Aktuális

Lerántjuk a leplet! Ezen áll vagy bukik az ínycsiklandó lángos

Bors

2021. augusztus 14. szombat 13:30

Több száz nő esett egymásnak a Facebookon, amikor felmerült a téma, hogy miért jobb és puhább a lángos például a strandokon, mint otthon? Mindenki másra esküszik.

Annál egyszerűbben elkészíthető étel, mint a lángos, alig van a világon. Talán csak a tojásrántotta vetekedhet vele. Mert mi kell hozzá? Liszt, cukor, só, élesztő és víz, a kisütéséhez pedig olaj. A profi lángososok szerint elhagyhatatlan hozzá a szív és a lélek, illetve még valami, ami otthon vélhetően sosem lesz meg.

Facebook csoportokban estek egymásnak a háziasszonyok és keresték a választ arra, hogy miért finomabb a piacokon és a strandon a lángos, mint otthon? Ki erre, ki arra szavazott, ám amit Molnárné Baki Mária mondott a Borsnak, arra egyikük sem gondolt. Az asszonynak jócskán van tapasztalata, 25 éve süti a lángost nagyüzemben.

– A kézzel dagasztás alap. Lehet ugyan géppel is, de a megfelelő állagot a gyakorlott kéz érzékeli. És van még egy „titok”, amitől az otthoni lángos nem lesz soha annyira „tökéletes”. A tűzhelyen a legnagyobb gázfokozattal sem tudunk olyan forró olajat elérni, mint a sütödékben – árulta el.

A fővárosi Fény utcai piac egyik lángoskészítője, Hriagyel Géza is a dagasztást emeli ki.

– A szüleink 30 éven keresztül készítették a lángost. Édesapánk fiatal korában tanulta egy idősebbtől, aki szintén egy idősebbtől, úgyhogy az ő receptjük több, mint száz éves. Kézzel dagasztunk, fontosak az alapanyagok, és körülbelül másfél óra kell az első sütésig – mondta Géza.

A legínycsiklandóbb lángos receptje

Hozzávalók:
50 dkg liszt, 3 dl langyos víz, 2,5 dkg élesztő, 1 kk cukor, 1 kk só és a sütéshez olaj. Ha egy kicsit több sót használunk, a kisütött lángost már nem kell sózni.

Elkészítés:

Langyos cukros vízben a szétmorzsolt élesztőt felfuttatjuk. A lisztet a sóval elkeverjük. Hozzáadjuk a megkelt élesztőt és puha tésztát dagasztunk. Beletesszük egy tálba és a duplájára kelesztjük. Bevizezett kézzel kivett darabokból kisebb cipókat készítünk és olajozott vagy vizezett felületre helyezve még kb. húsz percig hagyjuk újra kelni. Utána jöhet a sütés, amihez széthúzogatjuk a tésztát. Sütni csak forró olajban szabad, és ha mindkét oldala megsült, olyan helyre kell tenni, ahol az olaj lecsöpöghet róla. Tálalhatjuk fokhagymás tejföllel és sajttal is. Van, aki azt tanácsolja, hogy a lángostésztát sütés előtt egy órára tegyük a hűtőbe.

További cikkek

Kamatstop

A kamatstopnak köszönhetően 30 milliárd forint marad a magyar családoknál

KRESZ

Mozgáskorlátozottak helyén, tilosban parkolt Karácsony Gergely szolgálati autója - videó

Ez is érdekelhet