Veronai buszbaleset

Hazai börtönben raboskodik a veronai halálbusz sofőrje: 7 éve történt a 18 halálos áldozatot követelő tragédia

K. K.

Létrehozva: 2024.01.20.

2017. január 20. gyászos napként vonult be a magyar történelembe: 18 ember vesztette életét a veronai buszbalesetben: diákok, tanárok, szülők. A vétkes sofőr, V. János jelenleg is börtönbüntetését tölti. A gyászolók fájdalma nem csillapodik.

Hét évvel ezelőtt gyászba borult az ország: ekkor történt az emlékezetes veronai buszbaleset. Az egész világot megdöbbentette a tragédia. A Szinyei Merse Pál Gimnázium különbusza az évenként szokásos sítúráról tartott Franciaországból hazafelé, amikor az olaszországi Verona közelében, az A4-es autópálya 289-es kilométerszelvényénél a szalagkorlátot átszakítva egy felüljáró betonpilonjának ütközött, majd lángba borult. A közlekedési katasztrófában összesen 18 diák, tanár és kísérő vesztette életét, köztük a buszvezető váltótársa is.

Mécsesek lepték el a gimnázium előterét a baleset után  Fotó: Kallos Bea /  MTI

A spanyol király is részvétét fejezte ki a veronai busztragédiát követően

A Szinyei Merse Pál Gimnáziumnál a balesetet követő napon megemlékezést tartottak. A rendőrség a több száz megemlékező, gyászoló miatt lezárta az utcát. 

Az épület előterét ezernyi mécses és virág lepte el. 

Az iskola pszichológusa a tragédiát túlélő gyerekek és pedagógusok támogatására a helyszínre utazott, de számos Olaszországban dolgozó magyar is felajánlotta a segítségét, többek között tolmácsolás formájában.

A busz teljesen kiégett  / Fotó: AFP

Az áldozatok családjának részvétet nyilvánított többek között Áder János akkori köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István, Budapest akkori polgármestere, Ferenc pápa és VI. Fülöp spanyol király is.

Rendeletben szabályozták a gyerekek utaztatását, hogy ne történhessen többé ilyen

Az olasz bíróság V. János buszsofőrt jogerősen 6 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Az indoklás szerint a katasztrófát a férfi alvászavara okozta, de az is hozzájárult, hogy a jármű a számos átalakítás miatt közlekedésre alkalmatlan volt. Az olasz szakértők egyértelműen megállapították, hogy V. János a betegsége miatt szedett gyógyszerek következtében egyáltalán nem szállíthatott volna utasokat. Az ügyhöz hozzátartozik, hogy az olasz jog szerint a hasonló balesetek nem gondatlanságból elkövetett emberölésnek, hanem közúti emberölésnek minősülnek.

Az elhunytak hozzátartozói a magyar bíróságon   Fotó: Bors

Az ítélet V. János távollétében született. A sofőr nem szerette volna a büntetését a családjától távol, Olaszországban letölteni. Az olasz állam kiadatási kérelmét a magyar bíróság elutasította. 

A férfi jelenleg is büntetését tölti az egyik hazai intézményben.

A tragédia egyik magyarországi következménye, hogy kormányrendelet született, miszerint a gyermekeket szállító autóbuszok nemzetközi forgalomban 23.00 és 04.00 óra között nem közlekedhetnek.

A tragédia után több helyszínen is emlékművet állítottak, az egyiket a Városligetben, a Műcsarnok mögött.

Ilyen most a Műcsarnok mögötti emlékmű   Fotó: Bánkúti Sándor

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek