Aktuális

Áll a bál Munkácson, már a magyar sportpályákat is lenyúlják

B.P.

Létrehozva: 2023.09.09.

Vérszemet kaptak Kárpátalján.

Úgy tűnik, nincs megállás: a munkácsi várról a Turul eltávolítása, a magyar nyelvű iskola magyar igazgatójának leváltása, a megalázó és az őshonos kárpátaljai magyarság kisebbségi jogait sárba tipró évnyitó után újabb botrány körvonalazódik. A több mint százéves, magyar alapítású helyi sportegyesület alól húzta ki a földet az Andrij Baloga vezette önkormányzat. Talán mondani sem kell, a város képviselő-testületének döntése, ahogy a Turul-szobor esetében is, törvénysértő. A Magyar Nemzet információ szerint már maga a mód is vérlázító, ahogy összeült a testület.

Fotó: Pixabay.com (Képünk illusztráció)


A botrányos igazgatóváltásról, majd tanévnyitóról sok cikk beszámolt már, de a helyi forrásai új hírekkel is tudtak szolgálni a II. Rákóczi Ferenc középiskolában történtekről. Amint azt a Magyar Nemzet is megírta, a magyar igazgató helyett kinevezett ukrán, magyar nyelvet nem beszélő Maria Pauk hosszú évekig óvónőként dolgozott. Mint írják: kellő tapasztalata, szakmai hozzáértése nincs, vannak viszont kapcsolatai.

Klánkapcsolatokkal rendelkezik az ukrán igazgató

Az azonban már új információ, hogy abból a faluból, a munkácsi járásban lévő, alig ezer lelket számláló Dávidfalváról származik, ahonnan a ma Kárpátalját uraló, a munkácsi Turul-szobrot ledöntető Baloga család, pontosabban klán. Most helyettesének ugyancsak egy ukrán, a magyarság ügyei iránt legjobb esetben közömbös személyt választott. Diana Fegyiváról elég durva pletykák terjednek a Latorca-parti városban, azt mondják, közösségi oldalakon írják, „csökkentett szociális felelősségű”, a lényeg, hogy semmi köze a hagyományos edukációhoz – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

 

A II. Rákóczi Ferenc középiskola tanévnyitóján egy helyi tévéstáb megszólaltatta az új igazgatónőt, Maria Paukot, aki azt mondta, hiába magyar az iskola, ez ukrán föld, ahová csak ukrán zászló való. A kérdésre, hogy mit szól akkor a nyugati világban ma lobogó sok ukrán zászlóhoz, már csak hümmögött. Arra sem tudott választ adni, hány olyan angol nyelvű iskolát ismer, ahol nem tud angolul az igazgató.

 

Ingatlanspekulációkat rebesgetnek

A Magyar Nemzet állítja, megbízható forrásból származó információi szerint a magyarellenes bosszú mellett egy másik cél is vezérli a Baloga-klánt. Ez pedig a pénz, a nagy pénz.

A magyar nyelvű oktatás fokozatos leépítése, majd a diákok szélnek eresztése után eladnák az iskola patinás épületét, ami Munkács központjában van. Nem ez lenne az első földdarab, ami ingatlanspekulációnak esne áldozatul.

 

A magyarok által alapított Munkácsi Sport Egyesület (MSE) létesítményeit már régen privatizálták, de maga a föld a városé maradt. Mostanáig. Andrij Baloga polgármester és köre már többször nekirugaszkodott, hogy eladja az ingatlant, de eddig ezt a képviselők leszavazták. A legújabb képviselő-testületi ülésre azonban már csak Andrij Baloga és támogatói jutottak be, a többieket, köztük a magyarokat, egyszerűen kizárták. A meghirdetett időpontnál hamarabb zárták be az ülésterem ajtaját, elé pedig biztonsági őröket állítottak.

 

Az 1800-as évek vége felé alapított magyar sportegyesületnek ezzel vége. A focipályák, a teniszpályák, az úszómedence helyére valószínűleg lakópark kerül. Az ingatlanspekulánsok rég kinézték már maguknak, mert Munkács legértékesebb földjeinek egyike, közvetlenül a Latorca folyó partján.

Kitiltások, letartóztatások

A helybeli magyarok már csak azt remélik, hogy a Munkács városát és Kárpátalját uraló Baloga-klán napjai meg vannak számlálva. Magyarországról és az Európai Unióból egy ideje már ki vannak tiltva, de az igazán nagy csapás most érte őket. A családfő, Viktor Baloga parlamenti képviselő mentorát és fő támogatóját, Ihor Kolomojszkij oligarchát a napokban letartóztatták csalás és pénzmosás gyanújával. Kérdés, ki lesz a következő ebben a sorban – írja a Magyar Nemzet.
 

 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27560_resized.jpg?avcount=1714388111
origo.hu

Hihetetlen képeken a Moszkva utcáit elözönlő német és amerikai tankok

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172467_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Bízom benne, hogy élve előkerül" – egyre sűrűbb a rejtély az Inárcsról eltűnt Mária ügyében

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165736_auto_resized.png
hirtv.hu

Deutsch Tamás figyelmeztet Magyar Péter kapcsán + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17168643_auto_resized.jpg
ripost.hu

"Nem azért igazolták" – Kitálalt Szoboszlairól a magyar focista

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172732_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27562_resized.jpg?avcount=1714388111
origo.hu

Új, ismert nővel látták Marics Petit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165655_auto_resized.jpg
astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek új időszámítás veszi kezdetét az előre induló Merkúrral

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714388111
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714388111
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/OrN_qLxI3C2TS3vHsghs7IS8hRGiPBx-eRMFJbh6MlI/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2QyNDdlNDgwZmI4ZjQwMjViNzI3MWZiOTViMzYxMzIy.webp
Gaztenger

Szentkirályi Alexandra akcióba lépett Kőbányán – Videó

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/r3NXLRrpfh66m0JEBBPhHUDa8abtwec-BijRnEAsZNU/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2RkNzNmMWVlZTg4YjQxNzFhNzVlNjI5ZjI1ZDZjZjYz.webp
Tragédia

Megszúrta tanulótársát egy lány a Szent István Király Általános Iskolában - Videó