A lángos frissen, forrón, fokhagymásan, jó sok tejföllel megkenve és reszelt sajttal megszórva az igazi – írja a Ripost7. A tökéletesre sült lángost kívülről aranysárga roppanós kéreg borítja, miközben a tésztája belül foszlós és puha. Fontos még, hogy nem tocsoghat a zsírtól, mert akkor megette a fene…
Szerencsére néhány trükk és praktika segít abban, hogy otthon is ugyanolyan tökéletes legyen a lángos, mint a balatoni büfében.
Fontos, hogy a liszt, amiből dolgozunk, ne legyen hideg és mindig szitáljuk át, mert így jóval lazább lesz, és könnyebben meg fog kelni. A begyúrt lángostésztát hintsük meg kevés liszttel, takarjuk le és várjuk meg, míg legalább a kétszeresére dagad – erre 2-3 órát kell szánni. Miután megkelt, már nem szabad újra átgyúrni.
Vízbe mártott szedőkanállal szaggassunk ökölnyi darabokat belőle – ezeket tegyük bevizezett deszkára és hagyjuk további 20 percig még kelni. Sütés előtt vizes kézzel ajánlott kinyújtani, megformázni a lángosokat.
Nagy serpenyőt válasszunk a sütéshez, lehetőleg napraforgóolajat használjunk. A lángost sosem szabad langyos olajba rakni – ez azért fontos, mert nagyon hamar megszívja magát zsiradékkal. Mindig forró olajba tegyük, és figyeljünk rá, mert gyorsan kell mindkét oldalát megsütni. Ellenkező esetben nem lesz hólyagos és puha.
A kisült lángosokat célszerű állítva, kis hézaggal egymásnak döntve papírszalvétára sorakoztatni. Egymás tetejére fektetni őket nem szabad, mert a tésztában tárolt hőtől hamar megpuhulnak, és nem lesznek kívül ropogósak.
50 dkg finomliszt
1 tk. só
1 tk. cukor
2,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
5 ek. olaj a tésztába
5 dl olaj a sütéshez
Elkészítése: Futtassuk fel az élesztőt a cukros, langyos tejben. Adjuk a liszthez a sót, a felfutott élesztőt, 5 ek olajat és annyi langyos tejet, amennyit még fölvesz. Gyúrjuk össze, könnyű tésztát kell kapnunk. Letakarva két órát hagyjuk kelni. A megkelt tésztát osszuk 8 felé, mindegyik részt sodorjuk gombóccá. A darabokat közvetlenül sütés előtt formázzuk köralakúra. A megformázott lángosok mindkét oldalát forró olajban süssük aranysárgára. A kész lángosokat papírtörlőre szedjük ki. Fokhagymával, sajttal, tejföllel kínáljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.