­Egy csepp ecet a sült krumpli titka?

­Egy csepp ecet a sült krumpli titka?

szolgáltatások
PUBLIKÁLÁS: 2018. május 26. 13:00
Kívül ropog, de nem kérges, belül mégis omlós – talán így lehetne jellemezni a tökéletes sült krumplit. De mi a különbség e között és a hasábkrumpli között?
Zsigmond Viktória

Csak annyi, hogy előbbi sütőben készül, utóbbi tűzhelyen. Sok múlik a szeletelésen: a szalmakrumplit na­gyon vékony szeletekre kell vágni, míg a hasábburgonya nevében is benne van, hogy vastagabbak a gerezdek.

A sült krumplit elkészíthetjük olaj nélkül is karikára vágva. Ez esetben csupán egy sütőpapírral bélelt tepsire van szükségünk, amibe a feldarabolt zöldségeket tesszük.

Lepje el a zsír

A burgonyát darabolás után mossuk meg, alaposan csöpögtessük le, vagy egy konyharuhával szárítsuk meg – mondta lapunknak Bíró Lajos szakács, a Buja Disznó(k) tulajdonosa. – A tökéletes hasábburgonyát többféleképpen is elkészíthetjük. Zsírban, olajban.

Ha előbbit választjuk, akkor hideg zsírba dobjuk, és mire felmelegszik forróra, szinte már kész is. A lényeg, hogy jó sok zsírt használjunk, hogy a burgonyát alaposan ellepje, így kevergetni sem szükséges, nem fog odaégni – adta a tippet a séf.

Elősütöm a burgonyát

Görbe Péter szakács a nagyanyja receptje alapján készíti ezt a köretet. Szerinte két titka van. 
– C vagy A típusú krumplit veszek erre a célra, mert nem esik szét, de túl keménynek sem mondható. A nagymamám szerint akár sütőben, akár tűzhelyen készül a krumpli, egy csöpp ecetet kell tenni a zsírba vagy az olajba, mert attól a pektinek nem távoznak el, így megmarad az íz – magyarázta a szakács, aki forró olajban először elősüti 3-4 percig a zöldséget, zsírtalanítja, majd amikor teljesen kihűlt visszateszi pár percre.

Keményet válasszon

Hiába van kiírva a boltokban és a piacokon, hogy az éppen milyen burgonya, előfordulhat, hogy nem azt vesszük, amit gondolunk. 

– Legjobb, ha inkább megvizsgáljuk a krumplit, főleg, ha konkrét elképzeléseink vannak, hogy mit készítünk belőle – mondta a Borsnak Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke. 
– Ha a kés úgy csúszik a zöldségben, mint a vajban, akkor a burgonyát inkább törtkrumplinak vagy pürének használjuk fel. Ha keményebb, mehet az olajba, sütőbe. Nehéz megmondani melyik pontosan a legjobb, mert annyiféle van – mondta az étkezési burgonya szekcióvezetője.

Keresse a besorolásokat a piacon

A csomagolás is sok mindent elárul a burgonya felhasználásáról. A betűjelek (piacon kiírják) segítenek a döntésben.

A – salátának való, nem szétfövő burgonya, amely kitűnő a hidegkonyhai ételek, a tepsis és rakott krumpli készítéséhez. Ilyen például a Cherie, Somogyi sárga kifli és az Agata. 

B – főznivaló. Leginkább salátákat, ragukat ké­szíthetünk ebbôl, de főzéshez is jó. Például: Aldain, Balatoni rózsa, Katica, Démon, Loret.

C – sütnivaló, enyhén szétfövő burgonya. Hasábburgonya és csipsz tö­kéletesen készíthető belőle. Ide tartozik többek között a Vénusz Gold, 
White Lady és a Rioja.

Háromszor sül a legjobb hasáb

A híres szakács, Heston Blumenthal háromszor készíti el a krumplit, hogy tökéletes le­gyen. Mosás után a hasábokat először vízben megfőzi, majd kiszedi azokat egy tálra, és hagyja, hogy kihűljön. Majd berakja a burgonyákat a fa­gyasztóba egy órára. Ezután 130 fokos olajban kis adagokban körülbelül 5 percig főzi, majd újra hagyja kihűlni, és ismét fagyasztóba teszi. A tá­lalás előtt 180 fokon 7-10 perc alatt készre süti.

Hogyan készíti a sült krumplit?


– Megveszem egészben a krumplit, megpucolom és hasábra vágom. Vagy olajban sütöm, vagy előfőzve beteszem a sütőbe, ahol kap egy kis olaj- spriccet és úgy sütöm készre.

– Mirelit hasábburgonyát szoktam venni a vastagabb fajtából, mert annak na­gyobb a nedvességtartalma. Ha kapok, akkor fűszereset. Tepsibe teszem szétterítve sűtőpapírra, megsózom, megpaprikázom, és lefedve, majd anélkül sütöm.

– Lehetőleg Ella krumplit veszek. Miután meghámoztam, vagy vékony hasábra vagy vékony karikára vágom. Rama margarinban szoktam megsütni kis lángon. 

Közepes fokozaton

– Én 150 fokon sütöm. Közepes fokozaton jó készíteni – mondta a Borsnak a Nokedli be- és kifőzde szakácsa, Egyházi Zsolt. – Ha tökéletes formájú hasábokat szeretnénk, akkor szeletelővel csináljuk, így lesz olyan íves, mint az éttermekben – árulta el a titkot a szakács.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.