Jó hír: jövőre új terméket adnak, ha nem tudják megjavítani a régit

Elképesztő változások lépnek érvénybe 2021. január elsejétől, akár egy új terméket is kaphat, ha harmadjára sem tudják megjavítani a régit. Sőt minél nagyobb értékben vásárol, annál több évig igényelheti a jótállást.
Elképesztő változások lépnek érvénybe 2021. január elsejétől, akár egy új terméket is kaphat, ha harmadjára sem tudják megjavítani a régit. Sőt minél nagyobb értékben vásárol, annál több évig igényelheti a jótállást.

Még mindig rengetegen összekeverik a szavatosságot a jótállással, sohasem lehet elégszer ismételni a kettő közötti különbséget.

Egy évig él a jótállás, kettőig a szavatosság

A kellékszavatosság minden egyes termékhez jár az Európai Unió területén belül két évig. Ez azt jelenti, hogy ha bármilyen gyártási eredetű hiba következik be a termékben, akkor a kereskedő köteles kijavítani vagy cserélni azt.

© Bors

– Magyarországon szavatosság esetében fél évig az eladó bizonyítja egy esetleges vita estén, hogy miből származik a hiba. A fél év letelte után már a vásárlónak a kötelessége – tudatta korábban a Borssal Siklósi Máté, a CP Contact fogyasztóvédelmi cég ügy­vezetője.

A kötelező jótállás egy magyar sajátosság, ami az idei év vé­géig egy évig jótállási jeggyel vagy nyugtával lehet érvényesíteni. Ez idő alatt az eladónak kell bizonyítania a hibát, hogy az biztosan az átadás után következett be. Ellenkező esetben ugyanúgy köteles javítani, cserélni vagy akár a pénzt visszafizetni, mint ahogyan a szavatosságnál. Ez változik jövő évtől.

Jövőre már három évet is kaphatunk

Eddig minden jótállási kérvényt csak egy évig igényelhetett, de januártól akár három évre is növelheti ezt a határidőt.

© Vemi Zoltán/Világgazdaság

– A kormányrendelet módosításával a kormány százezer forint bruttó forgalmi értéket meghaladó termékek esetében már két évre, a 250 ezer forint értéket meghaladó termékekre pedig három évre növelte a kötelező jótállást a rendeletben meghatározott termékekre – tájékoztat Siklósi Máté.

Ez azt jelenti, hogy ha magánszemélyként vesz például egy vasalót, amit százezer forint alatti összegért vásárol, akkor marad az egy év jótállási idő. Azonban ha egy mosógépet vásárol, ami 250 ezer forint alatti összeg, két évre növekszik ez az idő, egy új autó esetében pedig három év a jótállási idő. Emellett természetesen minden cég maga döntheti el, hogy ezen az időn felül még plusz hány év jótállást vállal az adott termékekre.

Ha harmadjára sem javítható, kérjen újat!

További változás az új évtől, hogy ha a harmadik alkalommal sem tudja javítani az adott cég a terméket, akkor köteles egy új terméket adni.

© Shutterstock

– Ezt is egyértelműsítik azzal, hogy ha 15 napon belül nem javítható a termék, akkor erről tájékoztatni kell a fogyasztót. Ha három javítás után negyedik alkalommal ismét meghibásodik a termék, vagy 30 napon belül nem javítható, akkor a vállalkozás köteles lesz cserélni azt – közölte Keszthelyi Nikoletta, a fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár egy sajtótájékoztatón.

© Shutterstock

Ez is érdekelheti!

Csak félelmében támad emberre a lakásban megbúvó pók

Pótapukának ajánlkozik egy férfi – sorban állnak nála az egyedülálló anyukák

Hatásos védekezés a járvány ellen: Naponta többször cserélje az orvosi maszkot!

Mint mondta, fontos elvárás, hogy a fogyasztók tájékoztatást kapjanak a javítási időkről, hogy számolni tudjanak azzal, hogy mikor használhatják újra a terméket. Ezt természetesen a kereskedő csak akkor teheti meg, ha megbízható információt kap a szerviztől, hogy pontosan hogyan zajlik a termék javítása. Ennek értelmében a fogyasztóvédelmi hatóságot is új hatáskörrel ruházzák majd fel a rendsze­-res ellenőrzést lehetővé téve.

A tökéletes habcsókot keresed? Íme a legjobb recept!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors