Keverd és kóstold: ezek a koktélok a nyár kedvencei

borkoktél
PUBLIKÁLÁS: 2023. július 28. 12:15
Borból bizony fantasztikus koktélok is készíthetőek.

Egyre népszerűbbé válnak a különféle színes-szagos koktélok, elsősorban a fiatalok körében. A borfogyasztás azonban csökken hazánkban. Ezt felismerve, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa egy remek ötlettel állt elő, ugyanis elindítják a "Keverd és kóstold!" nevet viselő kampányukat.

A mi generációnk még jól emlékszik azokra az időkre, amikor a fiatalok boros kólát ittak. Nem biztos, hogy helyes volt leszólni azokat, akik szerették ezt az italt

 - mondta a szakmai bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón Frittmann János, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT ) elnöke.

Bor sajtótájékoztató
Frittmann János (balra) a HNT elnöke és Borbély Tamás elnökségi tag / Fotó: Szabolcs László / Bors

A rendhagyó sajtótájékoztatón ezért a boralapú koktélok kerültek fókuszba. Ezeket Schöck Norbert bártender álmodta meg és készítette el a 42. Országos Borverseny díjnyertes fehér-, rozé és vörösborából, valamint pezsgőjéből. 

Bor sajtótájékoztató
Schöck Norbert fantasztikus koktélokat kevert / Fotó: Szabolcs László / Bors

A bemutatott 4 bor- és pezsgő alapú koktél, a Neo-Spritzer, az Epres Frozé, a Bubble Tea és a Red Right Hand hatalmas sikert aratott a szakmai résztvevők, borászatok körében.

Mi is nagy ámulattal néztük, ahogy a szakember pörgetett, forgatott, díszített és már ott is volt az asztalon az igen dekoratív ital.

Az országos szőlész-borász szakmai önkormányzat célkitűzései között szerepel a kulturált és minőségi borfogyasztás népszerűsítése, ezen a módon is. Az elmúlt évek során számos kampányt indítottunk és megmutattuk, hogy a borok világát felfedezni önmagában is izgalmas. Kampányaink tervezése során azonban szembe kellett néznünk azzal a jelenséggel, hogy a borfogyasztás csökkenése nem egyszerűen ágazati probléma, hanem társadalmi jelenség. Ennek okai között meghatározó a fiatalabb generációk idősebbektől eltérő ízlése és elvárásai

 - fogalmazott Frittmann János.

A HNT elnöke hangsúlyozta, hogy a borkoktél kampány indítását megelőzően tanulmányozták a fogyasztói szokásokat, a trendek változásait és egyértelműen látható, hogy a piac elmozdult a könnyedebb, színes, de ugyanakkor magas minőséget képviselő italok felé. Ez a trend minden korosztálynál megfigyelhető, de különösen a „Z” generáció esetében meghatározó.

Borbély Tamás, a HNT elnöksége tagja arról beszélt, hogy Az Y és Z generáció számára fontos az innováció, az élmények, a meghökkentő és figyelemfelkeltő termékmegjelenés. 

Ahhoz, hogy a borágazat megtartsa az alkoholos italok fogyasztásában fennálló arányát, folyamatos megújulásra van szükség, nem csak a termék előállításban, de a fogyasztók felé történő kommunikációban is. A fiatal generációk folyamatosan változó igényeire a könnyen érthető minőségi borokkal – és az ezekből készült vagy otthon készíthető boralapú italokkal, koktélokkal válaszolhatunk

 - hangsúlyozta.

 A nyár és a kora ősz során három rendezvényen találkozhatnak az érdeklődők a HNT borkoktél programjával:

Szentendrei Bornapok – Kőhegyi Pincészet stand 2023. augusztus 25.

Budafoki Borfesztivál – Garamvári Pincészet stand 2023. szeptember 02.

Budapest Borfesztivál – VINCE Magazin stand 2023. szeptember 08.

Íme, addig is néhány ínycsiklandó italrecept:

1. Red Right Hand

Az enyhén kesernyés ízvilágú koktélban a vörösbor gyümölcsössége és karaktere remekül hozzásimul az érlelt rum, az édes vörös vermut és az olasz keserűlikőr hármasához. Étkezések előtt ajánljuk!

Fotó: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

Hozzávalók:
40 ml gyümölcsös vörösbor
20 ml érlelt rum
20 ml olasz keserűlikőr
10 ml édes vörös vermut
Az összetevőket jéggel keverjük el a pohárban.
Díszítés: narancs

2. Epres Frozé

Az Epres Frozé igazi nyári gyümölcsbomba. A rosé pirosbogyós jegyeit felerősíti az eperpüré és a rebarbarás, gyömbéres gin. Az ebből készült jégkása pedig felfrissít és felvidít a nyári melegben. 

Fotó: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa

Hozzávalók:

90 ml rozé 

20 ml eperpüré 

30 ml gin 

zúzott jég 

Az összetevőket a zúzott jéggel összeturmixoljuk. Díszítés: friss eper
 

3. Neo Spritzer

A jól megszokott nyári fröccsözés megfűszerezésére ajánlják a Neo-Spritzert, ami 3:1:4 arányban tartalmaz könnyed, friss és illatos fehérbort, édes fehér
vermutot és szódát.

Fotó: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa


Hozzávalók:
60 ml illatos fehérbor
20 ml édes fehér vermut
80 ml szóda
Az összetevőket öntsük egy előhűtött pohárba.
Díszítés: szőlőszem, mentalevél
 

4. Bubble Tea

A koktélozás fénykorára emlékeztető ital a Bubble Tea, ahol a pezsgő elegáns ízjegyei és frissítő savassága egy kis teával és citrussal egészül ki.

Fotó: Hegyközségek Nemzeti Tanácsa


Hozzávalók:

90 ml száraz pezsgő
10 ml tealikőr
10 ml Rooibos tea szirup
10 ml citromlé
Az összetevőket a pezsgő nélkül összerázzuk jéggel. A pohárba szűrjük, majd felöntjük a pezsgővel.
Díszítés: bogyós gyümölcs

 

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.