Aktuális

­Jól kell célozni a paprikaspray-vel

Bors

Létrehozva: 2018.10.18.

Újabb nőt támadtak meg futás közben. Makai Viktória esete lavinát indított el, és felvetette a kérdést: hogyan és mivel védhetjük meg magunkat?

Forrás: THINKSTOCK

Internetes fórumokon és közösségekben egy­aránt örök vitatéma, hogy az itthon legálisan kapható önvédelmi eszközök közül melyek a leghatásosabbak. Sokan még azzal sincsenek tisztában, hogy hol lehet beszerezni ezeket.  Mik azok, amelyeket egy ridikülben hordhatunk magunkkal és használhatunk bármikor?

– Magyarország biztonsá­gos országnak számít, ezért sem elterjedt az önvédelmi eszközök ismerete. Nem gondolom úgy, hogy az emberek különösebben félnének. Azt mondjuk személyesen is ta­pasztaltam, hogy vannak elhanyagoltabb területek, ahol könnyen elbújhatnak rossz szándékú emberek. Ezek felszámolásában közösségi összefogás vagy az ön­kormányzatok fellépése ve­zethet eredményre. Ami pozitívum, hogy a módosult jogi szabályozásoknak köszönhetően az embereknek joguk van megvédeni magukat – mondta el a Borsnak Spiller Mariann családjogi mediátor, pszichológus.

Lefújhatjuk

Engedély nélkül a maró hatóanyagú eszközök közül a gél- vagy habpatront tartalmazó gázspray-k és a paprikaspray-k a legelterjedtebbek. Ezek a támadó nyálkahártyáját és szemét annyira ingerlik, hogy kénytelen lesz menekülőre fogni. Hátrányuk, hogy nehéz velük célozni és viszonylag nagy méretűek. Inkább táskában férnek el, mintsem farzsebben.

Az erős hangok riasztóak

Akár az internetről is rendelhetők éles hangú sípok vagy szirénák, amelyek 100-120 decibeles hangra is képesek. A fővárosi Önvédelmi Bolt nevű üzlet munkatársa szerint azonban ennél vannak jóval hatásosabb megoldások is.

Szakboltból vásároljunk

A piacokon gyakran találni olyan kofákat, akik a bejáratnál vagy a pult alól igyekeznek túladni késeken vagy egyéb önvédelmi eszközökön. A szakértők óva intenek. – Én búcsúban is láttam már ilyen holmikat – kezdte Mózes Péter biztonsági szakértő. – A jogszabályok szerint a nyolc centinél hosszabb pengéjű kések tiltólistásak, ahogyan a sokkoló, a vipera vagy például a gázpisztoly. Paprikaspray-vel is találkoztam már piacon. Semmiképp se ott vegyünk, mert nem tudni az eredetét, az összetételét, ráadásul ez is szabályozva van, ezért könnyen lehet, hogy olyat adnak, ami illegális. Rengeteg szakbolt található országszerte – mondta a szakértő.

Fényt a szemébe!

Taktikai lámpát leginkább munkavédelmi boltokban szerezhetünk be, de világítástechnikai áruházakban is kapható. Erős fénye remélhetőleg azonnal elriasztja a  támadót, de ha ez nem jön be, akkor a legtöbb darab stroboszkóp funkcióval is rendelkezik, ami egy pillanatra elvakítja a ránk rontót.

Kicsi és mindig kéznél lehet

Azok számára, akik nem félnek visszatámadni, ha bántják őket, de nem biztosak abban, hogy puszta kézzel képesek lennének visszaverni egy ütést, azoknak segítséget nyújthat egy nehezebb kulcstartó. Ami azért jó, mert a kulcsokat a legtöbb helyre magunkkal visszük, így váratlan helyzetekben is nálunk van.

Mobilon a biztonság

Akár ingyen is letölthetők GPS segítségével működő nyomkövető alkalmazások telefonra, amelyek lehetővé teszik, hogy az appliká­ció­ba belépve ránézhessünk, merre jár a családtagunk. Egyes futóalkalmazások pedig képesek arra, hogy megmutassák szerettünk merre és milyen gyorsan fut. Ilyen típusú programok: KidsControl, IneTrack, Life360, GPS Phone Tracker

Meddig mehetünk el?

Mit tehet az ember egy esetleges támadás alkalmával? „Elővehetnek” bennünket azért, mert megvédjük magunkat, ezzel pedig akár sérülést is okozunk a másiknak? – Azt, hogy mi minősül önvédelemnek, nehéz eldönteni. Minden eset egyedi. Az önvédelmi eszközöket pedig csak a támadás elhárítására lehet használni. Mérlegelni kell, hogy az engem ért támadás ellen milyen mértékben léphetek fel. Kissé sarkítva ez azt jelenti, hogyha ököllel ütöttek meg, nem támadhatok vissza fegyverrel. Ugyanis a bíróság is így dönt majd – figyelmeztet Kamarás Péter büntetőjogi ügyvéd.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159529_auto_resized.jpg
origo.hu

Ha beépíti étrendjébe ezeket a gabonaféléket, nemcsak egészségesebb, karcsúbb is lesz

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714047912
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162004_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Új, színes poloska jelent meg Magyarországon: ezt teszik a betolakodók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158179_auto_resized.png
hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157935_auto_resized.png
metropol.hu

Váratlan bejelentés érkezett: ez Azahriah mindhárom Puskás-koncertjét érinti

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160989_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Vadásznak a hadkötelesekre Kárpátalján + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27428_resized.jpg?avcount=1714047912
origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156049_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 24.: a Skorpió új periódust kezd, a Halak bevonzza, amire vágyik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154686_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Érdemes várni a tankolással, remek hírt kaptak a magyar autósok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161280_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nem mutathatom, hogy romokban vagyok” – Férje szörnyű balesete után rákot diagnosztizáltak a 7 gyermekes családanyánál

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra