A válasz az, hogy lehet sütögetni és bográcsozni, de mindezt körültekintően. Lássuk, milyen szabályok vonatkoznak ilyenkor a kültéri sütés-főzés szerelmeseire!
Fokozott tűzveszély időszakában tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. Ez igaz a tűzgyújtási tilalom idején a térképeken megjelölt területeken található tűzrakó helyekre is.
Az erdőben kirándulók más időszakokban is csak a kijelölt tűzrakóhelyeken gyújthatnak tüzet, de a tűz meggyújtása előtt a tűzrakóhely környékét meg kell tisztítani a levelektől, faágaktól annak érdekében, hogy a tűz ne terjedhessen át az erdőre. A tüzet nem szabad felügyelet nélkül hagyni! Amint feltámad a szél, a tüzet el kell oltani, az égetés befejezése után pedig a tüzet gondosan el kell oltani, meg kell győződni arról, hogy tényleg elaludt-e, és a hamura távozás előtt lehetőleg földet kell szórni.
A Katasztrófavédelem előírása alapján viszont a saját tulajdonú, belterületi ingatlanon található tűzhely, vagy grillsütő használata nem tiltott fokozott tűzveszély (tűzgyújtási tilalom) idején sem. Az ilyen – nyílt lángú – berendezések, eszközök használata, tűz gyújtása az ingatlanon belül az általános égetési, tűzgyújtási szabályok betartása mellett történhet. Ezek a következők:
Társasház erkélyén is lehet grillezni, de nem mindegy, hogyan. Az erkélyen kizárólag elektromos grillel süssünk! Mielőtt nekiállunk az erkélyen főzőcskézni, olvassuk el a saját társasházunk házirendjét, nem tiltja-e az ilyen tevékenységet.
Kapcsolódó anyag: Kiterjesztették a tűzgyújtási tilalmat, amiről ide kattinva tájékozodhatsz bővebben.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.