Operáció

15 éve nem tudja elviselni saját hangját a gyönyörű modell - Tímea egy műtét hatásától szenved

Kóré Károly

Létrehozva: 2024.06.18.

Daganatot találtak a torkában, ezért meg kellett műteni. Három hónapig nem beszélhetett, utána pedig kiderült: a hangja teljesen megváltozott. Ez röviden Tímea szörnyű kálváriájának története.

Drasztikusan megváltozott a hangja egy 2009-ben elvégzett gégeműtét után az egykori magyar modellnek. Tmea hangszála mellett ugyanis egy jóindulatú daganatot találtak, és az eltávolító műtétet lehetetlen lett volna úgy elvégezni, hogy az ne érintse a beszédhez nélkülözhetetlen redőket a garatban.

Tímea nem szereti az új hangját  Fotó: Olvasói

A már Amerikában élő nő nem őriz magáról régi felvételeket, így nem tudjuk a különbséget megmutatni az egykori és a jelenlegi hangtónusa között, de egy példával érzékeltethetjük. 

bárki elképzelheti, mit érezne, ha fehér emberként egy reggel arra ébredne, hogy bőre feketére változott.

- Régebben sokan csillogónak jellemezték a hangomat, és szívesen vették, ha énekeltem. Kifejezetten kellemes, nőiesnek mondták. Az operációt követően három hónapig tilos volt megszólalnom. Nekem, akinek egyébként szinte be sem állt a szám – mondta másfél évtized elteltével már mosolyogva Tímea.

Hihetetlen önfegyelemre volt szükségem. Koncentrálnom kellett, hogy a nyelvem sem mozduljon, és ha egyedül vagyok, véletlenül se kezdjem el hangosan kimondani a gondolataimat. A hangszálaimat pihentetnem kellett, én pedig nem szerettem volna kockáztatni. Azóta sem tudom, hogy egyébként képes lettem-e volna egyáltalán beszélni az adott időszak alatt

 – emlélkezett vissza az egykori modell.

- Az orvosok megmondták, hogy nem lehet tudni, milyen lesz a hangom, de egyben megnyugtattak, azt legalább garantálhatják, hogy beszélni fogok. Ez természetesen folyamatosan stresszelt – tette hozzá Tímea.

A 90 nap letelte után újabb nehéz időszak következett: Kiderült, hogy újra meg kell tanulnia beszélni, ugyanis egyetlen hang sem jött ki a torkán.

A volt modell jól érzi magát Amerikában Fotó: Olvasói

- Egy doktornőhöz jártam, aki finoman fogalmazva egyáltalán nem volt jófej. Az arrogáns stílusa miatt valósággal rettegtem tőle, hiszen nem túl kedvesen közölte óráról órára, hogy „ilyen nincs, hogy még mindig nem vagyok képes hangot képezni”. Volt, hogy elsírtam magamat. Egyrészt a szidás miatt, másrészt azért, mert engem is bántott, hogy nehezen haladok. Ma már hálás vagyok az orvosnak, hiszen hangzóról hangzóra tanított meg a helyes kiejtésre. Körülbelül fél év elteltével már folyékonyan formáltam a mondatokat, igaz, a hangom annyira megváltozott, hogy alig voltam képes megszokni.

Tímea hangja tehát elmélyült, és máig sem barátkozott meg vele teljesen.

Már tudom, hogy soha többé nem lesz magas hangom, és nem leszek többé képes igazán nőiesen nevetni. Mindez a személyiségemet is átalakította. Kijelenthetem, hogy sokkal határozottabb lettem

 – vallotta be a volt modell.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek