Aktuális

­Egy csepp ecet a sült krumpli titka?

Zsigmond Viktória

Létrehozva: 2018.05.26.

Kívül ropog, de nem kérges, belül mégis omlós – talán így lehetne jellemezni a tökéletes sült krumplit. De mi a különbség e között és a hasábkrumpli között?

Forrás: Thinkstock (képünk illusztráció)

Csak annyi, hogy előbbi sütőben készül, utóbbi tűzhelyen. Sok múlik a szeletelésen: a szalmakrumplit na­gyon vékony szeletekre kell vágni, míg a hasábburgonya nevében is benne van, hogy vastagabbak a gerezdek.

A sült krumplit elkészíthetjük olaj nélkül is karikára vágva. Ez esetben csupán egy sütőpapírral bélelt tepsire van szükségünk, amibe a feldarabolt zöldségeket tesszük.

Lepje el a zsír

A burgonyát darabolás után mossuk meg, alaposan csöpögtessük le, vagy egy konyharuhával szárítsuk meg – mondta lapunknak Bíró Lajos szakács, a Buja Disznó(k) tulajdonosa. – A tökéletes hasábburgonyát többféleképpen is elkészíthetjük. Zsírban, olajban.

Ha előbbit választjuk, akkor hideg zsírba dobjuk, és mire felmelegszik forróra, szinte már kész is. A lényeg, hogy jó sok zsírt használjunk, hogy a burgonyát alaposan ellepje, így kevergetni sem szükséges, nem fog odaégni – adta a tippet a séf.

Elősütöm a burgonyát

Görbe Péter szakács a nagyanyja receptje alapján készíti ezt a köretet. Szerinte két titka van. 
– C vagy A típusú krumplit veszek erre a célra, mert nem esik szét, de túl keménynek sem mondható. A nagymamám szerint akár sütőben, akár tűzhelyen készül a krumpli, egy csöpp ecetet kell tenni a zsírba vagy az olajba, mert attól a pektinek nem távoznak el, így megmarad az íz – magyarázta a szakács, aki forró olajban először elősüti 3-4 percig a zöldséget, zsírtalanítja, majd amikor teljesen kihűlt visszateszi pár percre.

Keményet válasszon

Hiába van kiírva a boltokban és a piacokon, hogy az éppen milyen burgonya, előfordulhat, hogy nem azt vesszük, amit gondolunk. 

– Legjobb, ha inkább megvizsgáljuk a krumplit, főleg, ha konkrét elképzeléseink vannak, hogy mit készítünk belőle – mondta a Borsnak Kecskés Gábor, az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke. 
– Ha a kés úgy csúszik a zöldségben, mint a vajban, akkor a burgonyát inkább törtkrumplinak vagy pürének használjuk fel. Ha keményebb, mehet az olajba, sütőbe. Nehéz megmondani melyik pontosan a legjobb, mert annyiféle van – mondta az étkezési burgonya szekcióvezetője.

Keresse a besorolásokat a piacon

A csomagolás is sok mindent elárul a burgonya felhasználásáról. A betűjelek (piacon kiírják) segítenek a döntésben.

A – salátának való, nem szétfövő burgonya, amely kitűnő a hidegkonyhai ételek, a tepsis és rakott krumpli készítéséhez. Ilyen például a Cherie, Somogyi sárga kifli és az Agata. 

B – főznivaló. Leginkább salátákat, ragukat ké­szíthetünk ebbôl, de főzéshez is jó. Például: Aldain, Balatoni rózsa, Katica, Démon, Loret.

C – sütnivaló, enyhén szétfövő burgonya. Hasábburgonya és csipsz tö­kéletesen készíthető belőle. Ide tartozik többek között a Vénusz Gold, 
White Lady és a Rioja.

Háromszor sül a legjobb hasáb

A híres szakács, Heston Blumenthal háromszor készíti el a krumplit, hogy tökéletes le­gyen. Mosás után a hasábokat először vízben megfőzi, majd kiszedi azokat egy tálra, és hagyja, hogy kihűljön. Majd berakja a burgonyákat a fa­gyasztóba egy órára. Ezután 130 fokos olajban kis adagokban körülbelül 5 percig főzi, majd újra hagyja kihűlni, és ismét fagyasztóba teszi. A tá­lalás előtt 180 fokon 7-10 perc alatt készre süti.

Hogyan készíti a sült krumplit?


– Megveszem egészben a krumplit, megpucolom és hasábra vágom. Vagy olajban sütöm, vagy előfőzve beteszem a sütőbe, ahol kap egy kis olaj- spriccet és úgy sütöm készre.

– Mirelit hasábburgonyát szoktam venni a vastagabb fajtából, mert annak na­gyobb a nedvességtartalma. Ha kapok, akkor fűszereset. Tepsibe teszem szétterítve sűtőpapírra, megsózom, megpaprikázom, és lefedve, majd anélkül sütöm.

– Lehetőleg Ella krumplit veszek. Miután meghámoztam, vagy vékony hasábra vagy vékony karikára vágom. Rama margarinban szoktam megsütni kis lángon. 

Közepes fokozaton

– Én 150 fokon sütöm. Közepes fokozaton jó készíteni – mondta a Borsnak a Nokedli be- és kifőzde szakácsa, Egyházi Zsolt. – Ha tökéletes formájú hasábokat szeretnénk, akkor szeletelővel csináljuk, így lesz olyan íves, mint az éttermekben – árulta el a titkot a szakács.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27551_resized.jpg?avcount=1714371012
origo.hu

Hihetetlen: Marics Peti nem tud randizni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27549_resized.jpg?avcount=1714371012
origo.hu

Bemutatjuk Magyar Péter legnevetségesebb talpnyalóját, Puzsér Róbertet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164687_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Harry herceg elsírta magát III. Károly döntése miatt, ez volt az utolsó csepp a pohárban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165480_auto_resized.jpg
vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163279_auto_resized.jpg
ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27548_resized.jpg?avcount=1714371012
origo.hu

Kasza Tibi szórja a pénzt: nyolcmilliós órával dicsekedett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17167772_auto_resized.jpg
travelo.hu

Ősi vulkánok és fazsindelyes templomok mellett vezet az Év Kerékpárútja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162923_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sztárszakítás: 15 év házasság után válik a magyar énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714371012
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714371012
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/RqZNiKuiWuX-_JOx3ybuYtQQ-UKhfQLZSZRVR4KfmZg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZlNmU5NmFlZWRjZDRiNzg5MDBhZmI2MDFiY2IwOTg0.webp
Búcsú

"Csak az hal meg, akit elfelejtenek" – így emlékeznek a Bors olvasói Csire Zsuzsira, a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/9VgwowmRwTMYfJ-BCMA93dZByvKK8ljsYFObS-WUdok/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzQyZjNkYmQwYjI3ODQyMmZhYTY4ZDZjMWExNTgwMzk4.webp
Kutatás

"Bízom benne, hogy élve előkerül" – egyre sűrűbb a rejtély az Inárcsról eltűnt Mária ügyében