Aktuális

Itt a válasz az egyik nagy talányra: Tényleg meg kell mosni a nyers húst?

H. R.

Létrehozva: 2020.02.04.

Örök vita a szakértők körében is, hogy a konyhában használt nyers alapanyagokat meg kell-e mosni, vagy ezzel a művelettel csak többet ártunk? Élelmiszer-biztonsági szakértő segít eldönteni a kérdést.

Forrás: shutterstock

Az, hogy mit mo­sunk meg és mit nem a konyhai alapanyagok közül, leginkább szokás kérdése. Vannak, akik még a zacskós salátát is leöblítik, mielőtt asztalra tennék, pedig ez pont felesleges.

Ezzel szemben a meghámozásra váró zöldségeket, gyümölcsöket meg hajlamosak vagyunk egyből feldolgozni, pedig így az esetleges fertőző anyagokat, amik a héjon voltak, szétkenjük, sőt a többi alapanyagon is, ha ugyanazt a kést használjuk főzés közben végig.

A legtöbb veszélyt jelentő organizmus a főzés során megsemmisül a hő hatására, azonban ott maradnak a kezünkön, valamint a vágódeszkán.    

Előrecsomagolt saláták

A legtöbb vákuumfóliás  zöldség és zöldségkeverék zacskójára ráírják, hogy nem kell megmosni az elfogyasztása előtt. De miért is nem?
– A gyártósoron bezacskózott salátákat már a feldolgozás során megmosták, megszárították. Utóbbi nagyon fontos, mert a baktériumok vizes közegben tudnak jól szaporodni. Tehát ezeket a zöldségeket valóban nem kell megmosni, mielőtt megennénk.

Sőt, ha leöblítjük csak teret adunk az esetleges betegséget okozó mikrobáknak – magyarázta a Borsnak dr. Dömölki Ferencné Livia élelmiszer-biztonsági szakértő.

Trópusi gyümölcsök

Egyre többször látni a boltokban, hogy a kipakolt narancs, citrom mellé kiírják, a héja étkezésre nem alkalmas. Pedig számos süteménybe, ételbe reszelik bele a gyümölcs héját. 
– A citrusfélék, például a citrom héjának felületén gomba­ölő szerek vannak annak érdekében, hogy a szállítás során ne menjenek tönkre a gyümölcsök. Ezt fogyasztás előtt el kell távolítani, amihez nagyon alaposan meg kell mosni. Akár még egy dörzsi szivaccsal is érdemes rajta átmenni, hogy az apró barázdák közül is kijöjjön a vegyszer – tanácsolja a szakértő.

Szezonális zöldségek és gyümölcsök

A szezonális zöldségeket és gyümölcsöket is minden esetben javasolt megmosni. Nem lehet tudni, mivel találkoztak azelőtt, hogy a konyhánkba kerültek.
A sárgadinnyének most éppen nincs szezonja, de még annak a héját is meg kellene mosni, mielőtt felvágjuk. Amerikában egyszer előfordult, hogy a dinnyeföldön használt trágya miatt tömegesen lettek rosszul az emberek, mert nem mosták meg a gyümölcsöt és a késsel a héjról a húsos részbe került egy komolyabb rosszulléteket kiváltó mikroba – hozott fel egy korábbi esetet a doktor.
A zöldségeket és a gyümölcsöket mindig csak azelőtt mossa meg, mielőtt felhasználná, megenné, ne akkor, amikor hazaér velük a boltból. Ha akkor tenné ezt, csak a bacik szaporodását segítené. A mosást követően pedig törölje szárazra azokat.

Tojás

A piacon vett tojásoknál alap, hogy megmossuk, hiszen még rajta van a tyúksz.r is, de mi a helyzet a szép tisztákkal, amiket a boltok polcairól lehet levenni? 
– A tojások héján is van egy védőfelület, ami megakadályozza a baktériumok, köztük a szalmonella elszaporodását. Ezért a tojásokat is csak közvetlenül a felhasználás előtt – de akkor mindenképpen – érdemes megmosni.Ezzel elkerülhetjük, hogyha mégis él szalmonella a héjon, az az ételbe kerüljön.

Nyers hús

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a húsokat jobb, ha nem mossuk meg, mielőtt feldolgoznánk, mert ezáltal csak széthordjuk az esetleges fertőzéseket a konyhában, akár az egész lakásban.

A szakértő szerint azonban ez a probléma egy kicsit árnyaltabb ennél.
Javaslom, hogy mossuk meg a húsokat. Főleg, ha egy-két napig már tároltuk a hűtőben. Mindig folyó hideg víz alatt öblítsük le. Főleg a csirkét, az esetleges szalmonellafertőzés elkerülése végett. A szárítás is fontos. Mosás után itassuk le a húsról a felesleges vizet – hívja fel a figyelmet az élelmiszer-biztonsági szakértő.

Vágódeszka a fertőzések otthona

Főzés után általában mindenki elmosogat, letörli a pultot és a vágódeszkát. Ilyenkor leginkább a látható foltokra figyelünk, hajlamosak vagyunk elfeledkezni a szem számára láthatatlan, de az egészségre annál károsabb élő organizmusokról.

Ellenük a fertőtlenítés a legjobb. Főzés után nem elég mindent a konyharuhával áttörölgetni, ha biztosra akar menni, fertőtlenítő kendővel dörzsölje át a pultot, de még a deszkát is. Az az a hely, ahol minden baktérium tanyázik. Ezt követően jöhet a száraz konyharuha is, hogy a nedves környezetet kedvelő bacilusoknak esélyük se legyen.

Borstipp

Azért is érdemes megmosni a tojásokat, mert így ellenőrizheti a frissességüket. Engedjen annyi vizet a mosogatóba vagy egy tálba, hogy ellepje a tojásokat. A pár naposak a tál alján maradnak, míg az öregebbek felúsznak a víz tetejére.

Ez nem azt jelenti, hogy azok a tojások már rosszak lennének, csak nem olyan frissek. Így jobb velük óvatosan bánni, amikor feltöri, nehogy záp kerüljön a többi közé a bacilusok

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158849_auto_resized.jpg
origo.hu

Már megint Magyar Péteren röhög mindenki - mémek!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714090211
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163579_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Karácsony Gergely nagyot ment: pontosan tudja, hogy reggel 17 óra 03-kor mennyien vannak a buszon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161912_auto_resized.jpg
ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163656_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Benyújtotta lemondását Ukrajna mezőgazdasági minisztere

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714090211
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17092213_auto_resized.jpg
astronet.hu

Április havi horoszkóp: nagy felismeréseket tehetünk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163737_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Nem áll nekem túl jól a full HD” – Így Látta magát a Házasság első látásra sztárja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros