Aktuális

Kettévágták a csodaszép Fekete Dáliát

B. B.

Létrehozva: 2019.09.21.

A mai napig újságírók, rendőrök és kri­minológusok tucatjai találgatják, vajon ki gyilkolta meg Elizabeth Shortot, a Fekete Dáliát. Bár a 24 éves pincérlány sötét történetét nem egy könyv, film és sorozat feldolgozta, és egy tucat  embert meggyanúsítottak, a valódi gyilkos kilétére sosem derült fény.

Elizabeth Short ke­gyetlenül megcsonkított holttestére 1947. január 15-én bukkantak rá egy út mellett. Bár a gyanúsítottak közt dán maf­fiózó, pszichopata gengszter és playboy orvos neve is felmerült, a nyomozás az újságírók és a rendőrök sorozatos hibája miatt teljes kudarcba fulladt.

Nagyratörő álmok

Elizabeth Short hányatott gyerekkor után érkezett meg Los Angelesbe, ahol bár pincérnőként dolgozott, színészi babérokra tört. Így nagy társasági életet is élt, halála előtt is egy férfi, Robert „Red” Manley látta utoljára, akivel együtt bulizott, majd egy szállodába vitte, ahol testvéreivel találkozott volna. Ő látta életben utoljára, így nem csoda, hogy ő maga is az ügy egyik gyanúsítottja lett. 

Rituális gyilkosság

Brutálisan megcsonkított holttestére három nap múlva bukkantak rá: deréknál kettévágták, kivéreztették, száját mindkét oldalon fülig felmetszették, testét összevagdosták, darabokat vágtak ki belőle, mellét feldarabolták, testét viszont lemosták és karjait a feje fölé helyezték, lábát terpeszbe tették. Kiderült, hogy lábánál és kezénél fogva kikötözték, a halálát a fejét ért ütések okozták. A rendőrség az első perctől kezdve hibát hibára halmozott: a helyszínre korlátlanul járhattak az újság-írók, a betelefonálók hívásait is fogadhatták, sok nyomot vissza is tartottak a zsaruk elől, akik napokkal később kezdek neki a nyomozásnak.

Nyomok az újságban

Nyolc nappal a gyilkosság után egy ismeretlen telefonált be a Los Angeles Exeminerhez, és közölte, hogy részleteket tud a gyilkosságról, majd másnap tárgyakat is küldött a szerkesztőségbe: a lány anyakönyvi kivonatát, névjegyet, fotókat, és Short egyik barátja, Mark Hansen nevét. A férfi egy dán alvilági figura volt, Short nála lakott a halála előtti időkben. Két éve Piu Eatwell ok­nyomozó könyvet is írt az esetről, amelyben egyértelműen Hansent jelöli meg a gyilkosság megrendelőjeként, kivitelezőjének pedig a pszichopata gengsztert, Leslie Dillont jelölte meg. Mindketten az első számú gyanúsítottak közt voltak. 

A fia mártotta be

Sok név felmerült az évek során, köztük az egyik legjelentősebb Jack Anderson Wilson, az a férfi, akit ekkoriban egy kegyetlen gyilkosságsorozattal, a clevelandi torzógyilkosságok elkövetésével is gyanúsítottak. Ez a nyom ak­kor hűlt ki, mi­kor Wilson váratlanul meghalt. A tetteslista egyik éllovasa mégis a playboy orvos, George Hodel is, akinek többek közt Shorttal is viszonya volt. Holdel fia, Steve nyomozóként és apja hagyatékát áttúrva, tizenöt év kutatás után biztosan állította: édesapja ölte meg a Fekete Dáliát. Legnagyobb kritikusa, Larry Harnisch volt, aki élesen bírálta Hodel elméletét. Ő ugyanis hosszú évek nyomozása után egy másik orvost, Walter     Bayley-t tartotta a biztos elkövetőnek. 

Önként jelentkezők

Az ügyben összesen 25 embert gyanúsított meg a rendőrség, míg 60 másik magára vállalta a gyilkosságot, és számtalan légből kapott ötlet is felmerült, ilyen volt például a híres rendező, Orson Welles neve is. Azonban egyikről sem lehetett soha kétséget kizáróan bebizonyítani, hogy ők végeztek volna Shorttal. Rengeteg új­ságíró, oknyomozó és exrendőr azonban még nem adta fel, és a mai napig keresgél a lehetséges gyilkos után. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185854_auto_resized.jpg
origo.hu

Szoboszlaiékat is megzavarhatja az Eb-n a skót sztár lélegzetelállítóan szép kedvese - galéria

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27753_resized.jpg?avcount=1714847712
origo.hu

Újabb megdöbbentő hírek érkeztek a rákos Katalin hercegnéről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188301_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most már publikus: közös fotóval derült ki, mi van a Házasság első látásra két szereplője között

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188474_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Veszélyes üzenetet küldött az ukrán kémfőnök: Nehéz helyzetbe kerülhetünk, még több fegyver kell!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188226_auto_resized.png
metropol.hu

Ez nagyon nem fog tetszeni Szoboszlainak: új posztra került

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188097_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Magyar Péter Oscar-díjas alakítása volt, amikor öngyilkosságot színlelt felesége előtt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27759_resized.jpg?avcount=1714847712
origo.hu

Nagyon beteg a Dancing with the Stars táncosa

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185061_auto_resized.jpg
travelo.hu

Most nyitott új szálláshelyet, és hamarosan gyógyhellyé is nyilváníthatják ezt a termálfürdőt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hideg zuhany: másfél év után válik a tévés műsorvezető, felesége zokogva tálalt ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17187827_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Akikre mindig számíthatsz: ez a 3 csillagjegy a legmegbízhatóbb mind közül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188750_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Ennyi időm van hátra" - agydaganattal küzd a népszerű zenész

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/H8M-qQQGOEUvW1fqdXmG1QOk0xzAA6qogp15FuNSYZk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzI2MmNhMzFmZGQwMTQ4MGJiMWMwNGQ2OTkzZTBiNGFl.jpg
Háború

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ewPkSeq1RdHtmzyHnDgeY7AmAtkQpzcVH3vT5nrMD1A/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzViZmJiYjYyMzlhYjRhYzM4MWE3NjFjNDEzZTBhN2Zl.jpg
Tragédia

Most ismétlődött meg a múlt hét legmegrázóbb magyarországi tragédiája