiatal korában tanulta egy idősebbtől, aki szintén egy idősebbtől, úgyhogy az ő receptjük több, mint száz éves. Kézzel dagasztunk, fontosak az alapanyagok, és körülbelül másfél óra kell az első sütésig – mondta Géza.

A legínycsiklandóbb lángos receptje

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dl langyos víz, 2,5 dkg élesztő, 1 kk cukor, 1 kk só és a sütéshez olaj. Ha egy kicsit több sót használunk, a kisütött lángost már nem kell sózni.

Elkészítés:

Langyos cukros vízben a szétmorzsolt élesztőt felfuttatjuk. A lisztet a sóval elkeverjük. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt és puha tésztát dagasztunk. Beletesszük egy tálba és a duplájára kelesztjük. Bevizezett kézzel kivett darabokból kisebb cipókat készítünk és olajozott vagy vizezett felületre helyezve még kb. húsz percig hagyjuk újra kelni. Utána jöhet a sütés, amihez széthúzogatjuk a tésztát. Sütni csak forró olajban szabad, és ha mindkét oldala megsült, olyan helyre kell tenni, ahol az olaj lecsöpöghet róla. Tálalhatjuk fokhagymás tejföllel és sajttal is. Van, aki azt tanácsolja, hogy a lángostésztát sütés előtt egy órára tegyük a hűtőbe.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.