Kilencet üt a budapesti Fővám téri vásárcsarnok órája: nyitnak az emeleti éttermek – bár többnyire inkább „street food helynek” nevezi ezeket a ma embere. Gőzölög a frissen elkészült gulyásleves, hívogatja az üres gyomrú magyart és turistát a sok egymásra pakolt töltött káposzta, és katonákat megszégyenítően állnak vigyázzban a kipakolt mangalicakolbászok. Egyelőre azonban senkinek sem esik meg rajtuk a szíve, más érdekli most a vásárlót. Dél körül minden bizonnyal a tipikus magyar ételek után vágyakoznak a legtöbben, de hol van az még! Most néhány méterrel arrébb a lángososnál váltják egymást a reggelizni vágyók, főleg turisták, de azért magyar is akad.
– A szokásosat? – árulja el a kiszolgáló a kérdésével, hogy a nyugdíjaskorban lévő úr nem először jár itt. A helyeslő válasz után azonnal viheti is a frissen készült lángost, jó magyar szokás szerint fokhagymával meglocsolva, sajtosan, tejfölösen. Azt mondja, azért ezt választja, mert a többi a külföldieknek való, meg mert ez olcsó.
Közben egy fiatal lány is kikéri a reggelijét, ő is a sajtos, tejfölös, fokhagymásat választja. Először kicsit furcsán néz, hogy mit akar tőle egy vadidegen, amikor ő épp most harapott bele a lángosába, és élvezni szeretné a szájában keveredő ízek harmóniáját. De amikor elmondom neki, hogy arra vagyok kíváncsi, miért nem inkább a lila hagymával, szalámival, kolbásszal, sonkával vagy épp a gombával, paradicsommal, rukkolával megpakolt „vega-dream” fantázianevű, 2100 forintos csodát választja, egyből rávágja:
– Mert ez a tipikus magyar, és azért, mert ezzel is nehezen birkózom meg, már a fele eltelít, azokat nem tudnám megenni. Az édes lángosokról pedig most hallottam először. Nem tudom, hogy meg tudnám-e enni a nutellásat.
Merthogy olyan is kapható. A helybelieknek elsőre érthetetlen, sőt, sokaknál ki is veri a biztosítékot, főleg mert ez is úgy van feltüntetve, hogy „tipical hungarian food”, azaz tipikus magyar étel.
A Gasztrobizarr nevű Facebook-oldal egyenesen úgy ír erről, hogy „felkavaró”, de tovább is mennek: „Ami a nagycsarnok első emeletén zajlik, ez a döbbenetes, nagyipari szemfényvesztés, ez az intézményesített Hungarian Food Disneyland megtéveszti a turistákat”. Magyarán: az ilyen, minden furcsasággal megkent és megpakolt lángos sosem volt tipikus magyar étel.
A lángosozóban dolgozó lányok azt mondják: főleg a turisták igényeit elégítik ki ezekkel a különleges lángosokkal. Kifejezetten az ő igényeikre szabva készül a „luxory”, a „fantastic”, a „phenomenal” és az „exlusive” is. Mindjárt találok is egy fiatal turistapárt, amely láthatóan elégedett azzal, amit kért, vagyis a szalámis, sonkás, „meat lover” (húsimádó) nevű lángossal.
– Én ezt inkább junk foodnak (gyorskajának – a szerk.) nevezném, semmiképpen sem reggelinek vagy ebédnek, de ízlik, bár kicsit drágállom érte az 1400 forintot – mondja egyikük.
Pedig ez még az olcsóbb. Van, amelyik 2800 forintba fáj a turistáknak, merthogy az nyilván az ő pénztárcájukra van szabva. Pár méterrel odébb vidám, négy-öt tagú lánytársaság eszi épp a lángosát. Ők az egyszerű, mégis tipikus sajtos, tejfölöset kérték.
– Csehországból jöttünk, odavagyunk a magyar lángosért. Ezt az egyszerűt szeretjük, nekünk nem hiányzik róla semmi.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.