Különös karantén – Szellemkastélyban ragadt a zenekar

Otthonuktól közel tíz­ezer kilométerre, egy német kastélyban próbálja átvészelni a koronavírus-járványt egy bolíviai zenekar. Az Orquesta Experimental de Instrumentos Nativos nevű, főképp fiatalokból álló zenei társulat 77 napja, március 10-én érkezett Németországba egy tavaszi fesztiválra, de a járvány miatt végül nem léphettek színpadra, Bolívia pedig napokon belül lezárta a határait, így azóta sem tudtak hazajutni La Pazba. A bolíviai nagykövetségen nem kaptak segítséget, ezért most egy idegen országban és kultúrában próbálnak helyt állni úgy, hogy legtöbbjük még sosem járt külföldön. A Berlintől másfél órányi autóútra található Rheinsberg-kastélyban szállásolták el őket, ahol jobb híján zenekari próbákkal ütik el az időt. A tagok hálásak a német vendégszeretetért, ugyanakkor úgy érzik, Bolívia lemondott róluk.

77 napja egy farkasokkal körülvett német kastélyban él a dél-amerikai zenekar a járvány miatt © Facebook

– Az otthoniak azt hi­szik, hogy egy tündérmesében élünk. Több száz olyan üzenetet kaptam, hogy ne panaszkodjak, mert hercegnő módjára egy német kastélyban élek – mondta a zenekar egyik tagja, Carlos a BBC-nek. Hiába a teljes körű kiszolgálás, a dél-amerikai fiatalok nem tudják megszokni a környezetet: a több mint hatszáz éves európai kastélynak rengeteg lakója volt már, köztük II. Frigyes porosz király is, aki a zenekar tagjai szerint szellemként a várban kísért éjszakánként.

© Pintér Péter

– Azzal szoktunk viccelődni, hogy Frigyes szelleme kísért minket. Nem hiszek az ilyenekben, de néha tényleg olyan, mintha szellemek járnának itt – mondta a húsz­éves Camed Martela, aki a kastély körüli erdőségekben élő farkasoktól is tart, és attól, hogy nem maradhatnak már so­káig a középkori várban. A tagok ellátását a tavaszi fesztivált szervező MaerzMusik fizeti, amelynek igazgatója, Berno Odo Polzer szerint már nem tudják sokáig fedezni a szállást és az ellátást, amelynek költségei havonta több mint 12 millió forintra rúgnak. Bár Németország már indít nemzetközi járatokat, Bolívia ha­tárai továbbra is le vannak zárva. Reményeik szerint leghamarabb június elején juthatnak haza egy madridi repülőgéppel.