Hőguta

"Az utolsó pillanatban emelték ki" - Megszólalt a doktornő a kocsiban felejtett kisgyerekek állapotáról

GUY

Létrehozva: 2024.06.22.

A Magyar Gyermekmentő Alapítvány munkatársainak köszönhető, hogy nem történt tragédia, és az 1 éves, valamint a 3 éves gyermek túlélte a tűző napon, kocsiban töltött 35 percet.

A napokban a Magyar Gyermekmentő Alapítvány számolt be a Facebook-oldalán arról, hogy valaki két kisgyermeket hagyott bezárva egy autóban 35 percre, a tűző napon, Budapesten. A gyerekek közül az egyik 1 éves, a másik pedig 3 éves. Az esetről a Metropol is beszámolt. Bár a hőség beköszöntével a szakemberek minden évben figyelmeztetnek arra, hogy milyen kockázatokkal jár a felforrósodott kocsiban hagyni gyermeket vagy házi kedvencet – mégis évről-évre akad ahhoz hasonló eset, mint ami legutóbb történt a fővárosban. Ezúttal csak a rendőrségnek és a gyermekmentő alapítványnak volt köszönhető, hogy nem történt tragédia. 

A rendőrség és a Magyar Gyermekmentő Alapítvány gyors közbelépésének volt köszönhető, hogy nem történt tragédia, miután valaki a tűző napon parkoló autóban felejtett két kisgyermeket Fotó: Magyar Gyermekmentő Alapítvány /  Facebook

A Bors utolérte a Magyar Gyermekmentő Alapítvány szakmai igazgatóját, aki részletesen beszámolt lapunknak az esetről. 

A rendőrség vette észre a tűző napon lezárt autót, benne a két kisgyerekkel, akik közül az egyik 3, míg a fiatalabb mindössze 1 éves volt. A Magyar Gyermekmentő Alapítványt a rendőrség riasztotta a helyszínre, miután kinyitották a járművet és kiszedték abból a gyerekeket. Egyikük testhőmérséklete 39 fok volt, vagyis az utolsó pillanatokban tudták kimenteni, mielőtt még hőgutát kapott volna

 – számolt be lapunknak Dr. Gesztes Éva. A szakember hozzátette:

Sajnos, kevesen vannak tisztában azzal a ténnyel, hogy ha odakint 30 fokos a hőmérséklet, akkor egy napon parkoló autóban 10 perc kell ahhoz, hogy a belső hőmérséklet 40 fokra emelkedjen. Fél óra elteltével már 50 fok van ilyenkor az autóban, míg egy óra múlva már 60 fokos a belső hőmérséklet.

 

Vagyis, ebben az esetben a két kisgyermeknek nagyjából 50 fokos hőmérsékletet kellett elviselnie a zárt autóban, mielőtt a rendőrök kiszabadították és a Magyar Gyermekmentő Alapítvány munkatársai kórházba vitték volna őket.

Ezt tegyük, ha ilyet látunk

A szakember felhívta lapunk figyelmét arra is, hogy ha bárki gyermeket vagy állatot lát autóba bezárva kánikula idején, akkor a 112-es segélyhívó hívása után betörheti az ablakot! Jobb azonban megelőzni a bajt és felkészülni a hőségre, ami Dr. Gesztes Éva szerint úgy a legegyszerűbb, ha kánikula idején sapkát viselünk, ami védi fejünket a napsugárzástól, legalább 50-es faktorszámú naptejet használunk, 10 és 16 óra között kerüljük a napon tartózkodást, illetve lehetőség szerint minél több folyadékot iszunk. Ez utóbbi mindenképpen víz legyen és ne cukros üdítő, vagy alkoholos ital – tette hozzá Dr. Gesztes Éva.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek