Aktuális

Csikizéssel kínozták halálra a bűnözőket

B. B. A.

Létrehozva: 2019.03.18.

<p>Tényleg halálra lehet csiklandozni valakit? Saját magunkat miért nem tudjuk megcsikizni? A reflexszerű nevetést nehéz kontrollálni, éppen ezért bevált kínzási módszer volt még a második világháborúban is.</p>

Forrás: iStock

Kacsatoll, kecskenyelv és spanyol gereblye

Mivel a csiklandozás nem hagy semmilyen nyomot, előszeretettel használták kínzóeszköznek a történelem során. Kínában a lopáson kapott, de kiváltságos nemeseknek megengedték, hogy büntetésül ezt a módszert válasszák maguknak. Az ókori Rómában a kisebb bűncselekmények elkövetőit büntették így: lekötözték őket, sóba áztatták a lábukat, hogy azt kecskék nyalják le, így csiklandozva a törvényszegőket. A középkori Európában kivégzőeszközként volt ismert a spanyol csiklandozó: a gereblyére emlékeztető, több ágú, horgas végű vas iszonyatos kínokat okozott, amikor végighúzták az elítélt testén. Az eszköz ezzel leskalpolta a bőrt, ha mélyebbre nyomták, az izmokat is roncsolta.

Még a második világháborúból is maradt fenn egy csikizéses kínzásról szóló történet: a flossenbürgi koncentrációs táborban a náci őrök kacsatollal nevettették halálra az egyik foglyot. Egy másik legenda szerint 1903-ban egy öngyilkos hajlamokkal bíró, mozgáskorlátozott beteget csikizett halálra egy ápoló a Hudson River State Kórházban. De az ápoló azt állította, örült neki, hogy végre nevetni látja a beteget, tehát nem szándékosan tette.

Nem olyan, mintha egy viccen nevetnénk

Természetesen nem minden eset- ben veszélyes a csikizés, a gond akkor van, amikor az, akit nevettetnek, már nem tudja jelezni a másiknak, hogy eddig és ne tovább, mert már annyira nem tudja kontrollálni a vihogást. A nevetés ugyanis a csikizés közben teljesen irányíthatatlan. A Kaliforniai Egyetem 1997-es kutatása mutatott rá, hogy a csikizés során kialakult nevetés egy reflexszerű folyamat, ami teljesen eltér attól, mint amikor valaki egy viccen nevet. Emiatt lehetetlen megmondani, hogy mikor van az a pont, amikor a csikizés már valakinek kellemetlenné válik. A csikizés képes fizikai fájdalmat okozni. A bőrünk alatti idegvégződések az agyba továbbítanak üzeneteket például arról, hogy hideg vagy meleg van, a csikizés is pont így működik.

Csak mértékkel a kicsiknél

A Borsnak nyilatkozó pszichológus, Makai Gábor azt mondja, meg kell húzni egy határt. – Kisebb intenzitással pozitív hatása bír a csiklandozás, akár az intim együttlét előtt is. Legtöbbször a szülők a kicsi gyereket is igyekeznek így felvidítani, amivel nincs is probléma, de amíg a baba nem tud beszélni, addig nehezen tudja kifejezni, ha már sok neki a dolog, ezért jobban oda kell rá figyelni – magyarázza a szakember.

– A még nem beszélő gyerekek esetében a testbeszéd az árulkodó. Persze a nevetés közben ez nem egyszerű, de azért a szülő nagyjából érzi, mikor van az a pillanat, amikor a gyerek már csak reflexszerűen nevet, vagy fájdalmai vannak – figyelmeztet Makai Gábor, nem véletlenül: 2017-ben egy hároméves kislány édesanyja nem hagyta abba a csikizést, csak amikor már nem mozdult a pici. A nő szerint a kislány 2 hónapos kora óta minden este eljátszották a csikizős játékot, nem látta, hogy baj van. A nő másik hat gyerekét állami gondozásba helyezték, ő pedig az ítéletét várja nem szándékos emberölés vádjával.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163509_auto_resized.jpg
origo.hu

Orbán Viktor a CPAC Hungary kiemelt résztvevőit fogadta a Karmelitában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714079711
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159641_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris más feleségének vallott szerelmet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160844_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163044_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Mosolygott a Liverpool első számú edzőjelöltje, ma először szólalt meg + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27427_resized.jpg?avcount=1714079711
origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158902_auto_resized.jpg
travelo.hu

Csodálatos, ingyenes nádkoronasétány épült ezen a balatoni strandon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163431_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Életvégi orvos vagyok – ezt látják a felnőttek, mielőtt meghalnak, de ez más a gyerekeknél”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163165_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153682_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Édes fotó: így tartja ölében újszülött testvérét Szegedi Fecsó kisfia

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros