Rendőrség

A bíróság letartóztatta Óbuda volt MSZP-s alpolgármesterét

Bors

Létrehozva: 2024.06.20.

Módosítva: 2024.06.20.

Súlyos korrupció...

Sajtóértesülés szerint letartóztatták Czeglédy Gergőt, Óbuda korábbi MSZP-s alpolgármesterét és egy önkormányzati cég vezetőjét a III. kerületi önkormányzatot érintő korrupciós üggyel összefüggésben.

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a 24.hu megkeresésére közölte, hogy az ügyben eljáró nyomozási bíró elrendelte

a minősített hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével gyanúsított alpolgármester 30 napos letartóztatását,

továbbá annak az önkormányzati cégvezetőnek a letartóztatását is, akit a bűncselekmény bűnsegédként történő elkövetésével gyanúsítanak. A végzés nem végleges.

Mint arról a hirado.hu az elsők között beszámolt, a Központi Nyomozó Főügyészség kedden gyanúsítottként hallgatta ki az alpolgármestert, valamint egy önkormányzati cégnek a vezetőjét is.

A gyanúsítás szerint

egy férfi – két reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával több mint száz millió forintot fizetett az alpolgármesternek

azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében.

A reklámtevékenységet folytató cégek ügyvezetője fiktív szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal. A színlelt szerződésekben szereplő szolgáltatást a valóságban nem teljesítették.

A nyomozó ügyészség a napokban kihallgatott

öt emberrel szemben vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettének gyanúját közölte,

melyet az alpolgármester tettesként, a többi gyanúsított – akik a „strómancégek” ügyvezetői voltak – bűnsegédként követett el. Az ügyben eljáró nyomozási bíró egyetértett az ügyészség indítványával, és letartóztatta az alpolgármestert és az önkormányzati cég vezetőjét.

Már tíz gyanúsítottja van az óbudai korrupciós ügynek. A Központi Nyomozó Főügyészség közlése szerint újabb öt embert gyanúsítottak meg minősített vesztegetés elkövetésével, közülük ketten őrizetben vannak. Egyikük tehát a III. kerület baloldali alpolgármestere, Czeglédy Gergő, aki a gyanú szerint több mint 100 millió forint kenőpénzt fogadott el. Vitézy Dávid, aki mindössze 41 szavazattal maradt alul a főpolgármesterségért vívott küzdelemben,  azt írta: a BKK törvényes működésének felügyeletét jelenleg a börtönből végzik. A cég felügyelőbizottságának tagja ugyanis Karácsony Gergely delegáltjaként az őrizetbe vett óbudai alpolgármester, aki korábban Hagyó Miklós kabinetfőnöke is volt.

Idén márciusban tagadta az M1-nek Óbuda LMP-s alpolgármestere, Burján Ferenc, hogy az önkormányzat bűncselekmény gyanús ügybe keveredett volna.

 Központi Nyomozó Főügyészség korábban újabb házkutatást tartott az óbudai önkormányzat épületében, és miközben több személyt is meggyanúsítottak a hatóság emberei, őrizetbe vették a kerület baloldali alpolgármesterét, Czeglédy Gergőt.

De nem ez az első eset, hogy a Kiss László DK-s polgármester által vezetett hivatalban nyomozók jelentek meg. Hónapokkal ezelőtt a hatóság emberei korrupciós bűncselekmények gyanúja miatt tartottak házkutatást a polgármesteri hivatalban, négy személyt pedig őrizetbe vettek. A Központi Nyomozó Főügyészség akkor megerősítette: egy férfi a kft.-jén keresztül – szolgáltatások nyújtására –

fiktív szerződéseket kötött a kerületi önkormányzattal, illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal.

Patek Gábor 2020-ig a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője volt az MSZP-s Gajda Péter irányította kispesti önkormányzatnál, ám szerepe jóval túlmutatott ezen. Erre utalt egy korábbi videójában Anonymus, az álarcos alak. Ebből kiderült: Patek intézhette Karácsony Gergely 2021-es előválasztási kampányát, ugyanis egy levelezés szerint a baloldali háttérember egy kft. nevében eljárva kért árajánlatot több mint száz óriásplakátra. Azt írta:

finanszírozóként a Párbeszéd Magyarországért Pártot tüntessék fel, ám felhívta a figyelmet arra, hogy a végfelhasználó a főpolgármester alapította mozgalom lesz.

Anonymus akkor a 46 milliós engedménnyel zárult számlát is mellékelte a nyomozóhatóságnak.

A most őrizetbe vett Czeglédy Gergő alpolgármester tevékenysége már az önkormányzati választás kampányában gyanút keltett. Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP főpolgármesterjelöltje például arról beszélt, hogy 2019 óta Czeglédy

183 millió forinttal növelte értékpapírvagyonát és öt új ingatlant is beszerzett.

Vitézy Dávid pedig a Partizánban rendezett főpolgármesterjelölti vitában kérte számon a regnáló városvezetőt, amiért Czeglédy felkerült a DK-MSZP-Párbeszéd fővárosi listájára.

Karácsony Gergely a vita ezen pontján kényszeredetten jegyzetelt, majd a válaszát a hallgatóság fújolva és fütyülve fogadta.

Czeglédi Gergő keddi őrizetbe vétele mellett Vitézy ezúttal sem ment el szó nélkül. A főpolgármesterjelölt a közösségi oldalán reagált a történtekre, amiben odaszúrt Karácsony Gergelynek is. Azt írta: „A BKK törvényes működésének felügyeletét jelenleg a börtönből végzik.”

Az óbudai korrupciós bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásban minősített vesztegetés elkövetésével gyanúsítottak meg újabb öt embert – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szerdán az MTI-vel. A közleményben az is szerepel: az egyik III. kerületi alpolgármester, valamint egy önkormányzati cég vezetője jelenleg is őrizetben vannak, letartóztatásuk elrendelésére az ügyészség indítványt tesz.

Nagyon intenzív és konstruktív együttműködés volt a főváros és a XIX. kerület között az elmúlt időszakban – jelentette ki Karácsony Gergely főpolgármester néhány hónapja Budapesten egy sajtótájékoztató keretében.

A XIX. kerületben tartott kihelyezett főpolgármesteri kabinetülést követően Karácsony Gergely dicsérte a Kispesten elért eredményeket, szerinte fontos fejlesztések valósultak meg, mint például az egynapos sebészet.

Arról már nem ejtett szót, hogy Gajda Pétert, a kerület ellenzéki vezetőjét a hírek szerint szoros szálak fűzik az óbudai korrupciós botrány egyik fő háttérszereplőjéhez.

Mint ismeretes, március elején házkutatást tartottak az óbudai polgármesteri hivatalban, letartóztattak négy embert korrupció és gazdasági bűncselekmények megalapozott vádjával.

A szálak P. Gáborhoz vezettek, akiről azt tudni, hogy  2020-ig a XIX. kerületi Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője, Gajda Péter kispesti szocialista polgármester jobbkeze, bizalmasa volt, egy ideig a polgármester kabinetfőnökeként is dolgozott.

Gajda egyébként ősszocialistának számít, a rendszerváltás óta helyi képviselő, rutinos politikus. Karrierjében akkor keletkezett törés, amikor a kispesti szocialistákról egymás után jelentek meg a kompromitálló felvételek 2019 őszén.

Ezeken korrupcióról, százmilliós vagyonokról, külföldi ingatlanokról, kerületi pénzek visszaosztásáról, Gajda Péter polgármesternek is juttatott kenőpénzről (Gajda ezt a vádat visszautasította), valamint túlszámlázásokról beszélt a „kólának” nevezett zacskónyi fehér por társaságában, illetve alkohol fogyasztása közben Lackner Csaba volt MSZP-s önkormányzati képviselő.

Lackner egyébként igen bőbeszédű volt a felvételen, szót ejtett Gyurcsány Ferenc alkoholizmusáról, valamint arról is, hogy felvettek az önkormányzathoz egy nemzetközi szélhámost, aki 43 millió forinttal rövidítette meg a kispestieket.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek