Világvége

Hátborzongató jóslat látott napvilágot a világvégéről

N.T.

Létrehozva: 2023.09.24.

A Google mesterséges intelligencia szoftvere, a Bard készített néhány hátborzongató jóslatot a világ végéről.

A DailyStar megkérte az újonnan frissített, mesterséges intelligenciával működő technológiát, hogy mondja meg, hogyan és mikor jön el a világvége, és hát sok jót nem jósolt. A Bard négy fő kategóriába sorolta a világvégét, amelyek a természeti katasztrófák, a nukleáris háború, az éghajlatváltozás és a mesterséges intelligencia.

aszteroida, Pixabay, világűr, illusztráció
A mesterséges intelligencia 4 fő kategóriába sorolta a lehetséges világvégét Fotó: Pixabay

A technológia leszögezte, hogy nincs végleges válasz a kérdésre, és azt sem sikerült pontosan meghatároznia, hogy mikor jön el a világvége, így a lap arra kértek, hogy részletezze az általa felállított kategóriákat. 

Természeti katasztrófák

Egy hatalmas aszteroida becsapódása, egy szupervulkánkitörés vagy egy globális világjárvány potenciálisan eltörölheti az emberiséget. Egy nagy aszteroida becsapódása széles körű pusztítást és emberveszteséget okozhat, és akár az emberiség kihalásához is vezethet, pont egy COVID 19-nél jóval halálosabb járvány. 

Nukleáris háború

Egy, két vagy több nagyhatalom közötti nukleáris háború szintén a világ végéhez vezethet, akár közvetlenül, akár az ebből eredő nukleáris tél révén. Az atomfegyverek nagyon erősek, és széles körű pusztítást és emberéleteket követelhetnek.

Egy nagy atomháború emberek millióit ölné meg azonnal, és az ebből eredő sugárfertőzés pedig csak tovább növelné az áldozatok számát. Hatalmas mennyiségű hamu és por kerülhet a légkörbe, ami eltakarja a napot, és globális nukleáris telet okozhat, ami széles körű terméskieséshez és éhínséghez vezethet, és megnehezítheti az emberek túlélését.

A széles körű gazdasági zavarok globális gazdasági összeomláshoz vezethet, ami megnehezítené az országok újjáépítését, és széles körű társadalmi zavargások lennének. Végül pedig széles körű környezeti károkat okozhatna, beleértve a víz és a talaj szennyezését, ami megnehezíthetné az emberek életét, és hosszú távú egészségügyi problémákhoz vezethetne a túlélők számára. 

Éghajlatváltozás

A Bard szerint, ha az éghajlatváltozással nem foglalkoznak, az olyan katasztrofális eseményekhez vezethet, mint a tengerszint emelkedése, szélsőséges időjárási események és tömeges kihalások. E konkrét hatások mellett az éghajlatváltozás a civilizáció összeomlásához is vezethet, mivel megnehezíti a kormányok működését és megzavarja a globális gazdasági rendszereket.

Mesterséges intelligencia

Egyesek úgy vélik, hogy a mesterséges intelligencia olyan intelligenssé válhat, hogy felülmúlja az emberi intelligenciát, és úgy dönt, hogy kiírtja az emberiséget. Ez egy gyakori forgatókönyv a sci-fikben is, de szintén komoly aggodalomra ad okot egyes mesterséges intelligencia kutatók körében. A mesterséges intelligenciát olyan autonóm fegyverek kifejlesztésére lehetne felhasználni, amelyek emberi beavatkozás nélkül képesek ölni.

Ez véletlen vagy szándékos fegyverkezési versenyt okozhat, ami végül nukleáris háborúhoz vezethet. A mesterséges intelligenciát biológiai fegyverek vagy más új és veszélyes fegyverek létrehozására is fel lehetne használni.

Némi reménykedésre adhat okot azonban, hogy azt is egy lehetséges opciónak tartja a technológia, hogy a világnak lehet, hogy nem lesz vége és az emberek minden lehetséges kihívást le tudnak majd győzni. Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy a világ sorsa az emberiség kezében van, és hogy hatalmunkban áll elpusztítani önmagunkat – írja a Daily Star

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek