Egy új kutatás bebizonyította, hogy mindössze két nap magas zsírtartalmú étkezés is elég ahhoz, hogy drámai módon károsítsa az immunrendszert és megbontsa a bélrendszer védőgátját. Vagyis a „csalónap” nemcsak bűnös élvezet – hanem szó szerint gyulladást okozó bomba.
Egy népszerű tudományos folyóiratban publikált ausztrál kutatás szerint a zsíros ételek – különösen a telített zsírok – már néhány étkezés után elnyomják a bél speciális immunsejtjeit (ILC3), amelyek normál esetben egy IL-22 nevű védőfehérjét termelnek. Ez a fehérje tartja kordában a bélfal áteresztőképességét. Amikor IL-22 nincs jelen, a bélgát átjárhatóvá válik, és kialakul az úgynevezett „lyukas bél szindróma” – nem hivatalos diagnózis, de annál valósabb tünetekkel: puffadás, székrekedés, reflux, emésztési zavarok és hasi fájdalom.
Ez még csak a kezdet. Ha a bélgát átjárhatóvá válik, akkor méreganyagok, baktériumok és gyulladáskeltő anyagok juthatnak be a véráramba – és ott már mindenhol bajt okozhatnak: bőrproblémákat, depressziót, szorongást, szívpanaszokat és akár termékenységi gondokat is. A kutatás rámutatott: a telítetlen zsírok, mint az olívaolaj vagy az avokádó, megőrzik a bél immunegészségét. A telített zsírok, mint a vaj, a pálmaolaj vagy a zsíros húsok, viszont már két nap alatt súlyosan rontják a bélsejtek működését. A New York Post cikkéből kiderül, hogy egy hét után a jótékony baktériumok visszahúzódnak, a károsak pedig eluralkodnak – a bél egyre „szivárgósabbá” válik.
A jó hír: ez a rombolás nem végleges! A kutatók szerint egy egészségesebb étrendre való visszatérés után már két nap alatt látványosan javulhat a bélfunkció, és egy héten belül teljesen regenerálódhat.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.