Tartozás

"Legyen már vége!" – csapdahelyzetben a zuglói család, Csilláék gáz nélkül szenvedték végig a telet

Erdei Róbert Arnold

Létrehozva: 2024.05.21.

Kétségbeesve kér hónapok óta segítséget egy zuglói nagymama. Sz. Csilla és családja kiskorú gyermekekkel kerültek csapdahelyzetbe: az önkormányzati házból kikötötték a gázt, azóta lejtmenet az életük.

Sokszor zokogott az önkormányzati otthonában, mert hidegebb volt a lakásban, mint kint az utcán – így idézte fel a Borsnak Szabó Csilla, mit kellett átélnie a mostani télen. Az 57 éves nagymama és családja kálváriája tavaly májusban kezdődött, amikor az önkormányzat új gázcsöveket akart fektetni a Fűrész utcában. A zuglói családnál a munkálatok idejére kikötötték a gázt, azt hitték rutinmunkára jönnek a munkások, azóta sincs náluk fűtés.

A zuglói családnál hónapokkal ezelőtt kötötték ki a gázt. Rutinmunkának indult a javítás, tartozáshegy lett a vége. /
A zuglói családnál hónapokkal ezelőtt kötötték ki a gázt. Rutinmunkának indult a javítás, tartozáshegy lett a vége   Fotó: Bors olvasó

„Figyelmeztettek, elveszik a gyerekeket”

Csilla még most is elcsukló hangon beszél a keserű történetükről

– Nálunk szivárgott a gázhálózat, ezért nem kötötték vissza. Szóltam az önkormányzatnak, hogy csinálják meg, jöttek is, de valamiért mégis lefújták – kezdte el részletezni Csilla.

Az asszonynak két lánya van; az egyikük, Fanni vele él egy lakásban. Mellettük lakik a másik lakásban Andrea a két kiskorú gyermekével. Ötük története fordult pokollá, amikor az önkormányzati házban kikötötték a gázt. 

– Miután kikötötték a gázt és eljött a tél, kapkodnunk kellett, mert hideg volt. Magam miatt nem aggódtam, inkább a gyerekekért – folytatta a nagymama.

Csilla eleinte az önkormányzathoz, a Nemzeti Vagyonkezelőhöz és a családsegítőhöz is fordult a gondjukkal, de süket fülekre talált

A családsegítőnél figyelmeztettek, hogy elveszik a gyerekeket, ha nem lesz legalább 20 fok a lakásban, ezért klímát akartam, hogy legalább azzal tudjunk fűzeni. Nagyon későn jöttek meg, az önkormányzat finanszírozta őket. Ki kellett lobbizni…

– panaszkodott Csilla, akinek nem volt mit tennie: addig villanymelegítőbe, rezsóba fektetett a családjával.

A család hónapokon át fizette a magas havi villanyszámlákat, mígnem az éves leolvasáskor jött a feketeleves. 

A két lakás túlfogyasztása több, mint 600 ezer forint lett. Ezt alig tudjuk kifizetni!

– húzta alá Csilla, aki ezért is kért segítséget többször is a Facebook-csoportokban.

Itt még minden rendben volt...   Fotó: Olvasói

A zuglói család helyzetét nehezíti, hogy a nagymama hiába jár dolgozni a közeli piacra, és keres egyik gyermeke a kettőből, így is nehezen jönnek ki a hónap végén. 

– Hat hónapra kaptunk részletfizetést, ami nagyon kevés idő, rengeteg pénz havonta. Nekem 30 ezer forint, Andreának pedig 70 ezer és még a havi fogyasztást is fizetni kell. Kértem az MVM-et, hogy adják meg 12 hónapra, de nem lehet, mert nem vagyunk védett fogyasztók. Utóbbi csak akkor lehetnék, ha kapnék lakásfenntartási támogatást, de abba a jövedelmem miatt nem esik bele. Fanni nem tud dolgozni, mert pszichés beteg. Próbált visszamenni a dolgozni, de három napot bírt. – részletezte a nagymama.

„Csak lenne már vége!”

Az interneten rosszalló kommentek várják, segítséget nem kap. A családtagok és a barátok tartják benne a lelket – ők adnak egyedül kölcsön. 

– Muszáj kifizetnünk, mert kikapcsolják a villanyt. Én nem akarom, hogy a kiskorú gyerekekkel villany nélkül legyünk, aztán elvegyék őket. El kellett fogadjam a kölcsönöket – árulta el Csilla.

Sokáig azonban nem tudják így fenntartani magukat. 

Nem akarom, hogy más kifizesse helyettem a törlesztőket! Nem tudunk pénzt félretenni, a törlesztő miatt sem… Azt szeretném, ha legalább kibővítenék a részletet fél évről egy évre. Akkor havonta kevesebbet fizetnénk. Ez nagyon sok, és nem tehetünk róla, hogy így alakult! 

– árulta el Csilla.

A család igazságtalannak tartja, ami velük történik. 

– Február elején megint elkezdték a gázvezeték-szerelést, fel van túrva azóta is az udvar. Lassan szerintem visszakötik a gázt, ki tudja… Télen nálam főztünk, mostunk, a másik önkormányzati lakásban, Andreánál pedig a gyerekek melegedtek. Remélem, ez a tél már idén nem ilyen lesz. Csak lenne már vége ennek a helyzetnek! zárta szavait zokogva.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek