Aktuális

84 százalékos védettséget nyújthat a kínai vakcina

H. N. Zs.

Létrehozva: 2021.01.19.

Egyre több koronavírus elleni oltóanyag kerülhet fel a hazai palettára, így folyamatosan nő az esélye annak, hogy a lakosság elérje a nyájimmunitást. A magyar kormány továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a szállítási láncokban lévő fennakadások ne érinthessék a hazai oltási terv biztonságát.

Forrás: MTI

A kínai Sinopharm vakcinát magyar szakemberek is tanulmányozták Pekingben, hogy megállapítsák, mennyire biztonságos a készítmény. A kutatók szerint a kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcina gyártási folyamata biztonságos, azonban hatásossága további vizsgálatokat igényel.

Feltérképezzük a keleti piacot

Lukács Ferenc, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hatósági ellenőrzési főosztályá­nak vezetője az M1 aktuális csatornán Pekingből azt közölte, hogy a vakcinát biztonságos körülmények között, korszerű gyárban állítják elő. Elmondása szerint a vakcina hatásossága még további vizsgálatokat igényel. Mivel a kormány lassúnak ítéli meg az Európai Unió által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, keleti – kínai és orosz – vakcinák beszerzését is megcélozza, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tö­meges oltása és a korlátozások feloldása.

Három kínai vakcina gyártása is folyamatban van, ezek közül Magyarország kormánya a legnagyobb biztonságot jelentő Sinopharm vakcina tanulmányozásába vágott bele. Ez a vakcina akár 84 százalékos védettséget is nyújthat, ellenben a Sinovac kínai vakcinával, melyről több forrásból érkezett 50 százalék körüli, igencsak bizonytalan eredmény. A harmadik típusú vakcina, a Cansino jelenleg a klinikai tesztek harmadik fázisában tart.

Egymillió emberen tesztelték

Dr. Rusvai Miklós szerint, bár a kínai vakcina hatékonyságát tekintve elmarad a Pfizer-BioNTech és a Moderna vakcináitól, a szállítási láncok fennakadásai miatt más típusú vakcina bevetése a legjobb megoldás.

A gyártó cég, vagyis a Sinopharm 79 százalékban találta hatékonynak a vakcinát, azonban az Egyesült Arab Emirátusokban ugyanezt az oltóanyagot 84 százalékban találták hatékonynak – mondta el a Borsnak dr. Rusvai Miklós virológus professzor.

Ez azt jelenti, hogy a beoltottak nagyjából 20 százalékánál nem jön létre védettség, ami a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna vakcináinál nagyjából 5 százalék. A Sinopharm vakcinát eddig több mint 1 millió emberen próbálták ki, és külön vizsgálták a 60 és 80 év közöttiek immunizálását is. Bejelentették, hogy február 13-án nyilvánosságra hozzák az eredményeket, így a tudományos közvélemény akkor tud majd többet az oltóanyagról. Az biztos, hogy a vakcinát tanulmányozó országok – köztük hazánk is – már ismerik a teljes dokumentációt, hiszen a szakemberek alapos vizsgálata után adható csak ki nemzeti sürgősségi engedély, ha a hatóságok úgy döntenek. Egyelőre azonban még tanulmányozzák azt – tette hozzá a virológus.

Dr. Rusvai Miklós szerint a kormány nagyon jó döntést hozott, amikor úgy határozott, hogy a korlátozott mennyiségű vakcinák mellett egyéb lehetőségeket is feltérképez.

A nyájimmunitást oltással lehet el­érni, s míg nincs megfelelő mennyiségű vakcina, minden lehetőséget figyelembe kell venni. A jelenlegi helyzetben nincs ennél jobb lehetőség. A két meglévő kínai vakcina közül egyértelműen a Sinopharm a jobb. Ez a vakcina egy hagyományos és megbízható elven alapul. Ezzel a technológiával Ma­gyarországon is gyártanak többek között influenza elleni védőoltást, de a kötelező gyermekbénulás elleni vakcina is így készül – zárta a szakember.

A plazmaterápia követi a járvány alakulását

A gyógyultak vérplazmája továbbra is éle­teket menthet, sőt a plazmaterápiában még az sem okoz gondot, hogy a donor a betegség mely változatán esett át.

A plazmából nem derül ki, hogy ki melyik variánsán esett át a koronavírusnak, mert azt csak a vírusból lehet kimutatni, s a gyógyultak vérében szerencsére az már nincs – mutatott rá dr. Lacza Zsombor, az Or­thoSe­­ra Kft. ügyvezetője, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese a Bors kérdésére. – Mivel az antitest ugyanaz marad, mindegy, hogy valaki mutánssal vagy az alap­vírussal fertőződött meg, a betegeken ugyanúgy segít a plazma, ez is az egyik előnye – fűzte tovább, és kiemelte: jelenleg éppen elegendő donoruk van, azonban továbbra is várják a gyógyultak jelentkezését a donornakjelentkezem.hu oldalon.

Három hét múlva tudjuk vizsgálni az első olyan csoportot, akik már oltás révén jutottak immunitáshoz. Abban bízunk, hogy jóval magasabb lesz a vérükben az ellenanyagszint. Továbbra is dolgozunk a stabil készítményen, és talán még idén a végére jutunk.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183357_auto_resized.jpg
origo.hu

Félelmetes katonai szövetség jött létre a NATO ellen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27696_resized.jpg?avcount=1714715417
origo.hu

Lázár János szerint Szentkirályi Alexandra képes rendet tenni Budapesten

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180253_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Lesújtó hírt kaptunk: elhunyt a válogatott labdarúgó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17181944_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Liverpool: váratlan reggeli bejelentés, Szoboszlai fotója is a hírben + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17182360_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Ragyog édesanyja, Katalin hercegné fotóján a szülinapos Sarolta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17183328_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27695_resized.jpg?avcount=1714715417
origo.hu

Családja legnagyobb félelméről beszélt Tóth Gabi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178554_auto_resized.jpg
astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180398_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hét csillagjegy, akire nagy változások várnak májusban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17173144_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Hajthatatlanok: 5 csillagjegy, akivel értelmetlen vitába szállni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27681_resized.jpg?avcount=1714715417
travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/H8M-qQQGOEUvW1fqdXmG1QOk0xzAA6qogp15FuNSYZk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzI2MmNhMzFmZGQwMTQ4MGJiMWMwNGQ2OTkzZTBiNGFl.jpg
BÉKE

Menczer Tamás: Magyarország békéje csak a magyar emberek támogatásával védhető meg – videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/mTsvwgars5UNzThmlKhYnKThe01xSveZuUrzMI3pixQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RhMjU4ZDZjNmJjMDRlMzY5MWRiOTU5OGNjZDMwY2Uz.jpg
Gólyahír

Öröm és bánat egyszerre: megszülettek a két gyermekét eltemető nagymama ikerunokái, de egyikük már az angyalok közt van