Csalás

Nehogy rákattints, ha ilyen linket kapsz üzenetben - minden pénzt leemel a számládról!

Létrehozva: 2024.05.24.

Vevőből online csalás áldozata lett egy sárvári nő. A nyomozók két Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakossal szemben pénzmosás miatt folytatnak eljárást.

Egy közösségi oldalon hirdetett termékre jelentkezett vevőként az a sárvári nő, akinek az online csalók több mint 1 millió forintot emeltek le a számlájáról.

Az állítólagos eladó az adásvétel részleteinek egyeztetése során egy linket tartalmazó ímélt küldött a vevőnek, amely látszólag egy banki oldalnak tűnő honlapra navigált. Ott a nő kiválasztotta a számlavezető pénzintézetét, majd vesztére megadta a bankkártyaadatait is. A csalók így pár kattintással már tovább is utalták a számláján lévő pénzt, majd később azt több részletben le is vették egy ATM-nél.

A rendőrök a nyomozás során azonosították azt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei nőt és férfit, akik a kicsalt pénzt levették a bankautomatánál. Előállították és gyanúsítottként hallgatták ki őket pénzmosás bűntett elkövetése miatt. Mindketten beismerő vallomást tettek.

Nem győzik eleget ismételni a rendőrök: soha ne kattintsunk idegenek által küldött linkre!

  • Mindig legyen körültekintő, ha online felületen vásárol! Amennyiben megoldható, ragaszkodjon a személyes átadás-átvételhez!
  • Ha mégis elkerülhetetlen az előre utalás, akkor lehetőleg csak megbízható honlapról vagy általunk ismert személytől vásároljon!
  • – Ha az utalást választja, akkor saját maga írja be számlavezető bankja honlapcímét, és onnan lépjen be netbanki felületére!

Ha a csalók mégis sikerrel jártak, azonnal vegye fel a kapcsolatot a bankja ügyfélszolgálatával, és tegyen feljelentést a rendőrségen!

A rendőrség a Mátrix Projekt keretében kiemelt figyelmet fordít az online csalások felderítésére. Ezek megelőzéséről további hasznos információkat, aktualitásokat, tanácsokat a KiberPajzs oldalán talál.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek