Ezek lehetnek az első koronavírus-tünetek - órákkal a fertőzés után már megjelenhetnek

Könnyen lehet, hogy újabb tüneteket vehetünk fel a koronavírus-fertőzés jelei közé: ráadásul ezek a tünetek már a megfertőzősést követő néhány órában jelentkeznek, így észrevételük hatalmas előrelépés lehet a világjárvány elleni küzdelemben.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy jóval szélesebb lehet a koronavírus-tünetek köre, mint azt hivatalosan a WHO nyilvántartja. Egy kínai kutatás korábban arra az eredményre jutott, hogy a vizsgált betegek jó részénél nem csak hogy jelentkezett, de fő tünetként volt jelen hasmenés és étvágytalanság - most pedig brit orvosok egy csoportja figyelmeztetnek arra: a szaglás- és az ízlelés teljes vagy részleges elvesztését is fel kell venni a tünetek közé.

A fertőzés korai felismerése sokat segíthet a járvány megfékezésében © Pixabay

A brit tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a szaglás- illetve ízleléskiesés már órákkal azután jelentkezik, hogy valaki megfertőződött, sőt, valószínűleg ezek a tünetek azoknál is jelen vannak, akiknél nem is fordul súlyosabbra a betegség - azaz akár észre sem veszik, hogy vírusgazdák, így továbbfertőzhetnek. Noha szagláscsökkenés a megfázásnál és az influenzánál is jelen van, ott egyszerűen az eldugult orr miatt nem jut elég levegő az orrba - a koronavírus azonban közvetlenül a szaglóidegeket támadja meg - magyarázza a Daily Mail cikke.

A brit orvosok azt javasolják, hogy aki ilyen tüneteket tapasztal, vonuljon önkéntes karanténba.

A cikk egyébként megjegyzi: Németországban a koronavírus-fertőzöttek kétharmada tapasztalt szaglásvesztést, Dél-Koreában pedig a regisztráltak 30 százaléka említette fő tünetként.

* * *

A koronavírussal kapcsolatos legfrissebb híreket ide kattintva találja!

Készülj velünk az ünnepekre! Készítsd el a legjobb recepteket!

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors