Szívszorító

"Anya, belőlem már soha nem lehet rendőr" – Először csak homályosan látott a 6 éves Noel, de kiderült: nagyon nagy a baj

Kis Dalma Róza

Létrehozva: 2024.01.27.

A 6 éves Noel egy augusztusi napon szólt a szüleinek, hogy homályosan lát. A baj egyre nagyobb lett, míg ki nem derült, hogy egy rosszindulatú, agresszív tumor nyomja Noel látóidegét. A kisfiú közel 40 kemoterápián van túl, a szeme világát azonban már soha nem fogja visszakapni.

Noel története 2023. augusztus 20-án kezdődött, amikor még mesébe illő szeretetben és boldogságban élt egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei településen, nem messze Záhonytól. Dél körül kezdődtek a gondok, amikor a középső gyermek, a 6 éves Noel arra panaszkodott, hogy homályosan lát. A szülők azonnal az orvosokhoz fordultak, akik először pupillatágító szemcseppet írtak fel, de az okot, hogy mi okozza a folyamatosan romló látást, nem találták meg. Majd egy hét múlva kiderült, hogy nagy a baj.

A hatéves Noel egyik reggel arra ébredt, hogy már semmit sem lát / Fotó: Olvasói fotó

„Anya, miért kellene felkelnem? Hiszen még sötét van"

Noel, az első panasza után alig egy héttel teljesen elvesztette a látását. Édesanyja, Brigitta épp próbálta felkeltenie kisfiát, amikor Noel így szólt: 

Anya, miért kellene felkelnem? Hiszen még sötét van

– Brigitta és férje azonnal tudta, hogy nagy a baj és ekkor már világossá vált számukra, hogy Noel semmit sem lát, hiszen a szobában világos volt. 

Mindenre kivizsgálták Noelt, de semmi sem indokolta a látásvesztést. Végül már csak az MR volt hátra, ami ki is mutatta, hogy amivel szemben állunk az bizony tumor. Egy biopszia után, augusztus 27-én kiderült az, amit egy szülő sem akar hallani. Noelnek rosszindulatú, agresszív orrüregi neuroblastomája van, ami a szimpatikus idegrendszer rosszindulatú daganata – mesélte Noel édesanyja, Brigitta a Borsnak. A család sokáig azt hitte, hogy ennek a daganatnak a tünete az, hogy Noel nem lát és ha majd meggyógyul, akkor a szeme világa is visszatér. 

Kiderült, hogy a daganat annyira elnyomta Noel látóidegét, hogy ha meg is gyógyul, újra látni már soha nem fog. Borzasztó volt átélni, ahogy ezt a 6 éves kisfiam is felfogja és szomorúan mondja: anya, belőlem már soha nem lehet rendőr, én már soha nem fogok látni semmit

– részletezte Brigitta. Noel pár napig nagyon maga alatt volt a hírtől, de édesanyja szerint jobban viseli a betegséget, mint ők maguk. A kisfiú egy igazi életvidám kiscsibész, aki sokat mesél, nevet és mókázik, igazi gyerek.

Noel jelenleg körülbelül 40 kemoterápián van túl, de még sugárkezelés, immunterápia és őssejtátültetés is vár rá / Fotó: Olvasói fotó

„Ebbe beletörődni nem lehet, csak bízni a legjobbakban, hogy élje túl"

Noel szervezete jól reagált az első kemoterápiákra: a legnagyobb tumor közel a felére csökkent a kezeléstől. A tumor mérete alapján azonban úgy ítélték meg az orvosok, hogy nagy a kockázata a műtétnek, így addig kell zsugorítani a daganatot, míg nem lesz műthető. Brigittáék most egy újabb MR-re várnak, aminek az eredménye eldöntheti, hogy végre megműthetik-e Noelt. Ha nem, akkor sugárkezelés, immunterápia és őssejtátültetés vár a hatéves kisfiúra.

Ezt nem lehet feldolgozni vagy beletörődni, csak bízni a legjobbakban, menni előre. Mindegy mi lesz, csak élje túl. Az a legkevesebb, hogy elveszíti a látását. Mi tudjuk, milyen eltemetni egy gyermeket, és még egyszer azt senkinek sem kívánom

– mondta a Borsnak az édesanya. Az őssejttranszplantáció és Noel látásának elvesztése miatt át kell alakítani a házukat is, hogy megfeleljen kisfiuknak. Első sorban steril szobára lesz szüksége és akadálymentesítésre, a család azonban Noel betegsége óta egy keresetből gazdálkodik.

A legnagyobb teher most az útiköltség, hiszen Noellel rendszeresen járunk kórházba. Illetve a kemoterápia alatti étkezés is nagyon költséges, ugyanis kiszámíthatatlan, hogy a kezelések után milyen ételt bír el a szervezete. Van, hogy az egyik alkalommal megesz valamit, máskor pedig ha már csak kiejtem a számon, hányingere van – részletezte Brigitta. 

A családnak ráadásul Noel bátyjával is kórházba kell járnia, ugyanis a 7 éves testvére kardiológiai és pulmonológiai gondozott, akire szívkatéterezés vár a jövőben. A szabolcsi család minden támogatásért hálás, hiszen még ők sem tudják, hogy meddig tartanak majd Noel kezelései. Abban azonban biztosak, hogy a végsőkig elmennek, kisfiuk megmentéséért. Noelt és családját a fenti Facebook-bejegyzésben található számlaszámon, egy alapítványon keresztül lehet támogatni. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek