WHO

Figyelmeztet a WHO: sertésinfluenzát kapott el egy férfi

L.A.

Létrehozva: 2024.02.13.

Veszélyes lehet!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) sürgős figyelmeztetést adott ki, miután egy férfi elkapta a sertésinfluenza egy potenciálisan halálos formáját.

orvos, doktor, sztetoszkóp, betegség, egészség
Fotó: @Pexels

A WHO január 29-én megerősítette az esetet, amelyet járványkitörésnek tituláltak. Azt is állították, hogy az esetnek nagy közegészségügyi hatása lehet. A Mirror szerint az említett férfi a harmadik személy, aki 2008 óta elkapta a sertés eredetű A-influenzát, más néven sertésinfluenzát.

A WHO továbbra is hangsúlyozza a globális felügyelet fontosságát a keringő influenzavírusokkal kapcsolatos virológiai, epidemiológiai és klinikai változások kimutatása érdekében, amelyek hatással lehetnek az emberi (vagy állati) egészségre

- mondta a WHO szóvivője.

A sertésinfluenza vírusának való kitettség fertőzött sertéssel vagy szennyezett környezettel való közvetlen vagy közvetett érintkezés révén jöhet létre a legtöbb esetben. Mivel ezeket a vírusokat világszerte továbbra is kimutatják a sertéspopulációkban, további humán megbetegedések várhatók a fertőzött sertésekkel való közvetlen vagy közvetett érintkezést követően. 

Az egyik férfinél, aki elkapta a vírust a spanyolországi Lleidában, láz, rossz közérzet és köhögés jelentkezett. Négy nappal később orvoshoz fordult, és még kétszer kereste fel az orvosokat, mire a tesztjei megerősítették, hogy sertésinfluenzában szenvedett - írja a Mirror.

Annak ellenére, hogy a vírus potenciálisan súlyos az embereknél, a férfi két hónappal később teljesen felépült. A WHO most azt tanácsolta, hogy az érintett területeken tartózkodjon mindenki a farmoktól, az élőállat-piacoktól, és azoktól a területektől, ahol az állatokat le lehet vágni.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek