Székrekedés

Az orvosa tiltakozott, de ő nem hallgatott rá – vécézésbe halt bele a férfi

N.T.

Létrehozva: 2023.09.15.

Egy nyugdíjas férfi „halálra vécézte magát”, miután több mint egy hétig székrekedésben szenvedett.

Egy 65 éves férfi mellkasi fájdalmakkal, émelygéssel és erős vécézési kényszerrel érkezett egy kolumbiai sürgősségire. Dr. Rawdy Reales Rois szerint hét és tíz nap között nem tudta elvégezni a nagy dolgát. 

vécé, WC, mosdó, Pexels illusztráció
Az idős férfi nem hallgatott az orvosára, percekkel később belehalt Fotó: Pexels

Az elektrokardiogram eredménye normális volt, de a beteg szívverése szapora volt, és izzadtnak tűnt. Mivel korábban szívproblémái voltak, az orvos azt mondta, nem tanácsos végbélbeöntést adni neki, ahogyan azt kérte, ugyanis ritka esetekben a széklettisztítók életveszélyes mellékhatásokat válthatnak ki a vesékre és a szívre.

Ehelyett arra biztatta a férfit, hogy szedjen gyógyszert, hogy enyhítse a székrekedését, azonban ez sem hozta meg a kívánt hatást. Így a kolumbiai orvos megemelte az adagot, és arra kérte az idős embert, hogy keljen fel az ágyból, és próbáljon meg mozogni. Ezután magára hagyta a beteget, és azt tervezte, hogy néhány óra múlva visszatér, hogy ellenőrizze az állapotát. Ez idő alatt azonban a férfi annyira ragaszkodott a beöntéshez, hogy végül egy másik orvos elvégezte neki a beavatkozást.

Dr. Reales ezt követően már csak arról értesült, hogy a betege szívrohamot kapott. Az egészségügyi szakértő szerint – akinek 1,2 millió követője van az Instagramon és 6,4 millió a TikTok-on – a férfinak azért lett szívmegállása, mert olyan gyorsan ürítette ki a székletet, hogy az stimulálta a vagus ideget, és hirtelen leesett a vérnyomása. 

A férfi a 30 percen át tartó újraélesztési kísérletek ellenére is elhunyt.

Egy másik orvos, Dr. Philippa Kaye, akinek nincs köze az esethez, elmondta, hogy a súlyos székrekedés és az ismételt erőlködés olyan problémákhoz vezethet, mint a végbélprolapsus – amikor a végbél lecsúszik a végbélnyíláson belülre.

Ez bélelzáródást eredményezhet, ami életveszélyes, és összefügg a szív- és érrendszeri betegségekkel és a stroke-kal is. A belek kiürítése stimulálja a vagus ideget, így technikailag csökkenhet a vérnyomás

– mondta Dr. Kaye

A hirtelen csökkenés potenciálisan veszélyes, mivel azt jelentheti, hogy a szív, az agy vagy más szervek nem kapnak elég véráramlást. A Nemzeti Egészségügyi Intézetek szerint az ilyen betegeket fokozottan veszélyezteti a szívroham és a stroke kockázata – írja a The Sun.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek