Aktuális

Egy gyilkos galóca miatt mind mehet a kukába

Zs.V. 

Létrehozva: 2018.09.18.

Az átlagember számára is feltűnő, milyen sok gomba van most erdőn, mezőn, kertek alatt. Holott a gombász főszezon majd csak szeptember végén kezdődik, és egész októberben tart.

Forrás: Thinkstock

Nekünk nyáron nem okozott sok örömet a rengeteg eső, most viszont valami jó is származik belőle: sok a gomba. Nem csoda, hogy a gombaszedési szezon is már szeptemberben beköszöntött.

– Nyáron is lehet gombát szedni, főleg akkor, ha elég csapadékos az időjárás, de nem olyan mennyiségben, mint őszszel – magyarázta a Borsnak Nátz Eszter, a NetGombász Egyesület elnöke. – Ahogy minden más növény gyűjtésénél, úgy a gombánál is figyelembe kell venni, hogy melyik védett faj. Hazánkban összesen ötvennyolc ilyen van, ezek eszmei értéke 5000 és 10 000 forint között van kalaponként. 

Több kosárral menjen!

Nem elég, ha csak egy nagy zacskót viszünk magunkkal gombagyűjtéskor, mivel így – főleg, ha meleg van – könnyen megromlik vagy szétesik a nehéz munkával megszerzett csemege. Lehetőleg jól szellőző kosárral induljunk el, és abból is többet vigyünk, így ha egy ismeretlen fajtával találkozunk, azt külön tudjuk rakni a jól ismertektől.

– Ez azért fontos, mert ha egyetlenegy is mérgező a gombák között, akkor bizony mindet ki kell dobni – figyelmeztetett Nátz Eszter. – Az persze tévhit, hogy például a mérges galóca mérge átmegy a többi gombába. A probléma ott van, hogy ez a faj rendkívül törékeny, így a darabkái be tudnak szorulni a többi gomba lemezei közé, amit pedig nagyon nehéz észrevenni. A galóca kalapja négy felnőtt embert is képes megölni, így érdemes betartani a „többkosaras” szabályt. 

Ezeket szedje:

Alattomos méreg

Minden mérges gomba más tüneteket okoz, de a legáltalánosabb a gyomorpanasz, a hányás, a hasmenés. Ezek jelentkezhetnek szinte azonnal, már az első falatok után, de akár később is, pár óra múlva. Nátz Eszter szerint okos dolog, ha a gombás ételből mindig hagyunk egy kicsit, hogy ha probléma adódna, a szakértők meg tudják vizsgálni, pontosan melyik gombáról van szó. A kezelést ugyanis csak így tudják hatásosan megkezdeni. Ha erre nincs lehetőség, akkor a hányadék is jó lehet vizsgálati célra.

– A gyilkos galóca mérgét például nem úgy kell kezelni, mint a más fajták esetén előforduló rosszullétet. A galóca mérge két fázisban jelentkezik: az első egy erős hányásos időszak, majd jobban lesz az ember, s kis idő után újra nagyon rosszul érzi magát. Ilyenkor már a máj is károsodik – mondta a szakértő. 

Ezeket ne szedje:

Gyilkos galóca: Hányás, hasmenés jelentkezik, majd hirtelen jóllét után a második szakaszban a máj végzetesen károsodhat. A galambgombával téveszthető össze leginkább.

Légyölő galóca: Fogyasztása után egy-három órával félálomszerű, részeg állapot és hallucináció jelentkezik. Halállal ritkán végződik a mérgezés.

Nagy döggomba: Összetéveszthető az ehető szürke tölcsérgombával. Gyomor- és bélproblémák jelentkeznek tőle, de nem halálos.

Világító tölcsérgomba: Hánytató hatású, de nem súlyos. Könnyen összekeverhető a sárga rókagombával.

Nyersen ne!

A gomba nagyon egészséges, de nyersen nem ajánlott a fogyasztása, mivel a sejtfala kitinből van, amiből a rovarok páncélja is felépül. Így viszonylag nehezen tudjuk megemészteni. A szakemberek szerint az apróra vágott, jól megfőtt kalapos fog ki legkevésbé a gyomrunkon, de azért vacsorára így sem ajánlott a gombaragu.

Ingyen is bevizsgálják 

A magunk szedte gombákat minden esetben vizsgáltassuk be, hogy biztosan elkerüljük a mérgezést, legrosszabb esetben a halált! Jó hír a hobbigombászoknak, hogy a legtöbb magyar piacon találhatnak olyan szakembert, aki ingyen átnézi az erdei zsákmányt, főleg a gombaszedés szezonjában. Az árusoknál nyugodtan vásárolhatunk, mivel ők a gombájukat minden esetben megnézetik, mielőtt kitennék a standra.

Hatalmas pöfetegek

Meglepően sikeres gombagyűjtésről készült képeket küldött be a Kisalföld című napilap szerkesztőségébe egy hatfős család. Azt mondták, több évtizede nem találtak ennyi ilyen óriásira nőtt pöfeteget, így nagyon megörültek a zsákmánynak Kapuvár határában.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27209_resized.jpg?avcount=1713524709
origo.hu

Brutális baleset Budapesten: két ember meghalt, a gyáva sofőr elmenekült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27208_resized.jpg?avcount=1713524709
origo.hu

Már ez a nagyhatalom is a harmadik világháborúra készül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143473_auto_resized.jpg
life.hu

Most lehet félnivalója Tom Cruise-nak: lánya, a 18 éves Suri boríthatja a bilit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17138611_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140755_auto_resized.jpg
ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17137828_auto_resized.jpg
vg.hu

Új korszak kezdődik: péntektől mindenki tudni fogja, megéri-e átjárni tankolni a szomszédos országokba

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27207_resized.jpg?avcount=1713524709
origo.hu

Pénzt lehet keresni a tilosban parkolók bejelentésével

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17109512_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Modern városi milliő a 13. kerületben: skandináv stílus, retróval fűszerezve

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142646_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Next Top Model Hungary: Bikinis fotóval jelentette be, babát vár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713524709
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142140_auto_resized.jpg
borsonline.hu

3 csillagjegy, akiket az áprilisi rózsaszín hold alapjaiban változtat meg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142175_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Visszatért a színpadra a Nemzeti Színház lebénult művésze

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/cV_zKLJtUUAr_iyQKgLleOIJLP242xQtyUMr7jzKHzY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RiNTBiYWU1YzZkYjRmMGE5MDg3Yjk3N2YxYjM3OTY2.jpg
béke

Orbán Viktor üzent a magyaroknak: "Csak a béke!"

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/-JKg0O5mjMpAgSst6AB5EeypzTRT_q8XzMD_huMzjak/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYwYTdhZGQ2Zjc2MDRmOGFiMmUzZjRlYmIwM2I0YTRi.jpg
politik

A közelgő európai választásokról tett bejelentéseket Orbán Viktor