Elítélték

Varju László: Garázdaság, testi sértés, választási csalás! Mégsem akar lemondani Gyurcsány robbantómestere

Bors

Létrehozva: 2024.02.23.

Varju Lászlót másodfokon is elítélte a bíróság, mégsem mond le. A börtönbüntetésre ítélt Fekete-Győr András sem vonul vissza. A baloldal csak beszél a felelősségvállalásról.

A baloldali politikusok körében semminek sincs következménye. Felelősségvállalás helyett a bíróság, az ügyészség ellen vádaskodnak. Csütörtökön másodfokon is elítélta a bíróság Varju László DK-s képviselőt, de a DK-s politikus nem hajlandó lemondani. A Fővárosi Ítélőtábla részben megváltoztatta az elsőfokú ítéletet és nem csak választás rendje elleni bűntettben és garázdaságban, hanem testi sértésben is bűnösnek találta Varju Lászlót.

A képviselőnek 2018 decemberében nem volt joga bemenni a közszolgálati televízió stúdiójába, fellépését provokatívnak és támadónak nevezte a bíró - Fotó: Archiv

A gyurcsányista politikus ellen 2020 áprilisában emelt vádat az ügyészség. Az egyik vádpont szerint Varju, a DK képviselőjelöltjeként a 2018-as országgyűlési választások előtt, győzelmi esélyeinek növelése érdekében, visszalépésre akart bírni egy független képviselőt, akinek ezért anyagi ellenszolgáltatást ígért.
A másik két vádpont az ellenzék 2018 decemberi, MTVA-székháznál okozott botrányához kapcsolódik, amikor is Varju politikustársaival együtt randalírozott az épületben, összetűzésbe kerülve az ottani biztonsági szolgálattal. A képviselő a vád szerint egy biztonsági őrnek nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott.

Indokolásában a tanácsvezető bíró kifejtette: a képviselőnek nem volt joga bemenni a közszolgálati televízió stúdiójába, fellépését a televízió székházában provokatívnak és támadónak nevezte. 
A politikus azonban azt hangoztatta, hogy szerinte azért került bíróság elé, mert a kormánypárti többségnek nem tetszik az ő politikai véleménye, és ez egy megfélemlítési folyamat része. 

Elítéltek egymás közt. Az adócsalásért korábban elítélt Czeglédy Csaba és a "friss büntetéses" Varju László - Fotó: Magyar Nemzet

Varju László nem válaszolt arra a kérdésre, hogy lemond-e országgyűlési képviselői mandátumáról. Egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy szerinte törvénysértő ítélet született, bár azt nem árulta el, hogy miért tartja jogszabályokba ütközőnek a bírói döntést.

Varju, Czeglédy, Gyurcsány. A bukott volt kormányfő nekiment a bíráknak - Fotó: Magyar Nemzet

A csütörtöki ítélethozatal előtt Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke kísérletet tett arra, hogy nyomást gyakoroljon a bíróságra. A bukott kormányfő azt üzente híveinek, hogy nem kell szégyenlősnek lenni, jegyezzék meg az ügyészek és a bírók nevét, mert jók lesznek majd tanúknak egy, a rendszer ellen folytatott eljárásban.

Távozzon a közéletből Varju és Fekete-Győr!

Fekete-Győr Andrást börtönre ítélték, de nem mond le - Fotó: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Fekete-Győr Andrást, a Momentum volt elnökét is a közelmúltban ítélte el másodfokon el a bíróság hivatalos személy elleni erőszak miatt. A politikus 2018 decemberében az Országházat védő rendőrök felé füstbombát dobott. Ő másodfokon egy év börtönbüntetést kapott, de nem mond le parlamenti mandátumáról. 

A kormánypártok nevében a Fidesz frakcióvezetője arra szólította fel a baloldalt, hogy szüntesse be a közéleti erőszakot és az emberek hazugságokon alapuló hergelését. Kocsis Máté csütörtökön Balatonalmádiban, a Fidesz-KDNP kétnapos, kihelyezett frakcióüléséről beszámoló sajtótájékoztatón a közéletről való távozásra szólította fel Varju Lászlót (DK) és Fekete-Győr Andrást (Momentum).  
Kocsis Máté arra hivatkozott: csütörtökön elítélték Varju Lászlót testi sértés miatt, Fekete-Győr Andrást pedig korábban hivatalos személy elleni erőszak miatti ügyében ítélte el a bíróság. "Azt szeretnénk kérni, minden vitát felülírva, hogy akit jogerősen elítélnek garázdaságért, testi sértésért és miegyebekért, az a mai nappal haladéktalanul távozzon a magyar közéletből" - mondta.
Kocsis Máté megjegyezte: az efféle erőszakos fellépés nem idegen a magyar baloldali politikától, mert a hatalomért és a pénzért bármire képesek. Úgy értékelte, hogy egyre több a közéleti agresszió. Ide sorolta az antifamozgalom erőszakos akcióját is, amit a napokban a józsefvárosi Fidesz-irodával szemben követett el a Szikra Mozgalom egyik tagja. Jámbor Andrással szemben ugyan nem hozott a bíróság ítéletet, de a politikai felelősséget viselnie kell - mondta Kocsis Máté a Párbeszéd képviselőjéről.


 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144870_auto_resized.jpg
origo.hu

Orbán Viktor elindítja a Fidesz kampányát - élőben az Origón

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27210_resized.jpg?avcount=1713541812
origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142944_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140989_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Ukrajna bukásával Magyarország is veszélybe kerülhet egy amerikai elemzés szerint

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143206_auto_resized.jpg
ripost.hu

Visszatérnek a mínuszok, de ez még nem minden: mutatjuk, milyen időre készülj hétvégén

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143727_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Halálos baleset Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27217_resized.jpg?avcount=1713541812
origo.hu

Veszélybe került Marics Peti karrierje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144981_auto_resized.jpg
travelo.hu

Ez a világ legforgalmasabb repülőtere

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713541812
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713541812
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142646_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Next Top Model Hungary: Bikinis fotóval jelentette be, babát vár

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/eHoVeyx6gIlDwR7p63pRcTgYlu0g8sySEhGhq5IsMus/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAzMjlkZWY5NTczZTQ5OGJiNjcyMzU4Mjc0Y2U2MmFk.jpg
Márka

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot